Un grup de patru studenți aflați în al șaselea semestru de studiu în domeniul Ingineriei Forestiere la Universitatea de Ştiinţe Aplicate Weihenstephan-Triesdorf din Freising, Germania, a ales România pentru cele 18 săptămâni de internship de care au beneficiat în acest an, prin programul Erasmus+ desfăşurat în parteneriat cu Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara.
„Scopul nostru a fost să vedem cum se gestionează pădurile în România, să învăţăm lucruri noi şi să le comparăm cu sistemul german. La noi în țară învăţăm doar despre procedurile noastre, despre felul în care administrăm noi pădurea. Suntem cu toţii de acord că este extrem de important să experimentăm mai mult decât facultatea ne poate învăţa. Aşadar, cum nici unul dintre noi nu era familiarizat cu abordarea din România privind administrarea pădurilor, am vrut să descoperim practicile locale în ceea ce priveşte gestionarea durabilă a fondului forestier. Am descoperit că, în multe cazuri, acest lucru se realizează aşa cum am învăţat la Weihenstephan-Triesdorf, ceea ce ne confirmă că silvicultura globală se află pe drumul cel bun”, a apreciat Joschija Späthe, unul dintre studenţi.
La mijlocul lunii mai, studenții s-au aflat în vizită şi la fabrica de cherestea din Rădăuți a companiei Holzindustrie Schweighofer. „Unitatea de producţie din Rădăuţi este cea mai mare pe care am văzut-o până acum. Dimensiunea ni s-a părut cumva copleşitoare, dar în sens pozitiv. Am fost uimiţi de deschiderea pe care compania ne-a arătat-o, oferind din timpul său unor «simpli» studenţi germani“, a explicat Späthe.
Vizita studenților germani la fabrica din Rădăuți a Holzindustrie Schweighofer se înscrie într-o arie largă de preocupări ce vizează sprijinirea viitorilor specialiști în domeniul forestier.