0.4 C
București
duminică, 12 ianuarie 2025
AcasăSpecialCum să vă alegeţi un aparat foto

Cum să vă alegeţi un aparat foto

O cameră digitală bună este în primul rând uşor de utilizat. Trebuie totuşi să ţineţi cont de nenumărate caracteristici, cum ar fi rezoluţia, viteza de fotografiere, mărimea şi greutatea camerei.

 

Unii consumatori vor o cameră de vacanţă, adică să apese pe buton şi să facă poza, în vreme ce alţii îşi doresc un aparat digital cu multe funcţii şi caracteristici avansate. Dacă sunteţi un fotograf pasionat, luaţi-vă o cameră digitală SLR (single lens reflex), care oferă imagini de o calitate mai bună decât o cameră digitală obiş­nuită. O opţiune de compromis (între DSRL şi o cameră obişnuită) ar fi camerele Bridge. Sunt mai mici şi mai ieftine decât SLR-urile. Iată de ce trebuie să ţineţi cont când vă luaţi o cameră foto.

2011/08/07//192780-tabel-15.jpgClick pe tabel pentru a mări

REZOLUŢIA CAMEREI. Aceasta se măsoară în Mp (megapixeli),  iar mai mulţi Mp înseamnă mai multe detalii. Mărimea unei poze poate fi modificată de softul utilizat pentru editare, iar calitatea unei poze nu ţine neapărat de mărimea acesteia. Fotografiile depind şi de calita­tea aparatului, a lentilelor, a senzorului de imagine. Însă, atât timp cât nu imprimaţi pozele pe suprafeţe mari, nu aveţi nevoie de o cameră cu mulţi Mp. Multe camere digitale permit setarea mărimii, astfel încât să puteţi alege dimensiuni mai mici. Aşa puteţi edita mai uşor pozele şi ataşa rapid pe mail. Majoritatea camerelor digitale au lentile ce permit ZOOM, acesta fiind declarat prin două numere (35-105 mm). Prima cifră se referă la setarea cea mai scăzută a lentilei. Cu cât acest număr este mai mic, cu atât mai mare este unghiul  de fotografiere. Al doilea număr indică cât de adânc poate fotografia camera. Dacă doriţi să fotografiaţi animale sălbatice de la distanţă, optaţi pentru o cameră ce oferă cel de-al doilea număr cât mai mare.

VITEZA DE FOTOGRAFIERE. Reprezintă durata din momentul în care apăsaţi pe buton până în momentul în care poza este efectiv realizată. La unele modele, această durată poate fi mai mare de o secundă, timp în care aţi putea rata momentul suflatului în lumânările de pe tort. Cele mai bune camere foto au viteza de fotografiere foarte mică.

BATERIILE. Sunt în majoritatea cazurilor acumulatori litiu-ion reîncărcabili. Asta e bine, deoarece camerele consumă destul de repede bateriile, iar faptul că le puteţi încărca vă salvează mulţi bani.

VIZORUL. Unele dintre camere au şi vizor – o alternativă bună atunci când este soare puternic şi ecranul e impracticabil. Folosirea vizorului salvează bateria, iar pozele sunt uşor de făcut. Un vizor electronic este un ecran LCD în miniatură şi este mult mai fidel.

MĂRIMEA ŞI GREUTATEA. Dacă sunteţi în căutarea unui  model mic, verificaţi dimensiunile şi greutatea în tabel. Camerele mari dispun de mai multe funcţii, dar nu înseamnă că şi pozele sunt mai bune.

FOCALIZAREA MANUALĂ. Există şi modele la care focalizarea se poate face şi manual. O cameră cu focalizare manuală este bună pentru apropieri (ex. centrul unei flori, şi nu pe petalele ei).

DETECTARE FAŢĂ. Este o funcţie care focalizează chipuri. Dacă realizaţi multe poze cu persoane, este indicat să vă luaţi o cameră cu această funcţie.

ISO. Este un indicator al sensibilităţii senzorului sau filmului. Un număr mai mare înseamnă o sensibilitate mai mare. Asta îţi permite să fotografiezi în lumină slabă fără să foloseşti blitz-ul.

CAPTARE VIDEO ŞI SUNET. Puteţi utiliza camera pentru a filma sau înregistra sunete. Nu uitaţi totuşi că o cameră foto digitală nu este o cameră video.

STABILIZAREA IMAGINII (OIS). Pe trepied o cameră este mai stabilă, dar nu sigură 100%. Producătorii au dezvoltat funcţia stabilizării imaginii, astfel încât pozele să iasă clar chiar şi atunci când există o mişcare a camerei.

FUNCŢIA ANTI-BLUR. Aceasta va mări zgomotul de imagine din fotografie.

SETĂRILE PREDEFINITE. Unele dintre cele mai bune camere dispun de peste 20 de setări predefinite. Setarea SPORT, de exemplu, vă poate realiza poze excepţionale pentru o minge în mişcare.

CALITATEA IMAGINILOR. Există criterii-cheie de care trebuie să ţineţi cont când doriţi o fotografie bună: reproducerea cu­lo­rilor, lipsa zgomotului de imagine şi evitarea distorsionărilor.

BALANSUL DE ALB. Asigură reproducerea culorilor din poze cât mai fidel posibil. Majoritatea camerelor dispun de setarea manuală a balansului de alb, însă această funcţie presupune respectarea unor paşi pentru a o utiliza corespunzător.

IEŞIRILE ŞI MUFELE pot fi importante. Dacă doriţi să vizua­li­zaţi pozele pe un televizor, achi­ziţionaţi o cameră cu ieşire AV.

Cum s-a testat

APC-ROMANIA supune camerele la o serie de criterii de testare pentru a putea face diferenţierea între ele.

CALITATEA POZELOR  este analizată prin prisma rezo­lu­ţiei, folosind o diagramă specială şi utilizând camere la diferite setări de focalizare şi în condiţii de lumină diferite. Reproducerea culorilor, contrastul, vârful de alb şi negru sunt analizate în condiţii diferite, supunând camera la o gamă cât mai diversificată de setări şi condiţii de lumină.

CALITATEA FILMELOR este analizată înregistrând filme cu setări diferite, incluzând scene diferite. Filmele sunt analizate şi măsurate pe acelaşi monitor de PC.

BLIŢUL este măsurat pentru inteligenţa sa, cât de bine se adaptează intensitatea sa în con­diţiile de luminozitate date.

VIZORUL şi MONITORUL sunt analizate pentru acurateţea lor. Vizoarele optice sunt cele ce dispun de acurateţea cea mai mare.

UŞURINŢA UTILIZĂRII. O cameră bună este şi uşor de utilizat. Specialiştii analizează, de exemplu, simplitatea operaţiunilor şi ergonomia butoanelor.

VITEZA DE FOTOGRAFIERE este măsurată printr-o metodă sofisticată, iar bateria este analizată supunând camera la diferite condiţii de fotografiere.

REZULTATUL TOTAL însumează toate criteriile de testare. APC-Romania recomandă camerele ce au obţinut rezultatele cele mai bune din punct de vedere al rezultatului total, dar dacă sunteţi interesaţi de o anumită funcţie, analizaţi cu atenţie tabelul cu rezultate. Atunci când achiziţionaţi o cameră foto, indiferent că este una compactă, Bridge sau DSLR, trebuie să fiţi conştienţi la ce doriţi să o folosiţi. 

Cele mai citite

Tanczos Barna ar lua în calcul creșterea TVA-ului de la 19% la 21%

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat sâmbătă că „ia în calcul creșterea TVA-ului de la 19% la 21%”, deși inițial a spus că nu...

Tanczos Barna ar lua în calcul creșterea TVA-ului de la 19% la 21%

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat sâmbătă că „ia în calcul creșterea TVA-ului de la 19% la 21%”, deși inițial a spus că nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă