Recoltarea strugurilor nu se face la întâmplare. În cazul anumitor soiuri de struguri, nu numai ziua în care-i culegi pentru vin contează, ci chiar și ora din zi când începi recoltarea lor.
Pare greu de crezut pentru un nespecialist, dar ziua în care începe recoltarea se calculează matematic, ţinându-se cont de aciditatea, conţinutul de zahăr, greutatea a 100 de boabe de strugure şi conţinutul în substanţe colorante şi/sau aromante. Măsurătorile încep încă din iulie şi se repetă la intervale de cinci zile, până se stabileşte momentul de recoltare. Spre exemplu, dacă analizăm doar conţinutul de zahăr, specialiştii iau în calcul faptul că la 17 g zahăr rezultă 1% volum de alcool, astfel că, pentru a obţine un vin cu 12% volum de alcool este nevoie ca strugurii să aibă un conţinut în zahăr de cca. 212 g.
Vinuri roşii vs vinuri albe
Înainte de a afla culoarea viitoarelor boabe de strugure și al vinului, trebuie aleși cu atenție butașii de viță de vie. În funcție de soi, specie, altoi poți știi din timp cum va fi vinul tău. O varietate de soiuri și tipuri de viță de vie o găsești pe covera.ro. Ai aici toate informațiile de care ai nevoie pentru a ști dinainte ce vin vei dori pe masa ta. Ca și idee, strugurii roșii se culeg total diferit de strugurii albi. Unul dintre motive este că cei roșii ajung la maturitate mult mai târziu datorită pigmenților din boabe.
Cum se produce vinul de calitate
Calitatea vinului este dată de caracteristicile solului şi de condiţiile climaterice (lumină, termperatură, umiditate) şi este influenţată în procesul de fabricație de tipul de drojdie folosită. Drojdia conține o serie de agenți activi care consumă glucoza şi fructoza existentă în strugure şi le transformă în alcool, acest proces purtând denumirea de fermentaţie alcoolică. Pentru ca strugurii să devină vin, au loc mai multe procese succesive şi diverse intervenţii tehnologice și totul se desăvârșește cu modul de depozitare.