Viitura care coboară pe Dunăre dinspre Germania şi Austria şi care va ajunge în zona Brăila-Galaţi în jurul datei de 15 iunie, pune pe jar autorităţile din cele două oraşe. În pofida asigurărilor ministrului delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, potrivit căreia nu există riscurile producerii unor inundaţii devastatoare, ca în 2006 şi 2010, şi nu va fi decretat, nici cod galben, nici cod portocaliu, edilii din Galaţi şi Brăila verifică situaţia digurilor şi asigură materialele necesare şi echipele de intervenţie.
Ieri, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, constituit la nivelul Primăriei Galaţi, a luat în discuţie situaţia de pe Dunăre şi măsurile de pregătire a eventualelor intervenţii. “În condiţiile în care viitura determinată de ploile abundente şi topirea zăpezilor din Europa Centrală urmează să ajungă pe cursul româneasc a Dunării, a fost prezentată o estimare a evoluţiei debitelor şi cotelor apelor Dunării la Galaţi în următoarea perioadă. Astfel, conform informaţiilor disponibile în acest moment, nivelul Dunării ar urma să se situeze sub cota de inundaţie, de 600 de cm în Portul Galaţi, până la sfârşitul lunii, neexistând, în acest moment, date care sa determine alerte hidrologice pe Dunărea Maritimă. Chiar şi în aceste condiţii, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă a evaluat situaţia stocurilor de materiale necesare unei eventuale intervenţii”, se spune într-un comunicat al Primăriei Galaţi.
La Galaţi, echipele de intervenţie sunt în stand-by
În stocurile regiei Apă Canal SA Galaţi sunt 20.000 saci rafie, o tonă folie polietilenă şi peste 75 de tone de nisip. Salariaţii regiilor Apă Canal SA, Gospodărire Urbană SRL, Apaterm SA şi de la serviciul de salubrizare Ecosal, pot constitui, în orice moment, echipe de intervenţie formate din 200 de persoane. Echipele de intervenţie constituite la nivelul municipalităţii sunt pregătite să intervină şi pentru situaţiile extreme care pot apare ca urmare a fenomenelor meteorologice severe anunţate prin avertizarea INMH de instituire a codului galben: “Primăria Municipiului Galaţi monitorizează cu atenţie atât situaţia de pe Dunăre cât şi de pe Siret şi Prut, în contextul avertizării cod galben de ploi torenţiale, grindină şi intensificări ale vântului, emisă de INMH astăzi şi valabile până vineri seara. Au fost organizate echipe ale Apă Canal, Ecosal şi Gospodărire Urbană, care să intervină rapid în cazul în care vântul puternic, cu aspect de vijelie, va duce la înfundarea reţelelor de canalizare cu frunze şi ramuri, în condiţiile în care sunt aşteptate precipitaţii cu valori de 20-25 de litri pe metru pătrat şi chiar peste”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Mihai Costache.
La Brăila, sunt consolidate digurile
Potrivit directorului Societăţii de Gospodărire a Apelor (SGA) Brăila, Adrian Turiac, unda de viitură de pe Dunăre va ajunge în zona Brăilei în aproximativ zece zile. „Unda de viitură, venită din amonte, a ajuns la intrarea în ţara noastră. La Brăila va ajunge în aproximativ în zece zile. Acum avem o cotă de 414 centimetri şi un debit de 6.500 de metri cubi pe secundă. Ne aşteptăm ca debitul să crească până la 12.500 mc/s, iar cota să ajungă din nou la 600 – 625 centimetri, cum a fost maximul atins pe parcursul acestei primăveri”, a declarat directorul SGA Brăila. Adrian Tureac a mai precizat că în zilele următoare vor fi inventariate zonele cu probleme de pe digurile din judeţul Brăila şi vor fi întărite cu saci de pământ şi fascine de nuiele. Cele mai mari niveluri ale apelor Dunării au fost înregistrate la inundaţiile din iulie 2010, când la Brăila a fost înregistrată cota de 710 cm, iar la Galaţi nivelul apelor a fost de 690 cm, cel mai mare din istorie.