-0.2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialCum să combini legumele într-o mâncare gustoasă

Cum să combini legumele într-o mâncare gustoasă

Doctorii recomandă consumul a cel puţin cinci porţii de fructe şi legume zilnic pentru menţinerea sănătăţii şi tonusului. Totuşi, acest lucru este dificil, mai ales dacă ai un program încărcat. Atunci când eşti în pană de idei când vine vorba de mâncarea acestei cantităţi pe zi, poţi încerca trucurile propuse de specialiştii în gastronomie de la BBC Good Food.

Kebabul de miel reprezintă o alternativă foarte bună la grătarul standard cu mici şi carne de porc. Adaugă ciuperci, ardei iuţi şi ceapă. După ce ai fript carnea, poţi coace pe grătar şi porumb. Dacă mănânci şi un bol de salată, ai deja două porţii de legume asigurate la o singură masă.

Prăjeşte fasole, linte sau mazăre şi pune amestecul pe pâine prăjită. Legumele cu boabe de orice fel sunt o singură porţie. Toacă o roşie, pune-o deasupra legumelor şi pâinii. Ai mai adăugat astfel încă o porţie.

O gustare rapidă şi sănătoasă este salata de roşii cu avocado şi prosciuto. Jumătate de avocado înseamnă o porţie. Savurează şi două roşii mari, cu o salată verde şi deja ai mâncat trei porţii proaspete.

O modalitate foarte simplă de a adăuga o extra porţie de fructe pe zi: taie o banană în felii subţiri şi pune-o deasupra cerealelor cu lapte pe care le mănânci dimineaţa.

Fructele uscate sunt foarte sănătoase şi hrănitoare. O lingură de coacăze sau o pungă mică de stafide, două caise sau prune confiate reprezintă o porţie.

Piureul de fructe conţine de obicei două porţii de vegetale. Verifică informaţiile de pe etichetă atunci când îl cumperi. Cele făcute din fructe întregi sunt mai bune, deoarece conţin şi fibre.

Dacă îţi prepari un milkshake de afine în casă, poţi pune în el mai multe porţii de fructe. 80 de grame înseamnă o porţie, deci îţi va fi destul de uşor să faci un shake cu două porţii. Atenţie, shake-urile de acest fel cumpărate de la fast-food, care nu conţin fructe adevărate, nu te ajută cu nimic.

Este uşor să consumi două sau chiar trei porţii proaspete dacă găteşti pui cu legume călite. Alege cât mai multe legume şi cât mai colorate- ardei iuţi, roşii şi verzi, ceapă, brocolli, cartofi dulci şi tot ce îţi mai trece prin cap.

O altă variantă foarte bună este supa de legume. Acest fel de mâncare foarte aromat te poate energiza cu două-trei porţii de legume la o singură masă. Dacă îl prepari cu multe roşii, cartofi, fasole şi ceapă, va fi numai foarte gustos, ci şi foarte hrănitor.

Schimbă obiceiul „Nici o zi fără un măr” şi orientează-te către orice fruct de sezon. Două ceşcuţe de cireşe sau un ciorchine de strugure asigură o porţie de fructe.

Un castron mic de căpşuni cu iaurt pe deasupra sau smântână degresată este nu numai un desert delicios, dar şi o porţie de fructe pe zi.

Ia-ţi la serviciu un sendviş gustos, cu caşcaval şi legume proaspete. Ornează sendvişul cu multe felii de roşie şi castravete, ca să ajungi la cantitatea de 80 de grame, cât înseamnă o porţie de legume.

Elena David
Elena David
Elena David, redactor Rl online
Cele mai citite

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...

Cristi Chivu revine pe teren pentru Ajax într-un meci al legendelor împotriva lui Real Madrid!

Cristi Chivu a fost protagonistul unui moment special pe "Johan Cruijff Arena", participând la un meci al legendelor organizat de Ajax Amsterdam cu ocazia...

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...
Ultima oră
Pe aceeași temă