Recent, Banca Mondiala a publicat un raport in care recomanda Romaniei sa majoreze treptat varsta de pensionare pana la 70 de ani (pentru barbati) in anul 2050, ca incercare de reducere a tensiunilor din bugetul public de pensii. Miercuri, cotidianul de business Ziarul Financiar a organizat un sondaj de opinie pe site-ul propriu (www.zf.ro), la care au raspuns 2.795 de cititori, dintre care 55% au raspuns ca si-ar dori sa se pensioneze la 60 de ani sau mai devreme, 23% au spus 65-70 de ani si 22% au oferit alte raspunsuri.
Cu alte cuvinte, romanii isi doresc sa poata iesi la pensie mai degraba la 60 de ani, decat la 70 de ani. Solutia exista si se numeste pensia privata facultativa (pilonul III), in cazul careia legea permite pensionarea la chiar 60 de ani.
"Oamenii vor in mod firesc sa nu munceasca pana la varste prea inaintate, pentru a se putea bucura mai mult timp de rezultatele eforturilor lor. Este firesc sa isi doreasca sa iasa la pensie la 60 de ani, nu la 70. Solutia exista, mai ales pentru tinerii de azi: economisiti in sistemul de pensii private facultative timp de 20-30-40 de ani cu cate 10%-15% din venitul lunar si va veti putea permite sa va pensionati chiar si la 60 de ani", a comentat Crinu Andanut, Presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).
Potrivit Legii 204/2006 privind pensiile facultative (Art. 93, alin. (2)): Dreptul la pensia facultativa se deschide, la cererea participantului, cu indeplinirea urmatoarelor conditii cumulative: participantul a implinit varsta de 60 de ani, au fost platite minimum 90 de contributii lunare si activul personal este cel putin egal cu suma necesara obtinerii pensiei facultative minime prevazute prin normele adoptate de Comisie.
"Generatia actuala trebuie sa isi ia viitorul in propriile maini si sa nu mai stea la mana statului, care nu va putea plati niciodata pensii decente din sistemul public. Sa ne uitam cu mai mare atentie la ce pensii de mizerie au parintii si bunicii nostri, dupa o viata de munca. In sistemul public, 3,1 milioane de pensionari sunt azi nevoiti sa traiasca cu pensii mai mici de 750 de lei pe luna (175 de euro). Singurul mod in care tinerii de azi pot sa evite aceasta soarta este sa isi ia acum viitorul in propriile maini si sa inceapa sa economiseasca pentru ei, printr-o pensie privata facultativa", a mai spus Presedintele APAPR.
Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro