16 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialCum s-au transformat fostele ţări sovietice în iadul multor companii

Cum s-au transformat fostele ţări sovietice în iadul multor companii

Statele din fosta URSS sunt privite cu suspiciune de către investitorii străini, care le consideră ca fiind foarte riscante. Imperiile financiare se pot prăbuşi la fel de repede cum s-au ridicat. O companie minieră din Marea Britanie a dat în judecată autorităţile din Uzbekistan pentru dificultăţile create în cadrul unui proiect minier comun, după ce a fost acuzată la rândul ei de spionaj industrial, relatează The Wall Street Journal.

Fostele state sovietice oferă investitorilor străini avantaje fiscale şi forţă de muncă ieftină. Compania Oxux Gold PLC a încheiat un parteneriat cu guvenul uzbek şi a început activitatea în 2003. Însă legile locale s-au schimbat, iar compania britancă a primit o factură pentru taxe restante şi alte datorii provenind din obligaţiile clientelare.

În februarie, compania Oxus a dorit să-şi vândă partea statului Uzbekistan. În luna următoare, unul dintre managerii locali a fost arestat sub acuzaţia de spionaj industrial. Oficialii de la Oxus au declarat că autorităţile din Uzbekistan urmăresc lichidarea afacerii.

Operatorul rusesc OAO Mobile TeleSystems a pierdut licenţele din Turkmenistan după ce acestea au fost suspendate de către autorităţi. Oficialii turkmeni au declarat că înţelegerea a expirat, fapt contestat în instanţă de către compania rusească.

Un manager al unei companii care a întâmpinat greutăţi într-una din fostele ţări sovietice a declarat, sub protecţia anonimatului, că „autorităţile locale aşteaptă până când afacerea ia amploare şi devine profitabilă pentru a o confisca”.

Cele mai citite

Rapid, implicată într-un litigiu la FIFA după transferul lui Boupendza

Rapid București a fost înștiințată oficial de FIFA cu privire la un litigiu legat de transferul atacantului gabonez Aaron Boupendza, Zamalek susține că jucătorul...

Ratele la creditele în lei vor crește din octombrie, pe fondul majorării IRCC

Ratele la creditele în lei contractate după 2019 vor înregistra o creștere începând din luna octombrie, ca urmare a majorării Indicelui de Referință pentru...

Weekend excelent pentru români! Sorescu a marcat primul său gol din acest sezon în Turcia

Deian Sorescu a reușit primul său gol în Superliga Turciei pentru Gaziantep. Deian Sorescu (27 de ani) a marcat primul său gol din acest sezon...
Ultima oră
Pe aceeași temă