-0.2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialCum să ai o garderobă eco

Cum să ai o garderobă eco

În medie, un nord-american aruncă anual 30 de kilograme de haine şi produse textile. Un prim pas pe care poţi să îl faci ca să reduci cantitatea de deşeuri este să îţi reorganizezi garderoba. Specialiştii de la Green Living propun câteva sugestii simple, care îţi vor face şifonierul mai ecologic. 

Cumpără de la producătorii locali

Caută haine care sunt create şi produse în regiunea în care trăieşti, astfel încât să nu aibă nevoie de transport în jurul globului ca să ajungă la tine. Uită-te pe etichetă şi asigură-te că îmbrăcămintea nu este produsă într-un loc în care oamenii sunt exploataţi. Verifică dacă materialul folosit este durabil. 

Aceste alegeri aparent minore pot conta foarte mult atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung: s-a dovedit că materia primă brută, netratată cu pesticide, produce fibre organice, mai rezistente. În plus, roagă vânzătoarele de la magazin să îţi arate linia de îmbrăcăminte şi textile făcută din bumbac organic, bambus şi alte materiale ecologice. De asemenea, întreabă tot timpul dacă vopseaua folosită pentru colorare este vegetală şi non-toxică.

 Fii chic cu un buget redus

Aruncă o privire în magazinele second-hand şi în pieţele de vechituri, pentru că e posibil să găseşti adevărate chilipiruri. Pentru inspiraţie, poţi consulta bloguri de modă, cum ar fi cel de la Goodwill. Consignaţiile sunt alt loc de unde îţi poţi înviora garderoba; aceste magazine te vor ajuta să vinzi lucrurile puţin uzate şi îţi vor oferi obiecte noi, cu reduceri serioase. O variantă şi mai ieftină o reprezintă dulapul celei mai bune prietene – trebuie doar să faceţi schimb de haine şi veţi avea fiecare piese noi. Poţi face asta şi online, pe site-ul meetup.com. 

Ai grijă de hainele tale

Dacă investeşti de la bun început în lucruri de calitate, garderoba ta va fi şi mai ecologică. În primul rând, întreabă-te dacă ai nevoie de anumite piese sau le cumperi doar de dragul modei. Dacă obiectul respectiv se demodează când încă este bun de purtat? 

Încearcă, pe cât posibil, să „reciclezi” hainele uzate. Schimbă-le modelul, adaugă o broşă sau foloseşte-le pentru a croi o altă haină. Dacă ai rupt o bluză sau ai agăţat perechea de pantaloni preferată, nu le arunca, cere prima data ajutorul croitorului. 

Un aspect foarte important este să ai grijă de îmbrăcăminte. Asta înseamnă că produsele pe care le cumperi vor rezista suficient de mult încât să poată fi reutilizate, reciclate sau purtate de altcineva, dacă tu te plictiseşti de ele. 

Nu în ultimul rând, schimbă-ţi detergentul de rufe din comerţ, pe bază de petrol, cu un detergent din plante. Atfel de soluţii de curăţare sunt mai uşor de găsit ca niciodată, la magazinele eco. Un alt sfat important este să îţi usuci hainele natural, pe sârmă. Nu numai că vei economisi bani, dar rufele tale vor rezista mai mult dacă nu vor fi supuse în mod repetat tratamentului unui uscător electric. 

Elena David
Elena David
Elena David, redactor Rl online
Cele mai citite

Firmele mici, obligate să implementeze SAF-T de la 1 ianuarie. Fără softuri, nu se poate

Pentru companiile mici, aceste softuri reprezintă un demers care presupune costuri suplimentare Începând cu 1 ianuarie 2025, firmele mici din România vor fi obligate să...

Mircea Geoană, sprijinit de Sir George Iacobescu în cursa pentru președinția României

Sir George Iacobescu este singurul român înnobilat de Regina Marii Britanii pentru contribuțiile sale excepționale în domeniul caritabil, comunitar și al serviciilor financiare Mircea Geoană,...

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...
Ultima oră
Pe aceeași temă