10.9 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialCum va vinde Băsescu PDL

Cum va vinde Băsescu PDL

Când Sebastian Lăzăroiu a fost numit la Ministerul Muncii, foşti mari analişti ai naţiei au proclamat mutarea drept o dovadă că Dumnezeu i-a luat minţile lui Boc. S-ar putea însă să asistăm la una din cele mai îndrăzneţe operaţiuni de marketing politic prin care Traian Băsescu încearcă să le bage minţile în cap celor de la PDL şi să salveze partidul de el însuşi.

Mai întâi, bugetarii. Când a fost să se taie 25%, anunţul a fost făcut de însuşi Traian Băsescu. Acum, anunţul privind o posibilă mărire a salariilor bugetarilor nu a fost făcut nici măcar de Emil Boc, ci de Sebastian Lăzăroiu. Este un semn că guvernul nu ştie încă pe ce venituri bugetare poate conta şi dacă poate onora acest angajament, dar şi că doreşte să dea un semnal unei categorii care este probabil cea mai defavorabilă actualei guvernări prin omul care îi poate măsura impactul. Dacă poate exista o reconciliere între PDL şi bugetari şi cât valorează aceasta în bani gheaţă dar şi în voturi sunt întrebări la care Lăzăroiu este cel mai calificat să răspundă.

Să luăm apoi, cazul românilor din Spania. Criza a lovit greu această ţară unde şomajul a explodat la 25%. Dintre cei aproximativ 800.000 de români aflaţi oficial în Spania, numai vreo 200.000 au reuşit să îşi păstreze sau să îşi găsească un loc de muncă în condiţiile în care construcţiile, unde lucrau cei mai mulţi dintre ei, practic, au îngheţat. Dacă îi punem la socoteală şi pe cei care nu figurează în nicio statistică oficială, vedem că situaţia românilor din Spania este destul de dramatică. Dacă nu vor să plece, este pentru că mulţi lucrează la negru sau reuşesc să fac rost de bani din alte surse, nu întotdeauna legale. Nu era, aşadar, decât o chestiune de timp ca Spania să reimpună restricţii pe piaţa muncii pentru români. Pentru România, aceasta este o mare problemă. Pe de o parte, pieţele occidentale erau un debuşeu în condiţiile în care economia românească nu poate asimila această forţă de muncă, iar pe de alta, banii de la românii aflaţi la muncă în Occident au fost în ultimii zece ani o modalitate de a uşura presiunile sociale şi o sursă stabilă de creştere economică. Este, totodată, şi o problemă pentru PDL. Spania, ca, de alfel, majoritatea diasporei româneşti a votat masiv cu PDL la ultimele două runde de alegeri legislative, reprezintă un rezervor consistent de voturi şi o mare speranţă pentru partid, mai ales în condiţiile votului prin corespondenţă. Pentru PDL este vital să îi menţină pe românii din Spania fericiţi. Săptămâna trecută Lăzăroiu s-a aflat la Bruxelles, unde a discutat cu reprezentanţii Comisiei cazul restricţiilor spaniole pentru români şi ieri s-a dus la Madrid pentru a negocia cu omologul său condiţiile de aplicare a restricţiilor.

A treia categorie vizată de guvern este cea a pensionarilor, nici ei cu motive să îndrăgească acest guvern, dar un bazin electoral indispensabil. Drept pentru care ne-am trezit că guvernul Boc – pretins de dreapta – resuscitează fără complexe un proiect de stânga datând de pe vremea lui Năstase – economatele – prin care pensionarilor li se vor vinde produse alimentare de bază la preţurile cele mai mici. Imediat, apare domnul Lăzăroiu care ne asigură că este perfect realizabil şi că nici măcar nu ne costă nimic de la buget. Dar acest lucru fie este o minciună, fie scoate la lumină o mare problemă. Dacă producătorii pot oferi alimente de bază la preţuri cu 30% mai mici şi să facă profit, atunci de ce nu sunt preţurile mici şi pentru restul populaţiei iar dacă guvernul îi poate convinge să ofere aceste produse la preţul corect pensionarilor de ce nu îi poate convinge să fac acelaşi lucru pentru toată lumea? Alternativa este că avem de-a face cu o subvenţionare de la buget a unor producători favorizaţi.

În sfârşit, pentru a arăta că guvernul nu îi neglijează pe antreprenori, Lăzăroiu a anunţat o posibilă scădere a CAS-ului. Cum costul muncii în România este unul din cele mai mari din Europa şi cum nivelul ridicat al CAS-ului este, pe bună dreptate, principala nemulţumire a întreprinzătorilor, Lăzăroiu le-a ieşit în întâmpinare cu o măsură îndelung aşteptată.

Cum spuneam, nu ştim dacă există un plan, dar există toate elementele unui plan de recucerire a pieţei politice româneşti pentru PDL, iar Sebastian Lăzăroiu pare să joace un rol central. Mai mult, ideea de a porni o ofensivă de la Ministerul Muncii este într-atât de neaşteptată, cinică şi îndrăzneaţă până la neruşinare încât este aproape cert că poartă semnătura lui Traian Băsescu.

Cele mai citite

Rusia dă vina pe SUA pentru situaţia explozivă din Orientul Mijlociu

Rusia a afirmat marţi că situaţia explozivă din Orientul Mijlociu demonstrează "eşecul total" al politicii americane în regiune şi "neputinţa" Washingtonului de a preveni...

Ce decizii ar putea lua Mark Rutte, noul secretar general al NATO

Zi istorică pentru NATO. Mark Rutte este de marți noul secretar general al Alianţei Nord-Atlantice. Jens Stoltenberg i-a predat ştafeta după un deceniu plin...

Marcel Ciolacu condamnă atacurile Iranului asupra Israelului

Premierul Marcel Ciolacu condamnă ferm atacurile lansate de Iran asupra Israelului şi îşi exprimă solidaritatea deplină cu Israelul susţinând dreptul acestui stat a se...
Ultima oră
Pe aceeași temă