Deşi se declară a fi în cunoştinţă de cauză, majoritatea românilor care vor să achiziţioneze un autoturism second-hand nu ştiu să se ferească de înşelătorii. Din păcate, 44% din cumpărători nu fac verificări la unităţi service autorizate, iar 43% nu verifică kilometrajul real.
Românii sunt foarte vulnerabili în cazul achiziţiilor de autovehicule second-hand din cauza criteriilor subiective ce stau la baza alegerii făcute şi a necunoaşterii unor informaţii esenţiale pentru procesul achiziţiei, potrivit unui studiu prezentat ieri de oficiali ai Autovit.ro, principalul site de internet dedicat comercializării autoturismelor.
Studiul a arătat că există o foarte mare încredere în reţelele informale ca surse de documentare înaintea achiziţiei. În loc să pună bază pe opinia unui mecanic autorizat, se ţine seamă de opiniile personale şi ale prietenilor. Cumpărătorii nu cunosc modul de verificare a numărului de kilometri afişaţi şi doar puţin peste un sfert merg cu maşina la un tester autorizat. Părerea mecanicilor contează prea puţin. „Ca surse de informare înainte de cumpărarea unei maşini second hand site-urile auto sunt pe primul loc (…) părerea unui mecanic este esenţială pentru numai 27% din cei întrebaţi”, arată studiul.
Un procentaj mare, respectiv 74%, verifică maşina personal sau împreună cu un prieten şi doar 23% duc maşina la un service autorizat. Peste două treimi dintre cumpărătorii de maşini second-hand declară că au verificat realitatea kilometrajului indicat, însă 42% nu pot explica cum se face verificarea în cauză. „Tragem concluzia că verificarea kilometrajului este foarte importantă pentru cumpărătorii de maşini rulate, cunoscându-se cât de populară este practica «întineririi» maşinii scoase la vânzare. Din păcate foarte puţini cumpărători cunosc procedura prin care pot afla istoricul unei maşini şi un procent şi mai mic dintre ei reuşesc acest lucru”, spun oficialii Autovit.ro.
Vulnerabilităţile sunt date de faptul că mai mult de jumătate dintre cei care intenţionează să cumpere o maşină second-hand în următoarele 12 luni nu ar recurge la verificarea acesteia la un tester electronic, 53% nu ar merge la un service autorizat, iar 59% au încredere prea mare în cartea service, arată studiul.
Kilometrajul dat înapoi, infracţiune?
Există soluţii pentru îndreptarea situaţiei. Mihai Cune, business manager Autovit.ro, propune înfiinţatea unei baze administrate de Registrul Auto care să conţină datele referitoare la rulaj, actualizate ori de câte ori o maşină se prezintă la RAR pentru ITP sau la un service autorizat. Baza ar putea fi ulterior conectată cu cea a Poliţiei sau a firmelor de asigurări.
O măsura complementară ar fi modificarea legislaţiei astfel încât vânzarea unei maşini cu kilometrajul dat înapoi să fie considerată infracţiune şi la fel şi manopera de intervenţie asupra rulajului. Cumpărătorii trebuie să cunoască şi faptul că la achiziţie au dreptul de a cere vânzătorilor un certificat de autenticitate emis de RAR care atestă coincidenţa dintre specificaţiile tehnice ale vehiculului şi realitate.
În plus, Autovit.ro a dezvoltat pe site-ul propriu de internet o secţiune dedicată acestui subiect, numită „Cumpără în siguranţă”. Cercetarea a fost realizată la finalul anului 2013 pe un eşantion de 919 persoane, reprezentativ pentru populaţia din mediul urban cu vârste între 19 şi 49 de ani, care utilizează internetul. Anul trecut, pe piaţa internă 205.000 de maşini second-hand şi-au schimbat proprietarul, iar alte 221.000 de maşini second-hand au fost aduse în ţară.