0.2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSpecialCum să-ţi faci masteratul pe vapor

Cum să-ţi faci masteratul pe vapor

Centrul Român pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului din Transporturi Navale va lansa în premieră pe piaţa formării profesionale din marina civilă un program post­universitar de scurtă durată. „Cursul pentru obţinerea brevetului managerial are o durată de şase luni şi se adresează ofiţerilor ambarcaţi (n.r. – care lucrează la bordul navelor comerciale).

Brevetul managerial este similar masterului”, a precizat Ovidiu Sorin Cupşa, directorul  CERONAV. Acesta a explicat că programele de perfecţionare similare durează un an şi jumătate, iar pe durata cursului ofiţerii de marină trebuia să stea pe uscat. În cazul programului-pilot cursanţii se perfecţionează la bordul navelor, iar între voiaje pot susţine examenele la ­CERONAV. Directorul mai susţine că, pe lângă avantajul dat de faptul că ofiţerii pot lucra pe perioada cursului, pregătirea la bordul navei este mult mai eficientă decât în sala de curs. „CERONAV are aprobarea Autorităţii Navale pentru derularea unui astfel de program, avizul oficial urmând a fi obţinut după finalizarea programei analitice”, a mai spus directorul instituţiei, care a mai adăugat că programa va fi finalizată în cursul acestei luni.

Cursanţi din Nigeria

Septembrie aduce încă o premieră pe piaţa muncii din shipping. Din această lună va fi organizat la CERONAV primul curs de pregătire de securitate a navei pentru o sută de cursanţi din Nigeria. Potrivit Ceronav, cursanţii sunt foşti militari care vor lucra la bordul navelor având misiunea de prevenire a ameninţărilor aduse navei, controlul accesului la bord şi luarea măsurilor antipiraterie.

Programul de pregătire este special conceput pentru viitorii ofiţeri antitero maritimi  şi va dura şase luni, astfel încât la finalizarea cursurilor personalul instruit să fie capabil să răspundă atacurilor din partea piraţilor. În ultimii ani, zeci de marinari români au ajuns în mâinile piraţilor. Cele mai multe atacuri ale piraţilor au fost semnalate în apropierea Somaliei, unde în ultimii ani s-au produs sute de asalturi asupra navelor comerciale, indiferent de pavilionul acestora. Coasta Somaliei este în prezent  declarată zona cu cel mai mare risc de piraterie.

Marinăria românească, promovată în străinătate

Pe lângă aceste iniţiative, centrul a demarat o serie de alte cursuri de profil destinate atât marinarilor români, cât şi celor din străinătate. Printre acestea se numără specializări în utilizarea echipamentelor de la bordul navei, perfecţionarea personalului offshore (angajat pe platforme de foraj marin) şi altele. Prin aceste programe CERONAV încearcă să promoveze şcoala maritimă românească în străinătate. Noua strategie a centrului, care funcţionează sub autoritatea Ministerului Transporturilor şi şi-a schimbat recent conducerea, vizează în principal identificarea şcolilor de profil din străinătate şi demararea unor colaborări în domeniul instruirii personalului maritim, aderarea la organizaţii şi asociaţii internaţionale din domeniu care să permită promovarea imaginii CERONAV în străinătate. 

Cele mai citite

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Airbus

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit joi, la sediul Ministerului Economiei, cu o delegaţie a companiei Airbus, subiectul principal al discuţiilor fiind axat...
Ultima oră
Pe aceeași temă