7.4 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăSpecialCum să îţi alegi carnea proaspătă pentru masa de PAŞTE

Cum să îţi alegi carnea proaspătă pentru masa de PAŞTE

Sărbătorile pascale se apropie cu repeziciune, iar majoritatea românilor se gândesc deja la ce vor pune pe masă. Carnea de miel nu va lipsi de pe masa românilor nici în acest an. Oferta de carne de pe piaţă nu este întotdeauna de cea mai bună calitate. Când veţi merge la cumpărături aveţi grijă ce carne achiziţionaţi.

„Pentru a putea face diferenta intre un produs proaspat si unul alterat, astfel incat sa nu fie pusa in pericol sanatatea consumatorului, recomand ca inainte de cumparare sa se faca un examen organoleptic. Acest examen este de fapt o apreciere a calitatii produselor alimentare cu ajutorul vazului, mirosului, gustului si, uneori, al pipaitului si poate fi pus in practica de absolut oricine cu un minimum de informatii”, a declarat Valentin Soneriu, Director General Carmolimp.

Primul contact cu carnea este cel vizual. O bucata de carne proaspata are o culoare placuta, specifica speciei. Trebuie sa fie rosu intens, spre maroniu – in cazul carnii de vita, rosu pal – daca e de porc si alb-galbui – in cazul carnii de pui. Are o textura usor umeda si nelipicioasa, fara a lasa zeama. Cu cat carnea este mai veche, va lasa mai mult lichid, iar acesta va avea un aspect mai tulbure.

Mirosul si gustul trebuie sa fie cel specific sortimentului de carne, placute, potrivit de sarat si condimentat, fara gust sau miros modificat sau de alta natura.
La atingere, prin apasare, o bucata de carne proaspata isi va recapata forma, pe cand cea veche, nemaifiind la fel de elastica nu va mai reveni, pastrand urma locului unde a fost atinsa.

De asemenea, daca pe lista de cumparaturi se regaseste carnea cu os, aspectul oaselor si maduva din interiorul acestora ofera indiciile perfecte de prospetime. Ar trebui ca aspectul exterior al oaselor sa fie fin, sa aiba o culoare clara si fara pete, iar maduva ar trebui sa fie de culoare roz.

„Alt aspect deosebit de important este modul in care e expusa carnea in magazin. Ea trebuie sa fie expusa in vitrina frigorifica, nu in tavi asezate deasupra vitrinei, nici agatata in cui. De asemenea, e bine sa verificati daca vitrine functioneaza si nu este expusa pe post de obiect de mobilier. Iti poti da seama de acest lucru apropiind mana de vitrina – daca simti aerul rece degajat de aceasta, e în regula”, conchide Valentin Soneriu.

Cele mai citite

PSD revine la masa negocierilor pentru formarea noului Guvern

PSD a reluat negocierile pentru formarea Guvernului, alături de PNL și UDMR, conform unor surse liberale citate de ProTV. Structura ministerelor este deja conturată:...

Cum pot ajuta rapoartele economice locale afacerile tale?

Rapoartele economice pe localități, precum cele oferite de platforma Listafirme.ro, sunt instrumente esențiale pentru orice antreprenor, investitor sau manager care dorește să înțeleagă mai...

Adrian Câciu: „Nu avem downgrade de rating. Orice altă afirmație este fake-news”

Ratingul de țară al României a fost confirmat de Agenția Fitch la nivelul „BBB-”, fără o retrogradare, însă perspectiva a fost schimbată de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă