12.5 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialCum se combate evaziunea fiscală

Cum se combate evaziunea fiscală

 Combaterea evaziunii fiscale şi a infracţiunilor de spălare a banilor este una din principalele preocupări ale autorităţilor gălăţene. Acesta a fost şi subiectul ultimei întruniri a colegiului prefectural, la care s-a hotărât ca reprezentanţii instituţiilor abilitate, Poliţia, Garda Financiară, DNA, Parchetele şi Vama,  să se întrunească sistematic pentru accelerarea ins­trumentării dosarelor. 

„O astfel de subcomisie se poate desfăşura în cadrul colegiului prefectural şi cred că ar fi bine să se întrunească lunar”, a precizat prefectul Galaţiului, Cătălin Emanoil Bocăneanu. Potrivit bilanţului pe 2012 a IPJ Galaţi, în privinţa combaterii evaziunii fiscale şi a spălării banilor, anul trecut au fost constatate 521 de infracţiuni prevăzute de Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale. A fost înregistrată o scădere cu 6% a infracţiunilor constatate faţă de aceeaşi perioadă din 2011, respectiv cu 34 de infracţiuni mai puţin, de la 555 de infracţiuni constatate în 2011 la 521 de infracţiuni în 2012.

Peste 500 de dosare de urmărire penală

Ca urmare a activităţilor informativ-operative şi de cercetare penală desfăşurate în cauzele instrumentate, s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de 528 de învinuiţi, cercetările continuând pentru documentarea întregii activităţi infracţionale ale acestora. Prejudiciul cauzat prin infracţiunile de evaziune fiscală constatate la nivelul IPJ Galaţi a fost de 51.014.000 lei, din care a fost recuperată suma de 3.981.420 lei. Au fost soluţionate 120 de dosare.

O prioritate a poliţiştilor gălăţeni a fost şi extinderea cercetărilor în cauzele de infracţionalitate în domeniul spălării banilor. În anul 2012 au fost constatate 25 de infracţiuni prevăzute de Legea nr. 656/2002 privind prevenirea şi sancţionarea spălării banilor, reprezentând un plus de 23 de infracţiuni faţă de aceeaşi perioadă a anului 2011.

Principala dificultate cu care se confruntă IPJ şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) în combaterea evaziunii fiscale este lipsa de personal. La IPJ Galaţi, un poliţist se ocupă, în medie, de 70 de dosare, iar la DGFP un inspector se ocupă de 1.800 de agenţi economici. 

Evaziune de 586 milioane lei

O problemă este reprezentată de dosarele mai vechi de evaziune fiscală, în care anchetele sunt complexe. Potrivit datelor prezentate de directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Galaţi cu prilejul şedinţei colegiului prefectural, la Galaţi există 766 de dosare de evaziune în care se efectuează cercetări, cel mai vechi din 2001, cu valoare totală a prejudiciului de 586 milioane lei. „Asta înseamnă bugetul judeţului Galaţi pe jumătate de an, sau bugetul municipiului pe un an de zile“, a spus şeful DGFP Galaţi, Costică Onica.  În 2012, DGFP a înaintat la IPJ 89 dosare de evaziune fiscală, în care sunt de recuperat prejudicii în valoa­re totală de 14 milioane lei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă