20.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialCum s-au "colorat" localităţile gălăţene la alegerile de duminică

Cum s-au „colorat” localităţile gălăţene la alegerile de duminică

La alegerile de duminică partidele şi-au reîmpărţit zonele de influenţă, apartenenţele politice ale primarilor şi grupurile majoritare din fiecare consiliu local dând fiecărei localităţi o anume „culoare” politică. Chiar dacă la început de mandat, USL, formată din PSD, PNL şi PC, deţine o majoritate confortabilă în mare parte din consiliile locale, în timp, rivalităţile şi interesele clientelare sparg alianţele şi se ajunge la lupte politice pe viaţă şi pe moarte, în care nimeni nu îşi mai aminteşte de parteneriatele în USL sau în expiratele Alianţa „DA” sau CDR.

 

PSD, marele perdant

Marele perdant este PSD Galaţi, care a pierdut atât Primăria Galaţi, cât şi o mare parte din localităţile în care deţinea controlul. Acum PSD mai are doar 29 de primării din cele 65, adică mai puţin de jumătate, în condiţiile în care în trecut controla 75-90% din primării. PSD controlează zona săracă din nord-estul judeţului (Bereşti, Bereşti Meria, Cavadineşti, Suceveni), a mai rămas cu ceva din zona tradiţional „roşie” din lunca Prutului (Fârţăneşti, Folteşti, Frumuşiţa, Măstăcani) şi mai are sub control o parte din zona centrală (Băleni, Vârlezi, Jorăşti, Cudalbi, Costache Negri, Fundeni, Slobozia Conachi, Smârdan, Smulţi, Tudor Vladimirescu, Nămoloasa, Piscu). Au mai rămas câteva insule „roşii” prin nord, (Bălăbăneşti, Cosmeşti, Gohor, Poaiana, Rădeşti, Rediu, Scânteieşti, Umbrăreşti, Valea Mărului).

PNL a câştigat mai mult decât spera

PSD a pierdut controlul multor comune la negocierea cu PNL a candidaturilor  USL. Astfel, PNL a ajuns să aibă 18 comune cu primari PNL, ceea ce preşedintele PNL Galaţi, Victor Dobre, ministrul Administraţiei, nici n-ar fi sperat să obţină vreodată. Localităţile „galbene” sunt Barcea, Braniştea, Băneasa, Cerţeşti, Corod, Cuza Vodă, Drăgăneşti, Drăguşeni, Ghidigeni, Lieşti, Munteni, Nicoreşti, Oancea, Suhurlui, Şendreni, Ţepu, Vânători şi Vlădeşti. Practic, PNL controlează politic toate comunele din jurul municipiului Galaţi şi din jurul municipiului Tecuci. Cum deţine şi primăriile din Galaţi şi Tecuci, se poate spune că PNL a eliminat PSD din fiefurile sale tradiţionale. PNL a reuşit să spargă şi zona din est, dominată de PSD, în care a apărut un bloc de trei localităţi „galbene”, Oancea, Vlădeşti şi Băneasa.

PC, ruda săracă din USL

Liderii Partidului Conservator nici nu mai pot spune că sunt la putere în judeţul Galaţi, de la 12 primării, câte aveau pe vremuri, acum având doar primăriile din Griviţa şi Independenţa. PC nu a obţinut nici un post în prefectură, iar pe lista USL pentru CJ a obţinut doar 4 mandate. Dacă pe vremuri deţinea preşedinţia CJ, acum, PC Galaţi, cea mai puternică filială judeţeană a PC, e în cădere liberă.

PDL, şuntat de „iepuraş”

Aflat în cădere, PDL mai controlează câteva administraţii „portocalii”, în localităţile Târgu Bujor, Buciumeni, Corni, Cuca, Matca, Movileni, Priponeşti şi Tuluceşti. Oricum, în judeţ PDL stă bine, după ce a pierdut Primăria Tecuci datorită unor erori de campanie (banere portocalii) şi „scofala” realizată la Galaţi de senatorul PDL Marius Necula, candidat la Primăria Galaţi, care a preferat să fie „iepuraşul” candidatului USL Marius Stan şi a scos un jalnic 6,9%. Acest procent a diminuat şi prezenţa PDL în CLM Galaţi.

Alţi câştigători, UNPR, PPDD şi PRM

Au avut de câştigat două partide noi. UNPR a câştigat primăriile din Negrileşti şi Schela, victoria de la Schela fiind suprinzătoare, pentru că acolo era o enclavă PSD dominată de nostalgici ex-PCR. PPDD a cucerit primăria Pechea. PRM a câştigat Primăria Bălăşeşti, mergând pe mesajul justiţiar împotriva primarului Marian Toniţă (PDL) care i-a forţat pe săteni să le dea pământul în arendă, încasând în numele lor subvenţiile. Partida Romilor şi-a făcut treaba, câştigând Primăria Brăhăşeşti, graţie voturilor obţinute în enclava de la Toflea. Un exemplu al căderii în care se află PSD este cel de la Iveşti, unde Ion Corpaci, primar PSD de câteva mandate, a fost învins de un independent. 

Cele mai citite

Serghei Lavrov respinge ideea unui nou început în relațiile internaționale și critică Occidentul în cadrul Adunării ONU

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a exclus categoric posibilitatea unui nou început în relațiile internaționale, acuzând Occidentul de subminarea valorilor globalizării.  În discursul său...

Piața imobiliară din România, blocată într-o perioadă de stagnare: vânzările încetinesc, dar prețurile rămân ridicate

Piața imobiliară din România se confruntă cu o încetinire semnificativă, în contextul în care vânzările de apartamente scad, iar prețurile continuă să rămână la...

Ciclonul Ashley: Sunt așteptate precipitații de până la 80l/metru pătrat. Sfaturi pentru populație

Ciclonul mediteraneean Ashley va aduce ploi abundente și vijelii în toată țara până luni, au transmis meteorologii ANM. Se estimează că în anumite zone...
Ultima oră
Pe aceeași temă