Constanţa este singurul oraş din ţară unde nu este subvenţionată gigacaloria. Consilierii locali au considerat că modelul din Bucureşti şi celelalte municipii nu este bun şi aici, motiv pentru care, de câţiva ani, se acordă numai un ajutor de încălzire pentru persoanele cu venituri reduse. Limita de la care se consideră că este nevoie de acest ajutor este de 1.500 de lei pe membru de familie sau 1.800 de lei, pentru persoanele singure. Pentru a beneficia însă de subvenţie, procedura din acest an este mult mai complicată decât cea de anul trecut.
Prima sincopă a fost eliberarea formularelor de ajutor. Acestea nu sunt disponibile decât de la începutul săptămânii. Cine vrea să le obţină trebuie să ajungă la sediul Primăriei Constanţa, de pe strada Ecaterina Varga nr. 25-27, pentru cei care se încălzesc cu energie termică furnizată de RADET), la City Park Mall, pentru cei care se încălzesc cu gaze naturale, butelii GPL sau energie electrică, sau pe strada Amzacea nr. 13, pentru cei care se încălzesc cu lemne de foc.
Actele se mai pot descărca pe de internet, dar fişierul are peste 150 MB. În plus, trebuie şi printat, şi cum mulţi beneficiari ai ajutoarelor nu au imprimante acasă, drumul până la sediile primăriei pare inevitabil.
Condiţiile, spuneam, sunt mai complicate decât anul trecut. Acum, trebuie depuse aproape 20 de hârtii care să dovedească faptul că sunteţi eligibil să primiţi ajutor. Pe lângă cererea tip, care trebuie completată cu datele persoanelor, dar şi cu veniturile obţinute, este nevoie de copii după actele de identitate ale tuturor persoanelor din locuinţă, adeverinţe eliberate de Administraţia Financiară, dovezi despre sumele depuse în bancă sau care să ateste că maşina deţinută este mai veche de zece ani. Scapă mai ieftin pensionarii şi şomerii, care nu trebuie să solicite adeverinţe de la Casa de Pensii sau AJOFM. „Toate persoanele vor fi verificate în bazele de date de la alte instituţii cu care există încheiate protocoale de colaborare şi se vor respinge cererile în care nu au fost declarate corect toate veniturile realizate sau bunurile deţinute. Declararea unui număr mai mare de membri de familie sau a unor venituri mai mici decât cele reale, în scopul vădit de a obţine foloase materiale necuvenite, constituie infracţiune de fals, uz de fals sau înşelăciune, după caz, şi se pedepseşte potrivit dispoziţiilor Codului Penal”, spun reprezentanţii Primăriei. Anul trecut s-a depus numai cererea tip, pe proprie răspundere.