-0.2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialCum să mâncăm la fiecare vârstă

Cum să mâncăm la fiecare vârstă

Dacă la 25 de ani regimul trebuie să se bazeze pe cereale şi fructe, când aţi trecut de 50 de ani este esenţial să nu mai mâncaţi greu. Principiile fundamentale ale unei mese sănătoase sunt aceleaşi, indiferent dacă aveţi 25 sau 65 de ani. Totuşi, tinerii au nevoie de mai multe minerale şi calciu, în timp ce vârstnicii ar trebui să renunţe la grăsimi.

 

20-30 de ani: lactate şi cereale

O dietă echilibrată e printre ultimele griji ale tinerilor de 20-30 de ani. Un regim corespunzător acestei vârste include alimente bogate în calciu, fibre şi acid folic, cu o cantitate redusă de sare. Pentru a vă asigura că mâncaţi cantitatea potrivită de calciu, consumaţi trei porţii de lactate pe zi. Oasele continuă să crească până la 30 de ani, deci lipsa de calciu va mări riscul osteoporozei la maturitate. Faceţi-vă timp pentru micul dejun. Cerealele integrale cu lapte semidegresat şi un pahar cu suc de portocale vă pot oferi fibre, acid folic şi vitamine esenţiale.

 

40 de ani: carne roşie

Exerciţiile fizice şi fierul sunt foar-te importante la această vârstă. O dietă bogată în anti-oxidanţi vă va ajuta să preveniţi afecţiunile cardiace, Alzheimerul şi cancerul. Fructele şi legumele sunt cele mai bune surse de antioxidanţi. Asiguraţi-vă că mâncaţi cinci porţii pe zi. Carnea roşie slabă este o sursă de fier uşor absorbită, deci încercaţi să o consumaţi cel puţin de două ori pe săptămână. Vestea bună pentru toţi cei trecuţi de 40 de ani este că alcoolul poate preveni bolile de inimă, dacă este consumat cu moderaţie.

 

50 de ani: fructe, legume şi peşte

Colesterolul ridicat, tensiunea arterială mare şi diabetul de tip 2 sunt probleme comune în această grupă de vârstă. O dietă săracă în grăsimi şi zahăr, cu multe fructe şi legume, este cel mai bun mod de a preveni şi de a trata aceste afecţiuni. Pentru a evita fracturile, este important să mâncaţi cel puţin trei porţii de alimente bogate în calciu în fiecare zi. Câteva exerciţii fizice uşoare, cum ar fi mersul pe jos, vă vor ajuta să vă întăriţi oasele. După 50 de ani, e posibil ca arti-culaţiile să devină mai rigide şi dureroase, dar suplimentele de glucozamină şi condroitina vă ajută la cal-marea durerilor. În plus, dacă nu mâncaţi măcar o porţie de peşte săptămânal, ar trebui să luaţi Omega-3, pentru a reduce riscul atacului cerebral şi al infarctului.

 

Peste 60 de ani: ouă şi lapte

Pe măsură ce îmbătrâniţi, corpul devine mai puţin eficient în absorbţia substanţelor esenţiale. Din moment ce nevoia de vitamine şi minerale rămâne aceeaşi sau în unele cazuri se măreşte, mâncarea trebuie să fie mai sănătoasă şi mai nutritivă. 

 

SFATURI

Constipaţia sau balonarea pot fi prevenite printr-o dietă bogată în fibre, dacă beţi suficientă apă. În plus, asiguraţi-vă că mâncaţi suficiente alimente bogate în vitamina B12, ouă şi lapte. Vitamina D este importantă pentru sănătatea oaselor. Organismul o poate produce prin acţiunea razelor solare asupra pielii, dar, pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, aceştia petrec mai puţin timp afară, deci luaţi măcar 10 micrograme de vitamina D pe zi.

Elena David
Elena David
Elena David, redactor Rl online
Cele mai citite

UE analizează piețele agricole post-invazie în Ucraina: măsuri urgente pe masa Consiliului Agricultură și Pescuit

Miniștrii Agriculturii pregătesc strategii pentru 2025 la reuniunea Consiliului UE de la Bruxelles Miniștrii Agriculturii din statele membre ale Uniunii Europene se reunesc luni, la...

UE analizează piețele agricole post-invazie în Ucraina: măsuri urgente pe masa Consiliului Agricultură și Pescuit

Miniștrii Agriculturii pregătesc strategii pentru 2025 la reuniunea Consiliului UE de la Bruxelles Miniștrii Agriculturii din statele membre ale Uniunii Europene se reunesc luni, la...

Mircea Geoană, sprijinit de Sir George Iacobescu în cursa pentru președinția României

Sir George Iacobescu este singurul român înnobilat de Regina Marii Britanii pentru contribuțiile sale excepționale în domeniul caritabil, comunitar și al serviciilor financiare Mircea Geoană,...
Ultima oră
Pe aceeași temă