Dacă vrei să slăbeşti, dar să te bucuri în continuare alimentele tale preferate, acum este posibil. Tot ce trebuie să faci este să mănânci trei mese de 400 de calorii şi două gustări sănătoase.
Cea mai bună reţetă pentru pierderea în greutate o constituie controlul caloriilor, lucru confirmat de nenumărate studii. Totuşi, unele persoane se îngraşă, deşi nu mănâncă alimente foarte grase şi nici cantităţi mari de dulciuri.
Motivul principal este că 85% dintre adulţi nu au nici cea mai vagă idee despre valoarea calorică pe care ar trebui să o consume, conform greutăţii, iar cei care ştiu acest lucru nu pot identifica numărul caloriilor conţinute de alimente, potrivit revistei Prevention.
Programul „400 de calorii” este un plan de slăbire care te învaţă să îţi controlezi caloriile, prin limitarea meselor la aproximativ 400 fiecare. „Aceasta este cantitatea potrivită pentru o dietă variată, dar şi ca să te simţi sătulă”, a spus Mindy Hermann, nutriţionist.
Dacă vrei ca mesele tale să aibă această valoare calorică, fără să fii nevoită să calculezi efectiv, trebuie să înveţi cum arată 400 de calorii. Este important să faci acest lucru fie că găteşti, acasă, fie că iei masa în oraş.
Este destul de dificil să-ţi dai seama care este de fapt mărimea corespunzătoare a porţiilor şi numărul de calorii. Cercetatorii au rugat mai multe persoane să estimeze caloriile dintr-o masă la restaurant, iar aceştia au greşit cu mai mult de 100% din valoarea reală.
Cântăreşte porţiile din ochi
În primul rând, ca să poţi estima corect câte calorii mănânci la o masă, trebuie să ştii ce cantitate de mâncare ai în farfurie. Acasă, lucrurile sunt mai simple, pentru că poţi măsura totul cu o cană sau pe cântar, dar când iei masa în oraş, este bine să ştii câteva trucuri, ca să mănânci porţii sănătoase.
Spre exemplu, o cantitate de fasole cât o minge de golf are în jur de 60 de grame (un sfert de cană) şi o bucată de pui sau peşte de mărimea palmei are aproape 100 de grame. Un fruct de mărimea unei mingi de tenis are aproximativ 125 de grame, iar o cantitate cât pumnul de legume sau paste are 250 de grame.
Identifică zahărul şi grăsimile ascunse
Grăsimile şi zahărul pot trece neobservate şi îţi pot încărca meniul cu multe calorii nedorite. Când găteşti, alege ingredientele cu puţine grăsimi, în special în cazul sosurilor pentru salată, brânzei şi laptelui.
Când mănânci în oraş este însă mai dificil. Urmăreşte semnele care indică faptul că mâncarea este îmbibată în grăsime: urme de ulei pe farfurie, alimentele prea lucioase sau urmele de grăsime pe pungile de hârtie, dacă îţi iei mâncarea la pachet.
Un alt aspect important este că nu numai băuturile dulci, deserturile şi bomboanele conţin cantităţi mari de zahăr, dar şi ketchupul sau biscuiţii săraţi. Citeşte etichetele produselor ca să identifici sursele de zahăr, cum ar fi fructoza, siropul de porumb şi dextroza, sau alege variantele fără zahăr.
Împarte farfuria în şase zone
Poţi să mănânci o prăjitură cu ciocolată şi să consumi din start 400 de calorii, dar nu se poate numi o masă în toată regulă. Ca să fii sătulă mai mult timp, dar şi să te menţii sănătoasă, trebuie să alegi combinaţia potrivită între legume, fructe, proteine şi cereale.
Pentru o nutriţie echilibrată, împarte farfuria în şase secţiuni egale: umple una cu proteine, două cu cereale şi celelalte trei cu fructe şi legume. Nu vei putea să aplici acest truc chiar la fiecare masă, dar îl poţi folosi pentru a-ţi îmbunătăţi sănătatea şi tonusul.