18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialCum tratam cu Rusia lui Putin?

Cum tratam cu Rusia lui Putin?

Fostul sef al Kominternului din anii ‘20, Nikolai Buharin, obisnuia sa spuna ca in Rusia sunt doua partide: unul la Kremlin si celalalt la inchisoare.
Pe la mijlocul anilor ‘90, Viktor Cernomardin a creat un partid, numit Casa Noastra Rusia. Cand i s-a reprosat ca si-a construit partidul de sus in jos, Cernomardin a raspuns ca "nu conteaza cum construim partidele in Rusia, la final ne iese tot Partidul Comunist".
Cele doua anecdote ilustreaza, cred, foarte bine faptul ca Rusia nu reuseste sa se acomodeze cu ideea de democratie si pluralism. Victoria zdrobitoare, la legislativele de duminica, a partidului lui Vladimir Putin, Rusia Unita, cu 64% din sufragii, este un exemplu ca istoria se repeta si ca Rusia se indreapta catre un regim de partid unic. Este un regim care are sanse mari sa dureze din cel putin trei motive. De la venirea sa la putere cu sapte ani in urma, Putin a lucrat in permanenta la centralizarea puterii. seful de la Kremlin a reusit sa construiasca piramida puterii plasand toate institutiile, afacerile si mass-media relevante sub controlul unor responsabili ai fostului KGB, asa-numitii siloviki. Este un sistem inchis, ale carui stabilitate si eficienta sunt asigurate de un amestec de frica si bunastare. In ultimul timp se vorbeste de lupte dure intre clanurile de siloviki, dar este vorba mai mult despre o bataie intre lupi. Cativa s-ar putea sa moara, dar haita va supravietui.
In al doilea rand, chiar daca Putin nu va fi viitorul presedinte, asa cum a promis, este foarte probabil sa ramana in varful piramidei. 23 decembrie este termenul-limita pentru anuntarea candidaturilor la prezidentialele de pe 2 martie  si principalii favoriti sunt toti oamenii lui Putin. Atat primul ministru Viktor Zubkov, cat si cei doi adjuncti ai sai, Dmitri Medvedev si Serghei Ivanov, sunt importanti numai in relatie cu Putin. Fie ca va fi proclamat tar, asa cum au cerut unii, fie ca va modifica aranjamentele constitutionale,  Putin va ramane adevaratul lider al tarii.
In al treilea rand, partidul Rusia Unita nu este un partid ca oricare altul. Este un partid al functionarilor, care se suprapune pana la identificare cu aparatul birocratic rusesc. Orice partid unic este inainte de orice un partid de functionari. Partidul Comunist n-a fost al muncitorilor, ci al birocratiei. La fel, Hitler nu a devenit führer pana cand nu a inundat institutiile germane cu birocrati marunti produsi in laboratoarele partidului nazist. O asemenea alianta intre serviciile secrete si birocratie sub autoritatea unui lider carismatic este cvasiindestructibila.
In conditiile in care Rusia se indreapta spre un model autoritar, este firesc sa ne intrebam cum se va raporta Romania la aceasta noua realitate. Nu cred ca acest model va putea fi importat la noi. stiu ca se fac analogii intre Putin si presedintele Basescu, lider sedus de cezarism, sau intre nou-creatul partid prezidential si Rusia Unita, dar sunt analogii fortate. Basescu nu dispune de aparatul represiv al lui Putin. PD si PLD sunt orice numai partide de functionari nu. Basescu nu are, in pofida popularitatii sale, un electorat captiv, care sa il sustina neconditionat, asa cum a demonstrat-o ultimul referendum.
Atitudinea Romaniei fata de noua Rusie trebuie sa derive din calitatea ei de membru al Uniunii Europene si NATO. Cum Putin este convins ca resursele de hidrocarburi ale Rusiei sunt arme strategice care pot fi utilizate impotriva Occidentului, Romania ar trebui sa faca eforturi pentru realizarea unei politici energetice unice a UE, astfel incat Europa sa vorbeasca cu Moscova pe o singura voce. Totodata, ar trebui sa lucram cu partenerii europeni pentru reducerea dependentei de Rusia, mai ales ca un raport recent al unui institut german sustine ca resursele rusesti de petrol se vor termina in mai putin de 25 de ani, iar cele de gaze in 75. Ca membri NATO, ar trebui sa continuam sa sustinem consolidarea democratiei in tari precum Ucraina sau Georgia. Revenirea autoritarismului in Rusia nu trebuie, asadar, sa ne sperie. Ne aflam in situatia fericita de a nu mai fi usor de speriat. Pe de alta parte, mai mult pragmatism nu strica pentru ca Putin a demonstrat ca este totusi un om cu care se pot face afaceri.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă