5.9 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialCum şi-au făcut băieţii deştepţi rost de certificate de handicapat

Cum şi-au făcut băieţii deştepţi rost de certificate de handicapat

Personalităţi publice din judeţul Sibiu au fost încadrate ca persoane cu handicap în mod fals. Printre aceştia se află medici cu înaltă reputaţie profesională, consilieri ai Consiliului Judeţean, foşti directori din cadrul Primăriei Sibiu, salariaţi cu funcţii de conducere ai Direcţiei Muncii şi Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, arată un comunicat al Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS).

Documentul arată că, în Sibiu, Comisia Superioară de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap a efectuat o acţiune de control pentru verificarea condiţiilor de încadrare în grad şi tip de handicap de către Comisia Judeţeană de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap. Controlul a avut loc în perioada 19 – 30 septembrie şi a vizat un număr de 530 de persoane cu certificat de handicap. Principalele afecţiuni invocate au fost retardul mintal şi astmul bronşic. Dintre cele 430 de persoane evaluate, 109 persoane erau încadrate în grad handicap pentru afecţiuni respiratorii, 140 persoane pentru afecţiuni mentale şi 181 pentru alte afecţiuni. Alte 100 persoane nu au putut fi evaluate pentru că nu au răspuns convocării, pentru că majoritatea lor nu era în ţară.

Statul recuperează banii

În urma verificărilor, Comisia a constatat că din 430 persoane, 283 persoane (65%) au primit certificatul de încadrare în grad şi tip de handicap în mod fraudulos, iar alte 83 persoane (19%) au fost încadrate cu un grad de handicap mai avansat decât în realitate. Totodată, autorităţile au constatat că 69 persoane (16%) au primit certificatul de handicap în mod legal.

După efectuarea controlului, Comisia Superioară a anulat 283 certificate de handicap şi reîncadrarea în grad de handicap a 83 de persoane, ceea ce implică recuperarea fondurilor acordate ilegal, ca urmare a deţinerii unui certificat fraudulos de handicap. Prejudiciul ajunge la zeci de milioane lei, iar persoanele încadrate cu grad de handicap, pe lângă indemnizaţie, au beneficiat de gratuitate pe transportul în comun şi de asistenţă medicală gratuită, de deducerea impozitului pe veniturile salariale, de deducerea impozitului pentru clădiri şi terenuri, precum şi de obţinerea unor pensii anticipate. Paguba va fi recuperată de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sibiu, respectiv, Consiliul Judeţean Sibiu, în calitate de ordonatori de credite.

Pensionaţi cu acte false

Un alt fenomen identificat de Comisia Superioară este cel al „pensionării anticipate”, tot prin dobândirea unui certificat de persoană cu handicap, care le permitea beneficiarilor să se pensioneze imediat în baza art. 47 din Legea 19/2000, prin reducerea vârstei limite de pensionare. Aceste persoane vor intra în atenţia Casei Naţionale de Pensii Publice, care va anula decizia de pensionare a acestora, în baza declarării nule a certificatului de handicap.

Ce au constatat inspectorii

„Din verificări şi informaţiile culese, s-a constatat că o mare parte din persoanele reevaluate nu fuseseră niciodată evaluate de către comisie şi au primit certificatul de la persoane terţe (intermediare), fără a cunoaşte inclusiv locaţia (n.r. – amplasamentul) DGASPC Sibiu sau chiar medicii specialişti care eliberaseră documentele medicale, în sprijinul acestor afirmaţii stând declaraţii, unele scrise, ale persoanelor evaluate de către Comisia Superioară”, arată comunicatul MMFP.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă