6.5 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăSpecialCum să găteşti sushi acasă, fără peşte

Cum să găteşti sushi acasă, fără peşte

Condimentele, sosul de soia, pas­tele picante, vinetele sau prunele murate te pot ajuta să prepari altfel acest gen de mâncare.

Sushi-ul este un fel de mâncare tot mai căutat, nu doar pentru că este foarte gustos, ci şi pentru că este sănătos şi are puţine calorii. Dacă vrei să te bucuri de un sushi delicios, nu trebuie să dai mulţi bani într-un restaurant sofisticat, ci îl poţi prepara singur, acasă, chiar şi fără peşte, potrivit specialiştilor în gastronomie de la ziarul New York Times.

 

Tofu în loc de orez

Principalul ingredient al felului de mâncare specific bucătăriei japoneze este orezul acrit cu oţet, combinat cu diverse alte ingrediente, gătite sau crude. Există diverse tipuri de sushi: rulouri înfăşurate în foi de alge marine presate sau bucăţi mici de orez frământate de mână şi servite cu peşte crud sau icre. În unele variante de sushi se foloseşte tofu în loc de orez.

La fel ca şi alte mâncăruri pe bază de orez – risotto, paella sau orez cu pui – sushi-ul este un produs destul de ieftin dacă îl găteşti acasă. În lipsa peştelui, poţi să îl faci mai savuros adăugând ingrediente şi condimente diverse, precum sos de soia, esenţial în servirea sushi-ului, sau wasabi, o pastă picantă de culoare verde, cu gust asemănător hreanului.

 

Forma potrivită, greu de obţinut

Avantajele renunţării la peşte sunt multiple: nu trebuie să îţi mai faci griji dacă e proaspăt sau dacă ai tăiat bucăţele suficient de subţiri şi nici nu este nevoie să cumperi cantităţi mici din tot felul de fructe de mare. În plus, este mult mai ieftin. Cel mai dificil lucru atunci când prepari sushi acasă este obţinerea formei potrivite. În rest, gătitul orezului şi amestecarea ingredientelor necesită doar puţină atenţie şi creativitate. Ai nevoie de orez alb cu bob scurt, oţet de orez, zahăr, sare şi varec sau konbu, două feluri de alge marine. Poţi pune şi nişte sake. Amesteci oţetul, zahărul, sarea şi varecul, apoi scoţi varecul şi laşi oţetul îndulcit (awasezu) la temperatura camerei. Fierbi orezul şi adaugi puţin sake. La o măsură de orez, pui o măsură şi jumătate de apă.

 

Biluţe, rulouri sau cutiuţe

După ce s-a fiert, îl laşi 15 mi­nute să se răcească şi apoi pui jumătate de ceaşcă de awasezu pentru fiecare două ceşti de orez gătit. Amestecă delicat, ca să nu zdrobeşti boabele. Orezul va absorbi mai mult awasezu decât are nevoie, deci trebuie să guşti din amestec pe măsură ce adaugi, până ajungi la gustul dulce-acrişor pe care ţi-l doreşti. Umezeşte-ţi mâinile înainte să formezi fiecare bucată, pentru că orezul este foarte lipicios. Această metodă o folosesc şi marii bucătari. Poţi face biluţe, rulouri sau „cutiuţe” numite „oshigata”, foarte populare în Osaka.

 

Vinete ori prune murate

Cel mai uşor de pregătit este maki sushi, adică orezul învelit în alge. În plus, este şi foarte gustos. Folia de alge se aşază cu partea lucioasă jos. Pune pe o bucată de algă nori o lingură de orez şi apoi puţin tofu pe deasupra, apoi rulează alga ca şi când ai face o ţigară. Pentru rulare se foloseşte un covoraş din bambus, pe care se pune mai întâi folia de alge. Când cumperi nori, alege-le pe cele mai închise la culoare şi cu puţine găuri, pentru că sunt mai aromate şi rămân crocante mai mult timp. Totuşi, în momentul în care înveleşti orezul în ele, acestea absorb umezeala şi se înmoaie. De aceea, trebuie să mănânci rulourile imediat după ce le-ai pregătit, pentru că după zece minute nu mai sunt la fel de bune. Rulourile de sushi pot fi date prin susan negru sau prin icre.

Deşi cel mai folosit ingredient la sushi este peştele, orezul se potriveşte cu aproape orice. Printre opţiunile tradiţionale se numără vinetele murate, muştarul murat sau prunele murate (umeboshi), care seamănă la gust cu măslinele dulci. Găseşti aceste ingrediente la supermarket sau la magazinele cu specific japonez. Alte toppinguri pentru sushi sunt ciupercile sote, sparanghelul fiert sau avocado. Poţi folosi şi alte ingrediente, după preferinţe – spanac fiert tocat cu un strop de ulei de susan, castraveţi cruzi sau uşor muraţi, daikon şi alte ridichi, tofu prăjit, măsline, varză, ardei copţi, pros­ciutto sau carne la grătar tăiată în felii subţiri.

Sushi-ul se consumă folosind beţişoarele sau mâinile. La început, se mănâncă porţiile cu gust mai puţin intens şi se continuă treptat cu cele cu gust mai dominant. Bucăţile de sushi se înmoaie în sosul de soia şi se servesc cu wasabi şi gari, ghimbir murat, care ajută la digestie şi curăţă papilele gustative în procesul degustării diverselor tipuri de sushi.  

 

 

Cu ce poţi înlocui peştele

 Dacă nu îţi place peştele sau ţi se pare prea scump, îl poţi înlocui cu vinete murate, muştar murat sau prune murate, care seamănă la gust cu măslinele dulci.

 Alte toppinguri pentru sushi sunt ciupercile sote, sparanghelul fiert sau avocado. Poţi folosi şi spanac
fiert tocat cu un strop de ulei de susan, castraveţi cruzi sau uşor muraţi, ridichi, tofu prăjit, măsline, varză, ardei copţi sau carne la grătar.

 Nu uita să adaugi sos de soia sau wasabi, o pastă cu gust asemănător hreanului, pentru a da  mâncării mai multă savoare.

 

Beneficiile renunţării la peşte sunt multiple: nu trebuie să îţi mai faci griji dacă e proaspăt sau dacă ai tăiat bucăţele suficient de subţiri şi nici nu este nevoie să cumperi cantităţi mici din tot felul de fructe de mare.

Elena David
Elena David
Elena David, redactor Rl online
Cele mai citite

Ce materiale de construcție sunt necesare pentru un sistem de conducte fiabil

Pentru a construi un sistem de conducte fiabil, alegerea materialelor depinde de aplicație (transport apă, gaze, lichide industriale, canalizare etc.), condițiile de operare (presiune,...

Pesimism în creștere: Românii își fac tot mai multe griji pentru economie și costul vieții

Un sondaj realizat de EY arată că pesimismul românilor este în creștere în 2024, comparativ cu anul precedent. Peste două treimi dintre respondenți (67%)...

Mariah Carey, învinsă de grupul Wham!

Grupul britanic Wham! a câștigat cursa pentru locul întâi în topul muzical de Crăciun din Germania, cu celebra lor piesă "Last Christmas", lansată în...
Ultima oră
Pe aceeași temă