În afară de plajă, aceștia participă la o serie de competiții sportive și vizitează obiectivele turistice din județ.
Aproximativ 3.000 de tineri îşi petrec, în acest an, vacanţa de vară pe litoralul românesc, la centrele de agrement de la Eforie Sud şi 2 Mai. Pe parcursul sejururilor, în afară de plajă, aceştia sunt invitaţi a participa la diverse competiţii sportive şi sunt coordonaţi în divertisment de animatori. Cot la cot cu dascălii coordonatori, salvamarii şi medicii sunt ochi şi urechi pentru ca totul să se desfăşoare fără incidente nedorite.
Plajă, sport şi excursii
Tot în cele două centre de la malul mării urmează a fi organizată şi în acest an o tabără socială la Eforie Sud, pentru 120 de copii din centre de plasament din judeţul Constanţa, care vor avea în acelaşi timp prilejul de a merge în excursie la herghelia din Mangalia, vor vizita monumentul din Adamclisi şi se vor distra la un parc acvatic din Eforie. De asemenea, 40 de persoane cu dizabilităţi vor pleca la Buşteni. Pe de altă parte, 1.000 de tineri constănţeni au ales ca destinaţii de vacanţă baze de agrement montane. Cele mai solicitate judeţe sunt Neamţ, Prahova şi Sibiu.
Centrele de agrement de la Eforie Sud şi 2 Mai sunt administrate de către Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Constanţa care a încheiat un protocol cu Federaţia Română de Rugby. Aşa se face că în fiecare tabără există câte un reprezentant al acesteia care organizează activităţi sportive pentru copii. În plus, prin sprijinul celor de la Crucea Roşie, există în permanenţă pe plajă un punct de prim ajutor.
În prezent, activitatea în cele două centre de agrement se desfăşoară în condiţii optime. S-ar face mai multe dacă şi bugetul alocat instituţiei ar permite acest lucru. Anul trecut una dintre reuşite a fost dotarea taberei de la 2 Mai cu un sistem de încălzire modern, cu panouri solare, pentru economisirea energiei electrice.
Investiţiile majore, amânate
Un proiect de viitor ar fi recompartimentarea pavilionului mare de la Eforie Sud. „Tinerii îşi doresc acum să stea mai puţini în cameră, fiecare cameră să aibă baie proprie, practic confortul trebuie cumva îmbunătăţit. Centrul de agrement de la Eforie Sud dispune de un corp de clădire renovat relativ recent, în 2009, în care fiecare cameră are baie proprie, aer condiţionat, televizor, frigider. În acelaşi timp avem un pavilion conceput la momentul înfiinţării ca pentru o tabără de preşcolari, în care camerele sunt ceva mai mari, cu număr de locuri variabile, între cinci şi opt, cu băi comune pentru patru astfel de camere. Deoarece tabăra se adresează mai nou şi tinerilor de până în 35 de ani se impune ca cel puţin pe o zonă din pavilionul mare să se recurgă la o recompartimentare, astfel încât să existe camere cu doi-trei locuri şi băi proprii”, ne-a spus directorul DJST, Claudiu Teliceanu.
Reprezentantul DJST subliniază în acelaşi timp că reducerea bugetului nu a influenţat derularea activităţilor. „Nu a existat nici o competiţie care să nu se fi desfăşurat din cauza lipsei banilor. Am încercat ca orice acţiune care a existat în programul şi în tradiţia Direcţiei pentru Sport şi Tineret să o menţinem. Mai mult decât atât, am încercat să desfăşurăm acţiuni noi, în parteneriate cu diverse cluburi sportive sau cu diverşi parteneri privaţi”, a declarat acesta.
Cost. 75 de lei pe zi
O zi de pensiune completă la Eforie Sud şi 2 Mai, însemnând cazare şi trei mese, costă 75 de lei. În general, un sejur cuprinde şase zile. Capacitatea de cazare este de 200 de locuri la 2 Mai şi 400 de locuri la Eforie Sud. Ultima serie de copii va ajunge la mare în perioada 3-9 septembrie.