Un funcţionar important de la Camera Deputaţilor a fost angajat recent la CES, cu încălcarea legii. Paradoxal, toţi cei implicaţi sunt specializaţi în Dreptul muncii, deci, teoretic, ar fi trebuit să ştie că au săvârşit o ilegalitate.
Preşedintele Consiliului Economic şi Social (CES), Florian Costache, a aprobat pe 15 octombrie detaşarea Elenei Mesaroş, care ocupa funcţia de şef Serviciu la Comisia pentru Muncă şi Protecţie Socială din Camera Deputaţilor, pe postul de director de Avizare la CES. Detaşarea s-a făcut în condiţiile în care directorul Direcţiei Juridice din cadrul CES, Ruxandra Păsărin, a refuzat să dea avizul de legalitate, motivând că, potrivit legii, un funcţionar public parlamentar nu poate fi detaşat pe un post contractual precum cel de la CES. Surse din această instituţie ne-au declarat că, imediat după refuzul acordării avizului de legalitate, au urmat o serie de presiuni venite din partea Ministerului Muncii, unde soţul Elenei Mesaroş, Serghei Mesaroş, ocupă funcţia de director al Direcţiei Dialog Social. „Pe lângă faptul că detaşarea nu e permisă de lege, soţia directorului din Ministerul Muncii a fost încadrată pe un post care nu a existat din 1997, de când a fost înfiinţat CES. Prin urmare, acest post nu a fost bugetat. Mai mult, CES a primit numeroase adrese prin care i s-a cerut imperativ să reducă toate cheltuielile, iar posturile disponibile au fost blocate. Cu toate acestea, Serghei Mesaroş a venit personal la CES şi ne-a spus că, dacă soţia lui nu e angajată, noi vom fi daţi afară”, declară sursele României Libere.
Cât de clară este legea când vrei s-o citeşti
Pe 22 octombrie, Direcţia Legislaţia Muncii din cadrul Ministerului Muncii a trimis conducerii CES o hârtie în care se spunea că detaşarea poate fi făcută fără nici o problemă. Trei zile mai târziu, Serviciul Juridic al Camerei Deputaţilor a trimis CES o hârtie asemănătoare, în care se specifica faptul că detaşarea este „perfect legală”. După primirea acestor hârtii, preşedintele CES, Florian Costache ne-a declarat: „Detaşarea este legală. Până şi şefa Direcţiei Juridic din CES a semnat-o, până la urmă. Să ştiţi că dna Mesaroş e un adevărat profesionist, nu o fătucă de pe stradă, iar angajarea ei n-are nici o legătură cu funcţia soţului ei”. Cele două puncte de vedere au fost însă contrazise de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, organism care avizează transferul angajaţilor de la o instituţie de stat la alta. Preşedintele acesteia, Andras Szakal, ne-a declarat: „Conform legii, funcţionarii publici parlamentari nu pot fi detaşaţi pe posturi de natură contractuală. Se impune anularea actului administrativ prin care funcţionarul public parlamentar a fost detaşat la CES”. ANFP a trimis acelaşi punct de vedere şi secretarului general al Camerei Deputaţilor, Gheorghe Barbu, prin care i se cere să anuleze detaşarea.
„N-am ştiut că detaşarea este ilegală”
Angajaţii CES spun că nu înţeleg de ce Elena Mesaroş a vrut să se detaşeze de la un post remunerat cu 6.000 lei pe lună la altul unde primeşte mai puţin de 3.000 lei. „Am vrut să iau o pauză de la Parlament, ca să încerc o nouă provocare. Sunt jurist, dar n-am ştiut că detaşarea e ilegală. Soţul meu nu are nici un amestec în detaşarea mea”, ne-a declarat Elena Mesaroş.