10.7 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăSpecialCum să repari pereţii exteriori ai casei din cărămidă

Cum să repari pereţii exteriori ai casei din cărămidă

Mai e puţin până vine iarna şi nu-ţi surâde câtuşi de puţin să întâmpini sărbătorile fără a repara pereţii exteriori din cărămidă deterioraţi din cauza umidităţii.

Îţi sugerăm să profiţi de temperaturile mai blânde ale ultimelor luni de toamnă pentru a-ţi face treaba. Repararea zidariei din cărămidă presupune de fapt refacerea peretelui sau pereţilor prin înlocuirea elementelor componente care s-au deteriorat. Chiar dacă vei avea şi sprijinul unor meşteri, trebuie să fii atent la etapele de lucru şi manoperă, ca lucrarea să fie făcută ca la carte. 

Mai întâi trebuie să spargi zidul vechi (sau porţiunea de zid), cu dalta si ciocanul sau cu ciocanul rotopercutor şi să înlături molozul. Apoi îţi aduci la îndemână cărămizile noi şi pregăteşti mortarul. Desigur, poţi folosi şi cărămizi vechi, dacă acestea sunt întregi sau de mărime potrivită şi curăţate în prealabil (îndepărtarea tencuielii vechi de pe ele).

Pentru fixarea caramizilor, trebuie să fololeşti  un mortar preparat din nisip, un liant şi apă. Recomandarea noastră este Mape-Antique LC de la Mapei, un liant hidraulic fără ciment, sub formă de pulbere, care poate fi folosit ca mortar de zidărie. Proprietatile mortarului realizat cu liantul Mape-Antique LC sunt aceleasi cu ale unui mortar care conţine var, var-pozzolan sau var hidraulic. Spre deosebire de acestea, Mape-Antique LC are anumite proprietati ce fac materialul să fie rezistent la fenomene chimice şi fizice agresive, cum ar fi prezenţa de săruri solubile, ciclurile îngheţ-dezgheţ şi reacţiile alcali-agregate. În plus, produsul îl mai poţi utiliza şi la alte lucrări, cum ar fi la realizarea tencuielilor de asanare noi sau reconstruirea tencuielilor vechi pe bază de var pe piatră, cărămizi.

După prepararea mortarului poţi începe construcţia porţiunii dărâmate. Atenţie! Nu aplica mortarul Mape-Antique LC dacă temperatura este mai mică de +5 grade C. Procedeul este următorul: peste rândul de cărămizi zidit anterior aşează un strat de mortar, cu ajutorul mistriei, apoi pe patul de mortar aşează fiecare caramidă, împingând-o prin lovituri uşoare cu un ciocan sau cu mânerul mistriei. Începe aşezarea cărămizilor de la un capat al zidului pe câteva rânduri, după care treci la celălalt capăt al zidului, unde se zidesc, de asemenea, câteva rânduri. 

Aceste cărămizi fixate la capete servesc ca repere de colţ; între ele se întinde o sfoară  care ajută la păstrarea liniarităţii şi a nivelului. Zidul se verifică cu firul de plumb şi cu dreptarul sau cu o nivelă, pentru a asigura verticalitatea, orizontalitatea şi liniaritatea peretelui.

Spor la treabă!

 

Cele mai citite

Ciucă a dat în scris că nu va apăra pe nimeni în fața justiției. Nu l-a nominalizat expres pe Iohannis

Candidatul prezidențial al PNL, Nicolae Ciucă, a semnat în direct, la dezbaterea electorală de la Antena 3 CNN, o hârtie în care spune că...

Elena Lasconi dezvăluie ce le-ar cere lui Putin și lui Trump dacă s-ar vedea cu ei

Elena Lasconi, candidatul USR la alegerile prezidențiale, a fost întrebată, miercuri seara, în emisiunea electorală „Alege ce urmează!“ de la Antena 1, ce ar...

Ministrul Apărării al Chinei i-a refuzat o întâlnire șefului Pentagonului la o reuniune ASEAN

Ministrul apărării al Chinei, Dong Jun, a refuzat o întâlnire cu şeful Pentagonului, Lloyd Austin, în marja unei reuniuni a ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din...
Ultima oră
Pe aceeași temă