22.1 C
București
sâmbătă, 29 iunie 2024
AcasăSpecialCum să prejudiciezi statul cu 60 de miliarde de lei şi să...

Cum să prejudiciezi statul cu 60 de miliarde de lei şi să scapi nevinovat

Executorul judecătoresc Remus Rădulescu a decis, pe 11 octombrie 2002, să scoată la vânzare un complex turistic din Ploieşti, deşi instanţa anulase decizia executării silite a acestuia. După o evaluare conform preţului de inventar, care nu a ţinut cont de preţul real, cel al pieţei, statul a fost prejudiciat cu 60 de miliarde de lei vechi. După o anchetă sumară, procurorii au decis neînceperea urmăririi penale a lui Remus Rădulescu.

În 2001, SC Turism Hoteluri şi Restaurante Prahova SA, în patrimonial căreia se află Hotelul Central din Ploieşti, câteva restaurante, moteluri şi ştranduri, a fost executat silit pentru o creanţă de 4,5 miliarde de lei vechi pe care o avea către SC Complex Europa LG SRL. La vremea respectivă, acţionarul majoritar al SC Turism, Hoteluri şi Restaurante Prahova SA (SC THRP SA) era statul român, prin SIF Transilvania. După pro­nun­ţarea sentinţei jude­că­toreşti, in­stanţa l-a delegat pe Remus Rădulescu să se ocupe de executarea silită a SC THRP SA. Pentru rea­lizarea evaluării patrimoniului societăţii, Remus Rădulescu l-a desemnat pe expertul evaluator Ioan Maghiar.  Potrivit documentelor din acest dosar, expertul evaluator Ioan Maghiar nu a fost desemnat de către Biroul de Expertize de pe lângă Tribunalul Prahova să realizeze evaluarea SC THRP SA, aşa cum prevede legea, ci a fost ales de executorul judecătoresc.

Patrimoniul, evaluat la un preţ de zece ori mai mic

Pe lângă această primă ilegalitate, în care expertul evaluator nu a fost ales de către Biroul de Expertize de pe lângă Tribunalul Prahova, evaluarea făcută patrimoniului societăţii de către Ioan Maghiar nu a ţinut cont de preţul real al pieţei şi nici de ultimele investiţii realizate în ultimii ani în cadrul restaurantelor şi hotelurilor care făceau parte din SC THRP SA. Luând în calcul doar preţurile trecute în fişele de inventar, întreg patrimoniul SC THRP SA a fost evaluat la doar 6,1 miliarde de lei vechi, de zece ori mai puţin decât valoarea reală. Ulterior, întreaga societate a fost vândută cu doar 5 miliarde de lei vechi, ceea ce înseamnă că statul român a fost prejudiciat cu 60 de miliarde de lei vechi. La fel de grav este şi faptul că raportul de evaluare a fost ţinut ascuns de către executorul silit Remus Rădulescu, care „a uitat” să-l arate şi conducerii societăţii SC THRP SA.

După o anchetă tergiversată, Rădulescu a primit NUP

În urma unor plângeri realizate la adresa executorului judecătoresc Remus Rădulescu şi a evaluatorului Ioan Maghiar, Parchetul de pe lângă Judecătoria Plo­ieşti a deschis un dosar de cercetare pe numele acestora. Astfel, în dosarul 5467/P/2002, cei doi au fost cercetaţi penal pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, art. 246 din Codul Penal. Reprezentanţii Parchetului Judecătoriei Ploieşti au declarat României Libere că, după câteva luni, dosarul celor doi a fost declinat către Parchetul Curţii de Apel Ploieşti, pentru acuzaţiile de neglijenţă în serviciu şi fals intelectual. „Pe 24 iulie 2003, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au decis neînceperea urmăririi penale faţă de învinuiţii Remus Rădulescu şi Ioan Maghiar, în dosarul 229/P/2003″, a declarat pentru RL un reprezentant al Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti. Surse din cadrul Parchetului Judecătoriei Plo­ieşti ne-au explicat că executorul judecătoresc Remus Rădulescu a fost urmărit penal în mai multe dosare asemănătoare cu cel al SC THRP SA. În toate acestea, Remus Rădulescu a primit NUP – neînceperea urmăririi penale.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă