-2 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăSpecialCum să-ţi învingi poftele

Cum să-ţi învingi poftele

Află ce se ascunde în spatele dorinţei permanente de a savura o prăjitură plină de calorii şi cum faci să te stăpâneşti

Acum te simţi bine că n-ai căzut în ispită toată ziua. Dar apoi, aproape instantaneu, eşti în ghearele dorinţei. Obiectul poftei tale: o prăjitură de ciocolată. Şi te trezeşti lingându-te pe degete. Ce s-a întâmplat? Ai fost învinsă de pofta de mâncare.
91% dintre femei spun că au frecvent aceste stări, arată un studiu efectuat de Tufts University, potrivit prevention.com. Iar voinţa nu este răspunsul. Aceste dorinţe sunt determinate de hormonii fericirii, cum ar fi dopamina, care se eliberează atunci când consumi alimente de acest fel. Se creează o stare de euforie pe care creierul tău o caută încontinuu. Ai nevoie de un plan care să oprească acest ciclu natural, ca să nu iei în greutate, dacă nu îţi doreşti acest lucru. Data viitoare când ţi se face poftă de o negresă, pune-ţi întrebările de mai jos:

1. Sunt prea stresată?

Când eşti sub presiune, corpul tău eliberează un hormon numit cortizol, care îi transmite creierului tău să caute recompense. Alimentele care conţin mult zahăr şi grăsimi încetinesc stresul diminuând influenţa hormonului, explică cercetătorul Norman Pecoraro, care studiază psihologia stresului la Universitatea din California. Când cauţi mâncare ca să-ţi temperezi sentimentele negative ca ura sau tristeţea (cum ar fi să te îndopi cu cartofi prăjiţi după o ceartă cu partenerul), creezi o legătură în creier. Îţi aminteşti de câinele lui Pavlov? Condiţionarea mentală. „Mâncarea este codată în mintea ta ca o soluţie la o emoţie sau experienţă neplăcută”, spune Cynthia Bulik, autoarea Runway Eating şi directorul programului Tulburările de Alimentaţie, de la Universitatea Carolina de Nord Chapel Hill.
Dacă vei continua să faci asta, ori de cate ori ai o problemă, creierul tău îţi va spune: „Pune mâna pe snacks-uri şi îndoapă-te!”

Ce să faci:

• Provoacă-ţi fericirea. „Femeile reacţionează foarte profound la muzică”, spune Bulik. Ea le recomană pacienţilor să-şi facă o listă cu melodii care să îi ajute să învingă pofta de mâncare. Cântecele te relaxează şi îţi distrag atenţia.

• Ai răbdare. Oamenii cedează în faţa poftelor pentru că au impresia că senzaţia de foame nu va ceda şi se va amplifica. În realitate, nu se întâmplă aşa, explică Bulik. Pofta se manifestă în felul următor: apare, îşi atinge apogeul şi apoi dispare. Dacă poţi să te abţii, este în avantajul tău.

• Canalizează-ţi gândurile spre altceva. „Ceea ce-ţi doreşti,de fapt, este să te simţi mai bine”, spune Linda Spangle, antrenoare în Broomfield si autoarea cărţii „100 de zile de slăbire”. Sună un prieten sau fă exerciţii în loc să mănânci. „Să faci o plimbare când ai aceste stări nu-ţi face bine”, avertizează Laurie Mintz, profesor de psihologie la Universitatea din Missouri. Mai bine, încearcă să-ţi identifici emoţia, prin următoarea propoziţie tip: „Ma simt … pentru că … .”Apoi găseşte-ţi ceva de lucru, care se te distragă. Canalizează-ţi sentimentele negative şi fă ceva care să te solicite.

2. Am mâncat mai puţin decât de obicei?

Dacă consumi mai puţin de 1.000 de calorii pe zi sau restricţionezi o întreagă clasă de alimente (cum ar fi carbohidraţii), îi induci corpului tău dorinţa de a mânca. Chiar şi după numai 3 zile de dietă, îţi reduci apetitul.
Experţii spun că cei care se abţin de la mâncare nu sunt neapărat mai slabi decât cei care mănâncă normal. Ei sunt chiar mai înclinaţi să consume alimente interzise când se iveşte ocazia, arată cercetătorii de la Universitatea din Toronto.
Într-un studiu din revista „Apetite”, femeilor cărora li s-a cerut să nu mai consume carbohidraţi timp de 3 zile au avut o poftă de mâncare şi au mâncat cu 44% mai multe calorii din alimente bogate în carbohidraţi, în ziua următoare. „Dacă îţi interzici anumite alimente, poţi ajunge obsedată sau să-ţi doreşti mai mult să te îndopi”, avertizează Kathy McManus, director de nutriţie la Spitalul pentru Femei din Boston.

Ce să faci:

• Nu îţi interzice alimente. Mai bine, porţionează-ţi mâncărurile preferate, spune McManus. Mănâncă o felie de pizza în loc de o plăcintă întreagă sau împarte-o cu nişte prieteni.

• Nu încerca să te păcăleşti. Nu este o soluţie ca atunci când îţi e poftă de un milkshake, să mănânci un iaurt, spune Marcia Levin Pelchat, cercetătoare la Monell Chemical Senses Center din Philadelphia. S-ar putea ca alimentul pe care încerci să-l suplineşti să aibă mai puţine calorii decât ceea ce mănânci ca să compensezi.

3. Dorm suficient?

Câteva nopţi albe au fost suficiente ca nivelul leptinei (responsabilă pentru saţietate) să scadă cu 18%, pentru ca grelina, un potenţiator al poftei, să crească cu 30%, se arată într-un studiu al Universităţii din Chicago. Acest lucru a determinat ca pofta de cartofi prăjiţi, prăjiturele şi pâine să crească cu 45%.

Ce să faci:

• Consumă cofeină. Te ajută să-ti petreci ziua fără calorii consumate inutil. Nu te va ajuta dacă nu dormi prea multe nopţi, dar pe termen scurt, funcţionează.

• Porţionează. Probabil că nu vei putea să te împotriveşte poftei, dar poţi să încerci următorul truc: înainte să te înfingi în mâncare, pune-ţi separate , pe o farfurie, o porţie mică şi ascunde restul.

4. Am tabieturi?

S-ar putea să nu-ţi dai seama, dar micile obişnuinţe, cum ar fi să mănânci floricele când te uiţi la televizor seara, creează asociaţii puternice. „Creierului îi place rutina”, spune Bob Maurer, autorul „One Small Step Can Change Your Life” („Un pas mic îţi poate schimba viaţa”) . Gândul că ai putea să renunţi la aceste tabieturi pot determina o reacţie de frică într-o zonă a creierului numită amygdala. „Odată ce mâncarea îţi atinge buzele, reacţia de frică dispare într-o clipă”, spune Maurer.

Ce să faci:

• Elimină ispitele. Mirosurile, vederea anumitor lucruri şi sunetele sunt puternice. Uită-te la televizor într-o cameră departe de bucătărie.
• Imaginează-ţi că eşti sănătos. Încearcă tehnica lui Maurer: De fiecare dată când îţi vine în minte mâncarea de care îţi e poftă, spune stop! Gândeşte-te că eşti sănătos şi arăţi bine. „După o vreme, creierul tău nu va mai transmite semnale ale alimentului şi pofta va dispărea” , spune el.
• Distrage-ţi atenţia. Cercetătorii australieni au descoperit că această tehnică chiar funcţionează.

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă