4.4 C
București
vineri, 3 ianuarie 2025
AcasăSpecialCum să rezolvăm cu Schengen, Şapte sfaturi

Cum să rezolvăm cu Schengen, Şapte sfaturi

Săptămîna asta primim oficial patalamaua de ţară europeană de rangul doi – asta dacă insistăm să o cerem pe cea de rangul unu, că dacă sîntem abili o scoatem chiar noi de pe ordinea de zi. S-a cam terminat cu declaraţiile corecte că Schengen şi MCV nu au nici o legătură, deşi Comisia Europeană asta va continua să spună în public. România şi Bulgaria nu vor intra în Schengen, că Germania recunoaşte în sfîrşit că nu ne vrea. Cum am scris negru pe alb cînd am apărat Olanda de atacurile lui Băsescu şi ale presei române acum doi ani, Germania nu ne voia de pe atunci, dar lăsa Olanda mai în faţă. Între timp, ne făcurăm o asemenea faimă (şi lucrăm la ea săptămînal) că nu se mai pune problema. Dumnezeu ştie că m-am săturat de kilometrii de aeroport bătuţi prin weekenduri pentru că mă încăpăţînez să nu îmi iau a doua cetăţenie (că şi una pe viaţă mi se pare greu de dus), că îmi pare rău de oamenii de la frontiere, care au muncit mult pe puţini bani să ajungă la standarde, de firmele româneşti care şi aşa înoată în greutăţi. Şi de noi, cei care lucrăm în străinătate şi încercăm să nu pierdem contactul cu ţara. Dar asta e!

Soluţia europeană de a-şi minimaliza pierderile că au luat România şi Bulgaria, ratînd absolut complet transformarea acestor ţări (să fim oneşti, nu UE a transformat nici pe celelalte, cele de succes, ţările baltice, Polonia, Slovenia s-au transformat prin merite proprii şi ajutor mai degrabă bilateral, de la vecini din UE, nu de la Comisie sau Consiliul european) e, ca atare, o soluţie raţională. Bine că nu ne pot da afară – că ne-ar da. Nu, nu din cauză că au venit Ponta şi Antonescu la putere, deşi o să mă ocup de ei în a doua parte a acestui articol, ci pentru că venirea lor e un pretext bun să terminăm cu prefăcătoria. Nu vrem săracii din aceste ţări să vină să profite de sistemele noastre sociale, englez sau francez sau german, vrem numai pe cei supracalificaţi din ţările astea să vină în Occident, că de ce să dezvolte ţările lor dacă le pot dezvolta pe ale noastre. Bun, nu din vina occidentalilor plecăm noi de acasă, ci din cauza corupţiei de la noi, dar recunosc că mă zgîrie cînd aud amabilităţi din astea, din ce în ce mai des. Ipocrizia e maximă cînd vine vorba de ţigani. De ce nu cheltuiţi fondurile europene ca să ajutaţi pe ţiganii voştri? Păi pentru că la cum au fost proiectate şi managerizate fondurile astea, nu doar pentru România şi Bulgaria, mai mari şanse sînt să profite de pe urma lor anumite companii europene polivalente pe care le văd cîştigînd, fără nici un alt merit decît cîştigurile lor precedente, contracte europene în toată Europa şi de la toate directoratele Comisiei (am ochi la asta, fiind antrenată în România) decît oricine se ocupă la nivel local de integrarea populaţiei rome. Cine se uită la cum au fost supravegheate fondurile europene în Italia, Grecia sau Spania nu poate decît să îşi spună că României şi Bulgariei, mult mai nedezvoltate administrativ, li s-a pregătit o capcană, un veritabil set-up. UE a închis ochii la cum au funcţionat fondurile în ţările mediteraneene, la eşecul lor de a dezvolta real aceste ţări şi la alimentarea clientelismului din bani europeni în Grecia şi sudul Italiei, dar se indignează brusc la noi, unde le-am spus dinainte că aşa va fi în proporţie mult mai mare…

Dar lasă că noi merităm, din fericire, tot ce ne fac şi statutul de rangul doi pe care ni-l pregătesc pe termen lung. E destul să te uiţi la ce facem zilele astea, nu e nevoie să cauţi mai departe. Ce sfaturi putem să dăm puterii ca să evite ce va urma, altul decât să pretindă că strugurii sînt acri şi UE calcă tratatul cu noi? Da, îl calcă, aşa e, dar dacă era pe fond nu trebuiau să ne ia, întrebaţi-vă cîte au călcat ca să ne accepte, nu că ne iubeau, dar ca să stabilizeze Balcanii (şi uită-te la noi anul trecut şi la Bulgaria anul ăsta, dacă nu ne-am dezintegrat e că sîntem în UE…).

Deci, sfaturile promise: 

1. Aveţi grijă să eliminaţi din competiţia pentru procuror general pe toţi cei care au rezolvat dosare, au avut vreun contact cu Comisia Europeană şi echipa MCV şi, în general, ar putea prezenta vreun pericol pentru orice corupt, mai ales unul cu funcţii în parlament, guvern, administraţie sau secţia penală a Înatei Curţi. Nu faceţi public cine şi-a depus dosarele şi nu publicaţi online CV-urile oamenilor şi baremul pe baza cărora îi punctaţi. Mai ales acum, că aţi scăpat de lepădăturile de prin CSM vedeţi să nu mai transmiteţi interviurile candidaţilor să vedem toţi ce le poate pielea, faceţi-le cu uşa închisă şi pedepsiţi pe cine mai face greşeala să fie transparent, ca Vasilică Danileţ.

2. Privatizaţi urgent fără plată Registrul Comerţului către un stîlp al partidului de guvernare PNL, socrul fostului ministru Cristian David, dl Mihai (Mişu) Vlasov. Acuma e momentul pentru această acţiune refuzată de patru ori sub alţi miniştri, că e ministru prietena lui, dna Pivniceru, cea în subordinea căreia se află Registrul. Dacă nu acum, atunci cînd? Trimiteţi şi o scrisoare către ambasadele UE şi Comisie despre absenţa oricărui confict de interese şi a oricărei rente de stat în acest caz, semnată de Renate Weber. Ba vedeţi că mai e şi Adrian Severin care ar putea semna, başca Anne Marie Jugănaru, colaboratoarea lui urmărită de DNA pe care tocmai aţi numit-o secretar de stat la  Ministerul Mediului si Schimbărilor Climatice.

3. În general e trist să îl lăsăm pe dl Fenechiu unicul trimis în judecată din Guvern, cînd Comisia Europeană s-a înşelat şi a zis trei, mai numiţi doi, că secretarii de stat poate nu se pun. 

4.Aveţi la mînă iarăşi legea retrimisă de Băsescu privitoare la statutul asociaţiior şi fundaţiior, ia închideţi voi pe toţi ăia care monitorizează cheltuielile guvernamentale şi absenţele la Parlament, treceţi mai ales o lege care să se aplice retroactiv şi să dea bine la CEDO şi prin presa internaţională.

5. Tot la acest capitol, nu uitaţi să expluzaţi, sau măcar să infieraţi pe răii români care sînt plătiţi din străinătate să fie critici faţă de ţară. Lăsaţi-i pe Tokes şi Macovei, ocupaţi-vă de mine, în decursul timpului am fost stipendiată şi de NATO, şi de Comisia Europeană, şi de guvernul american, şi de cel german, şi de George Soros, cum puteţi citi în cronicile lui Roncea&Udrea, episodul curent şi din urmă. Ba chiar am luat bani de la Consilul European ca să fac un raport asupra consecinţelor Schengen prin anul 2000, deci pe scurt şi Schengen m-a plătit pe mine.

6. De fiecare dată cînd mai vrea dl. Mazăre schimbări la o lege care se opune bunului plac, faceţi cum aţi făcut recent cu legea urbanismului (OUG 7/2011 pentru modificarea si completarea legii 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismului), respectiv chemaţi un consultant dintr-o ţară europeană cu un cuvînt greu la Schengen (Franţa, în acest caz) şi călcaţi pe faţă în picioare ce vă recomandă. Daţi liber la autorizaţii pentru cine dă banul, şi la dracu’ cu mediul, vecinii şi civilizaţia. Mai ales civilizaţia nu o lăsaţi să scape.

7. Numiţi-l iarăşi şef de cabinet, ca pe vremea lui Năstase, pe simpaticul milionar Remus Truică, cel care a cumpărat conform revistei Cancan o pungă cu mărţişoare de aur să dea la doamnele care au norocul să-l cunoască. Ca să nu mai fie discuţii în contradictoriu inutile între premier şi cei care vor să implementeze recomandările de mai sus şi altele la fel, care încă nu au devenit publice. Vă organizează dl Truică să fiţi iarăşi ce aţi fost şi mai mult decît atît. 


Eu sfaturi mai am; nu ştiu dacă mai aveţi voi Schengen. 

 

 Puteţi comenta textele Alinei Mungiu-Pippidi pe www.romaniacurata.ro

Cele mai citite

Analist economic: Măsuri propuse pentru creșterea veniturilor bugetare în 2025

Adrian Bența propune majorarea TVA, accizelor și impozitarea mai strictă a IMM-urilor pentru a face față deficitului bugetar, potrivit unor declarații pentru Termene.ro. Analistul economic...

Crăciunul pe rit vechi: Tradiții și semnificație pentru creștinii ortodocși

Creștinii ortodocși care urmează calendarul iulian sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie, în loc de 25 decembrie, așa cum este stabilit în calendarul gregorian. Diferența de...

Ministrul Energiei: Avem o datorie morală să fim alături de fraţii noştri de peste Prut

România sprijină energetic Republica Moldova, în contextul sistării gazului rusesc Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a detaliat, într-o postare, modul în care România ajută Republica Moldova,...
Ultima oră
Pe aceeași temă