Dupa ce a intrat in vigoare legea 15/2016, care nu este altceva decat mult discutata lege anti-fumat, fumatorii cronici, adica cei care nu pot sa isi conceapa existenta fara a fuma cateva tigari pe zi, au intrat intr-o perioada de criza in fata careia trebuie sa se adapteze daca vor sa isi pastreze tabietul.
E adevarat ca in tarile din vestul Europei, astfel de legi existau deja de cativa ani, iar romanii care au ajuns in aceste tari, s-au conformat fara nicio problema legilor respective, insa in tara noastra ne-am obisnuit sa incercam orice metoda pentru a incalca legea anti-fumat in scopul de a-si mari profitul afacerii.
In conditiile actualei legi, o parte dintre fumatori s-au indreptat spre tigara electronica, vapatul fiind permis in spatiile publice inchise datorita faptului ca in aer nu se elimina fum de tigara ci doar aburi, acestia avand diverse arome. O alta categorie de fumatori care nu au dorit sa apeleze la tigara electronica, fie datorita numeroaselor efecte secundare ale acestei tehnologii despre care se vorbeste tot mai mult in ultimul timp, fie datorita dorintei de a simti mai departe aroma de tutun si senzatia tactila de a avea o tigara adevarata in mana, au ales sa se alature adevaratilor pasionati de tutun, adica celor care isi confectioneaza singuri tigarile.
Fumatorii care aleg aceasta alternativa, isi cumpara separat tutun de calitate, filtre si tuburi tigari de pe acest magazin online pentru a-si crea singuri tigarile cu un aparat aparat de injectat tutun, pretul pentru o tigara ajungand sa fie mai mic decat cel pentru o tigareta din comert. Un fumator inrait poate economisi aproximativ 150 de lei pe luna doar prin faptul ca alege sa isi creeze singur tigarile decat sa isi cumpere tigarete din comert.
Acestia au inteles foarte bine diferenta dintre tigareta si tigara, constientizand ca o tigareta este confectionata din resturile de tutun ramase de la confectionarea unei tigari. Tigareta pe care o gasim comercializata peste tot sub denumirea gresita de tigara este mai subtire si mai nociva decat o tigara de foi sau decat una confectionata manual.
Studiile arata ca in tigarete se gasesc mai multe substante chimice nocive decat intr-o tigara confectionata acasa doar pe baza de tutun de calitate, insa aceasta nu inseamna ca fumatul tigarii este sanatos si recomandat, aceasta fiind mai degraba o solutie intermediara cu risc usor mai scazut pentru sanatatea fumatorului.
Un alt detaliu constatat de studiile de specialitate e ca persoanele care isi confectioneaza singuri tigarile fumeaza mai putin decat cei care isi cumpara tigarete din comert nu numai din cauza calitatii tutunului ci si datorita faptului ca, din momentul in care fumatorul resimte nevoia de a fuma, acesta trebuie sa amane cateva minute momentul aprinderii tigarii pana cand isi creaza tigarea, in comparatie cu fumatorul de tigarete care trebuie doar sa isi scoata tigareta din pachet.
Am mai putea enumera si alte riscuri mai reduse pentru fumatorii care opteaza a fuma tigari confectionate de ei in locul tigaretelor din comert, dar acest articol nu isi propune sa promoveze fumatul, ci doar sa vina in ajutorul persoanelor dependente de fumat care doresc sa gaseasca solutii alternative mai putin nocive daca nu vor sa renunte la acest obicei nociv atat pentru sanatatea lor cat si pentru sanatatea celor din jur.
Daca insa faceti parte din randul fumatorilor cronici care doresc sa scape de aceasta adictie, va sugeram sa accesati Programul Stop Fumat al Centrului National pentru Renuntare la Fumat unde veti gasi numeroase sfaturi si solutii care va pot ajuta sa scapati de dependenta de tutun.