Când preşedintele Chinei, Hu Jintao, a apărut în casa unui fermier pentru a lua cina cu ocazia anului nou chinezesc, totul a părut spontan şi relaxat, numai că, în realitate, era un scenariu bine pus la punct de autorităţile de la Beijing, potrivit unei telegrame a Wikileaks, citată de BBC.
Reportajul îl arată pe preşedintele Hu râzând împreună cu fermierul şi cu familia acestuia şi bucurându-se de o specialitate locală, cartoful Dingxi. Telegrama ambasadei Statelor Unite de la Beijing, publicată de Wikileaks, sugerează că totul nu a fost decât o manipulare prin intermediul televizorului.
Mai marii partidului comunist au pregătit această vizită timp de mai multe zile pentru a se asigura că nimic nu va merge prost. Nici un detaliu pare să nu le fi scăpat, iar autorităţile i-au instruit chiar pe localnici să nu se bărbierească pentru a părea mai rustici.
Dacă de multe ori, liderii politici din întrega lume încearcă să manipuleze diverse evenimente prin intermediul televiziunii, ceea ce era mai puţin cunoscut, până la publicarea telegramelor Wikileaks, era modul în care liderii chinezi încearcă să direcţioneze opinia publică prin prin evenimente regizate.
„Când Hu Jintao vine la cină”
Telegrama, intitulată „Când Hu Jintao vine la cină”, a fost trimisă din ambasada SUA de la Beijing în noiembrie 2009 şi descrie vizita secretarului general al partidului comunist chinez în Gansu, iar diplomaţii americani susţin că au primit aceste informaţii de la un fost secretar de partid, Shi Jing.
Shi Jing le-a spus diplomaţilor americani că oficialii locali au fost informaţi cu zece zile înainte ca evenimentul să aibă loc că o persoană „la nivel înalt” va vizita zona, în preajma sărbătorilor.
Autorităţilor locale nu li s-a spus despre cine este vorba, dar acestea au ghicit că ar putea fi vorba de Hu Jintao fiindcă mai vizitase acelaşi sat, Daping, şi în urmă cu opt ani.
Shi le-a povestit diplomaţilor SUA că şi-a dat repede seama că vizitatorul este Hu Jintao bazat pe faptul că „numai agenţia de ştiri Xinhua şi Televiziunea chineză centrală (CCTV) au acoperit mediatic acest eveniment”, care sugera că vizitatorul trebuia să fie foarte important.
Oficialii partidului Comunist doreau ca şeful statului să cunoască „chintesenţa înţelepciunii unui fermier din Gansu”. Pentru această vizită, a fost ales Li Cai, un bărbat de 70 de ani, căruia i s-a transmis că nu trebuie să se bărbierească. Autorităţile locale i-au mai spus bărbatului să nu îşi facă modificări prin casă adăugând lucruri precum aplicaţii electronice sau mobilă.
În ciuda avertismentului, Shi le-a spus diplomaţilor de la ambasadă că a instalat un cuptor şi un horn în casa fermierului pentru ca acesta să poată găti delicatesa locală – cartoful Dingxi.
Dar lucrurile nu merg întotdeauna aşa cum sunt plănuite. Potrivit telegramei, preşedintele Hu jintao aşezat la masă i-a oferit un cartof nepoatei fermierului care i-a spus liderului care conduce un stat cu peste 1,3 miliarde de persoane că „s-a săturat de mâncat cartofi”.
Într-o campanie publicitară recentă, un oficial local a spus că vrea să transforme această zonă în „capitala chineză a cartofului” fiindcă această legumă „are un viitor prosper”.
În cele din urmă, nepoata lui Li Cai a fost convinsă să mănânce cartoful, moment care a fost imortalizat de CCTV.
Preşedintele vrea să gătească. Ce facem cu uleiul încins?
O altă problemă ivită în cursul vizitei a fost cel în care preşedintele trebuia să prăjească nişte aluat pentru a face o mâncare tradiţională. Reprezentanţii partidului comunist se întrebau ce s-ar fi întâmplat dacă uleiul ar fi sărit şi l-ar fi ars pe Hu Jintao?
„Soluţia a fost să încălzească uleiul la 70% din temperatura normală şi să îi dea lui Hu un set foarte lung de beţişoare”, mai scrie în telegramă, iar în plus, preşedintelui i s-a dat să mănânce o mâncare pregătită dinainte.