Președintele Consiliului Județean Arad, Nicolae Ioțcu, consideră că reglementările adoptate de Cameră privind alegerea șefilor de consilii prin votul secret al consilierilor le vor da ocazia partidelor mici ”să apeleze la șantaje” pentru a ajuta la formarea majorităților, informează Mediafax.
Președintele Consiliului Județean Arad, Nicolae Ioțcu (PNL, fost PDL), a declarat, miercuri, că reglementările decise de Camera Deputaților privind alegerile locale vor permite partidelor mici ”să pună condiții” la formarea majorităților pentru alegerea șefilor de consilii județene, care nu vor mai fi aleși de către cetățeni prin vot uninominal.
Citește și: Legea alegerilor locale, adoptată. Cum vor fi aleși primarii și consilierii de CJ
”Este o decizie neînțeleaptă, pentru că vor fi partide mici, cu unu sau doi membri în consiliile județene, care vor putea să pună condiții sau să apeleze la șantaj pentru a asigura formarea unei majorități în vederea alegerii președintelui. Așa, oamenii vor ajunge să fie reprezentanți de partide cărora nu le-au dat votul, dar care și-au permis tot felul de înțelegeri”, a spus Ioțcu.
Referitor la situația sa – având în vedere că presa din Arad a scris în ultima vreme că nu mai este în relații bune cu liderii PNL Arad și s-ar putea specula că nu va obține sprijinul viitorilor consilieri PNL -, Ioțcu a declarat că ”orice candidat este la mâna partidului” și că s-ar fi aflat în aceeași situație și dacă se mergea în continuare pe varianta votului uninominal.
”Eu consider că mă înțeleg bine cu partidul, nu am probleme”, a afirmat Ioțcu.
Camera a adoptat, miercuri, cu 278 voturi pentru, 22 împotrivă şi 14 abţineri, proiectul de lege privind alegerile locale, stabilind că preşedinţii Consiilor Judeţene vor fi aleşi indirect prin vot secret al consilierilor judeţeni, cu majoritate simplă, iar primarii vor fi aleşi într-un singur tur.
Reprezentanţii PSD au spus că susţin proiectul de lege, în timp ce cei ai PNL au arătat că au reţineri în privinţa modului alegerii primarilor şi preşedinţilor Consiliilor Judeţene.
Potrivit celor adoptate de deputaţi, preşedinţii Consiliilor Judeţene, dar şi vicepreşedinţii şi viceprimarii vor fi aleşi în mod indirect, prin vot secret, de consiliul judeţean, cu majoritate simplă. Aceştia vor putea fi demişi, însă, la iniţiativa a cel puţin o treime din numărul consilierilor judeţeni, cu majoritate calificată, adică voturile a două treimi din numărul total, şi motivat.
Proiectul care modifică trei legi, şi anume legea alegerilor locale, administraţiei locale şi statutul aleşilor locali, a fost adoptat în forma stabilită de Comisia de cod electoral, fiind aprobat anterior de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional.