Când ajungeţi la aeroportul din oraşul Ibiza, mergeţi în staţia de autobuz care se află în imediata apropiere. Taxiurile sunt scumpe şi puteţi aştepta pentru o maşină aproape o oră în timpul verii, în timp ce autobuzele pleacă din 15 în 15 minute. În oraşul Ibiza există hoteluri cu mii de camere disponibile pentru preţuri de câteva sute de euro pe noapte. Însă o cameră dublă costă 65 de euro la Hostal Parque (hostalparque.com), aflat într-o piaţă din apropierea zidurilor vechiului oraş. În restaurantul de la parter veţi putea mânca „escalope de pollo” pentru doar 8 euro, relatează The Guardian. În partea cealaltă a pieţei se află Casa Huespedes Vara de Rey (hibiza.com), unde veţi găsi camere duble pentru doar 53 de euro pe noapte. Dacă aveţi noroc, veţi beneficia de o cameră cu vedere spre piaţă. Nu rataţi o plimbare în Dalt Vila, un loc care face parte din patrimoniul mondial al UNESCO. Audio-ghidul este gratuit şi este disponibil în şase limbi. Dacă sunteţi pasionaţi de istorie, plimbaţi-vă prin La Penya şi descoperiţi casa arhitectului Erwin Broner. Intrarea este liberă. Vizitaţi site-ul eivissa.es pentru a afla programul de vizită. Pentru iubitorii artei, Centro Cultura S’Alamera (Vara de Rey) le oferă turiştilor expoziţii gratuite de artă.
Un pol al distracţiei
Cele mai multe baruri oferă clienţilor muzică live pe timpul nopţii, iar cel mai renumit dintre ele este Teatro Pereyra (Calle del Comte Rossello, teatropereyra.com). Dacă vreţi să participaţi la o distracţie-monstru, mergeţi la Pacha (Avenida 8 de Agosto, pacha.com), unul dintre cele mai renumite cluburi din lume. Taxele de intrare sunt incredibil de mari (ajung şi la 70 de euro). Cu toate acestea, puteţi rezerva din timp un bilet de intrare pentru 39 de euro. Dacă faceţi o rezervare pentru cină la restaurantul Pacha, veţi avea acces gratuit, însă va trebui să consumaţi de cel puţin 70 de euro de persoană. Dacă veţi dori, oricum, să mâncaţi, o astfel de rezervare poate fi o adevărată afacere.
Sudul insulei
Insula este celebră pentru plajele sale. Unele dintre ele sunt accesibile cu autobuzul. Dacă vreţi să închiriaţi o maşină, nu uitaţi că preţurile nu sunt dintre cele mai mici, iar unele firme vă vor obliga să plătiţi în avans pentru un plin de combustibil. În această situaţie, preţul benzinei sau motorinei este cu până la 50% mai mare decât la benzinăriile obişnuite, scrie The Guardian. Salinas este o mirifică plajă, cu un nisip alb şi fin. Mâncarea din restaurantele de pe malul mării este îmbietoare, însă, pentru a economisi bani, opriţi la un supermarket şi cumpăraţi tot ceea ce vă place la preţuri de câteva ori mai mici. O sticlă de vin roşu costă mai puţin de opt euro, iar angajaţii magazinului vă vor deschide vinul şi vă vor da şi pahare de plastic. Dacă vreţi să locuiţi chiar pe plajă, Hostal Mar y Sal (hostalmarysal.com) oferă camere duble pentru 60 de euro pe noapte.
Locuri istorice
Pasionaţii de istorie vor fi foarte încântaţi de golful Sa Caleta. Acolo există un restaurant pescăresc. După cum relatează The Guardian, nu vă lăsaţi păcăliţi de aspectul exterior sărăcăcios: preţurile sunt mari. Însă punctul de rezistenţă al locului este reprezentat de vechile ruine din Ibiza: o aşezare feniciană datând din anul 654 î.Hr. Intrarea este liberă, iar informaţiile despre ruine sunt prezentate în mai multe limbi. Dacă plajele nu vă interesează, exploraţi insula în interior. Dacă vreţi să priviţi Ibiza de sus, vizitaţi satul Sant Josep de sa Talaia, unde se află cea mai înaltă culme de pe insulă. Luaţi cu voi pălării de soare şi multă apă, deoarece traseul este dificil. O altă privelişte de neuitat v-o oferă stâncile Es Vedra care răsar brusc din mare.
Nordul insulei
Nordul Ibizei este un loc al bunăstării şi relaxării. Dacă sunteţi pasionaţi de yoga, la Benirras se desfăşoară şedinţe gratuite la apusul soarelui. Dacă doriţi cazare incredibil de ieftină, puteţi desface cortul într-unul dintre cele două campinguri din nord. Un loc pentru un cort de două persoane costă 6,50 euro la Camping Es Cana (campingescana.com), iar o căsuţă pentru două persoane costă 25 de euro. Camping La Playa Cala Martina (ibizacamping.free.fr) oferă, în plus, agitaţia plajei şi un bar cu vedere la mare, la preţuri similare.
Formentera
Nici un concediu în Ibiza nu este complet fără o excursie pe insula Formentera. Puteţi lua un feribot din oraşul Ibiza care transportă turiştii din oră în oră. Preţul este de 42 de euro. Dacă nu vă grăbiţi, mergeţi la Figueretas, unde o ambarcaţiune mai lentă decât un feribot vă va duce la destinaţie pentru doar 15 euro. Când ajungeţi în portul La Savina, veţi avea nevoie de un mijloc de transport. Taxiurile nu sunt ieftine, însă aveţi posibilitatea de a închiria o motocicletă pentru transport şi pentru senzaţii tari. O motocicletă de 125 cc costă 41 de euro pe zi în plin sezon. Pentru 35 de euro puteţi opta pentru un scuter de 49 cc. Plimbaţi-vă pe plaja Illetes sau alegeţi să vă petreceţi timpul la Isla S’Espalmador.
Transportul
Puteţi ajunge în Ibiza cu avionul. Există numeroase curse din Bucureşti către insula unde veţi petrece o vacanţă de vis. De asemenea, există numeroase curse maritime care leagă Ibiza de Barcelona, Mallorca, Denia şi Valencia. În Formentera puteţi ajunge cu unul dintre feriboturile care pleacă din portul San Antonio (o dată pe săptămână), din oraşul Ibiza (în fiecare zi), Santa Eularia (zilnic) şi din Figueretes-Playa den Bossa (zilnic). În plus, există o mulţime de autobuze care traversează insula în fiecare zi.