11.4 C
București
joi, 3 octombrie 2024
AcasăSpecialCum se poate obtine un credit ANL

Cum se poate obtine un credit ANL

In vederea obtinerii unui credit ipotecar pentru construirea unei locuinte, prin Agentia Nationala pentru Locuinte, de catre persoanele fizice trebuie parcurse cateva etape. ANL, prin intermediul oficiilor postale din tara, pune la dispozitia cetatenilor, contra cost, cererile tip. O astfel de cerere costa 7,5 lei.

Cererea tip cuprinde date de identificare ale solicitantului: numele si prenumele solicitantului; varsta solicitantului; starea civila a solicitantului; adresa, localitatea de resedinta a solicitantului; precizari in legatura cu solicitarea construirii unei locuinte prin ANL (tip imobil – casa sau apartament, numar de camere, localitate). Cererile completate de solicitanti se transmit catre ANL, prin posta, recomandat cu confirmare de primire. ANL inregistreaza toate cererile primite, in ordinea sosirii lor.

Declaratie notariala pentru datele personale

In momentul pregatirii unui amplasament pentru ofertare, oferta este prezentata solicitantilor pentru construirea unei locuinte prin ANL. Mai multe informatii despre amplasamentele ANL sunt prezentate pe site-ul agentiei si la sediul ANL. Solicitantii care accepta oferta, primesc o adresa catre una din bancile finantatoare, in vederea intocmirii dosarului de solvabilitate. Odata cu adresa de intocmire a dosarului de solvabilitate, solicitantii mai primesc o declaratie care trebuie autentificata la notariat. Aceasta cuprinde datele personale ale solicitantului, in baza careia se acorda un punctaj necesar pentru repartizarea locuintei. Dupa intocmirea dosarelor de solvabilitate si analizarea acestora, bancile transmit catre ANL certificatele de solvabilitate ale solicitantilor de credit. Solicitantii de credit transmit agentiei declaratia completata si autentificata.
Pentru solicitantii care au obtinut certificate de solvabilitate si declaratia autentificata transmisa agentiei, se intocmesc listele de prioritati in ordinea descrescatoare a punctajului obtinut de catre fiecare solicitant. Solicitantii sunt invitati la contractare in ordinea descrescatoare a punctajului obtinut.
Primul contract semnat de catre beneficiar cu ANL este contractul de mandat. Impreuna cu contractul de mandat solicitantul primeste si comunicarea catre banca in vederea obtinerii ofertei ferme de creditare. Oferta ferma de creditare trebuie transmisa agentiei pentru programarea solicitantului la semnarea contractului de construire. La primirea ofertei ferme de creditare, beneficiarul locuintei trebuie sa ateste existenta sumei necesare depunerii avansului.

Ipotecare in favoarea bancii

Contractul de construire se semneaza de catre beneficiarul locuintei si se intabuleaza in forma autentica. Dupa intabularea in forma autentica a contractului de construire, beneficiarul locuintei se prezinta la banca in vederea semnarii contractului de credit ipotecar si a contractului de ipoteca.
Contractul de credit ipotecar se semneaza de catre beneficiarul locuintei si banca finantatoare. Odata cu semnarea contractului de credit ipotecar se semneaza si contractul de ipoteca, prin care beneficiarul de credit ipotecheaza locuinta in favoarea bancii finantatoare pana la rambursarea integrala a creditului. Beneficiarul incheie la acest moment si o polita de asigurare a locuintei. Dupa parcurgerea acestor etape, ANL dispune inceperea lucrarilor pentru construirea locuintei.
In contractul de construire se prevede un termen de 24 de luni pentru finalizarea locuintei, termen care incepe sa curga de la emiterea ordinului de incepere a locuintei.

Cele mai citite

Liga Campionilor: Real Madrid și Bayern Munchen au pierdut în deplasare

Real Madrid, deţinătoarea trofeului, şi Bayern Munchen, performera primei etape, au pierdut meciurile susţinute în deplasare, miercuri seara, în etapa a doua a Ligii...

Sancțiuni impuse de SUA, Marea Britanie și Australia pentru combaterea grupului de infractori cibernetici ruși Evil Corp

SUA, Marea Britanie și Australia au impus sancțiuni împotriva a șapte cetățeni ruși și a două companii aparținând unui agent FSB (Serviciul Federal de...

Alina Bica scapă de executarea unei pedepse de patru ani de închisoare cu executare

Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, a scăpat de executarea pedepsei de patru ani de închisoare pentru favorizarea omului de afaceri Ovidiu Tender. Curtea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă