Preşedintele organizaţiei PSD şi al Consiliului Judeţean (CJ) Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, îşi continuă seria contractelor pe bani publici încheiate pentru firmele sale, părând nepăsător la faptul că mai este judecat în două dosare de corupţie aflate pe rolurile instanţelor din Capitală. Reamintim că anul trecut Stancu a fost trimis în judecată de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), pentru că în calitate de preşedinte al CJ Brăila a semnat contracte de 600.000 de euro cu firma sa de construcţii, Concivia SA.
Inspectorii ANI descoperiseră doar vârful aisbergului, pentru că în realitate contractele pe bani publici încheiate de Concivia SA în ultimii ani cu CJ, Primăria Brăila şi primăriile din judeţ depăşesc 25 de milioane de lei. Tot anul trecut, Bunea Stancu a fost trimis în judecată de DNA pentru implicarea sa în finanţarea campaniei electorale a lui Mircea Geoană la prezidenţialele din 2009. Acum, ANI a descoperit un nou caz de corupţie al cărui principal protagonist e Gh. Bunea Stancu. În calitate de preşedinte al CJ, el a iniţiat hotărârile de consiliu şi a semnat contractele de asociere între CJ Brăila şi SC Clubul de Fotbal Brăila SA, respectiv cu Asociaţia Sportivă Handbal Club „Dunărea” Brăila, în baza cărora a fost încasată suma totală de 7.512.207 lei.
Ambele cluburi au ca acţionari majoritari firmele lui Stancu, firma de construcţii Concivia SA şi Portul SC Hercules SA. Bunea Stancu deţine 62% din acţiunile Bursagrirom SA Brăila, firmă pe care a înfiinţat-o în 1995, obiectul de activitate al acesteia fiind „comerţul cu ridicata al cerealelor, seminţelor, furajelor şi tutunului neprelucrat”. Bursagrirom deţine 53% din acţiunile Concivia SA, 62% din acţiunile Portului Hercules SA din Brăila şi pachetul majoritar la fosta reţea de restaurante SC Istru SA Brăila. Inspectorii ANI au stabilit că CJ Brăila a fost prejudiciat cu suma de peste 7 milioane de lei, dar şi prin încredinţarea în folosinţă gratuită a unui autoturism din proprietatea CJ Asociaţiei Handbal Club Dunărea. ANI a hotărât sesizarea instituţiilor de cercetare penală în cazul lui Gh Bunea Stancu, acuzat de săvârşirea „infracţiunii de conflict de interese, prevăzută şi pedepsită de CP, precum şi a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie”.
Un nou contract pentru Concivia, din fondurile CJPAS
În luna iunie, imediat după alegerile locale la care Gh. Bunea Stancu a câştigat un nou mandat de preşedinte al CJ Brăila, poziţia sa influentă, de preşedinte al PSD şi CJ Brăila, a mai adus un contract firmei de construcţii Concivia SA. Este vorba de consolidarea şi restaurarea Palatului Asigurărilor Sociale, imobil din Patrimoniul Cultural Naţional, aflat în administrarea CJPAS Brăila. Directorul Sorin Enache, numit de PDL la conducerea CJPAS, nu a organizat o licitaţie, ci doar o depunere de oferte, din care cea câştigătoare urma să fie stabilită în baza criteriului „oferta cea mai avantajoasă d.p.d.v. economic”. A fost depusă o singură ofertă, cea a firmei controlate de Bunea Stancu, şi între CJPAS şi Concivia SA a fost semnat contractul nr. 18.157/18.06.2012, în valoare de 5.875.436 lei, fără TVA. În acest caz se poate lua în calcul ipoteza că prin semnarea acestui contract directorul CJPAS Brăila, Sorin Enache, şi-a câştigat protecţia preşedintelui PSD Brăila, Gh. Bunea Stancu, acesta fiind cel care îl poate menţine la conducerea CJPAS.
Afaceri pe bani publici, „dublate” de datorii la stat
În timp ce beneficiază de contracte pe banii statului, firmele controlate de Gh. Bunea Stancu au datorii la stat. Un exemplu e Portul SC Hercules SA, la care Bursagrirom deţine 85,5% din acţiuni, „cuponarii” 13,4%, iar AVAS, 0,7%. În 2003, Hercules SA avea datorii totale de 51,9 milioane lei şi 0,7 milioane profit.
În 2005, profitul crescuse la 1.371.153 lei, iar datoriile au scăzut la 9.861.101 lei. În 2009, Hercules SA a încheiat anul cu un profit brut de 3.738.853 lei. Deşi a fost pe profit, în 2009 Hercules SA a încheiat anul cu datorii de 8,8 milioane, din care 1.130.772 lei erau datorii către bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale.
Fără comentarii
Nu am reuşit să luăm legătura cu preşedintele CJ Brăila, pentru a ne oferi punctul său de vedere în legătură cu noile acuzaţii ce îi sunt aduse. Vom reda însă o explicaţie oferită anul trecut: „Ar trebui să-i împuşcăm pe cei de la Concivia, că întâmplător o firmă la care sunt eu acţionar este acţionară acolo? Păi să trimit eu 1.000 de oameni acasă, cu nu ştiu câte familii, că vreţi voi ăştia de la presă şi nu ştiu cine mai vrea? Terminaţi cu aiurelile astea!”