Diabetul este una dintre cele mai răspândite afecţiuni, dar dacă este descoperit la timp, poate fi ţinut sub control, fără să poată provoca probleme grave. Contrar miturilor, diabetul nu apare numai datorită consumului de zahăr. Acestă afecțiune se instalează atunci când secreţia de insulină nu face faţă aportului de zahăr din sânge, zahăr ce poate fi luat şi dintr-un exces de carbohidraţi, spre exemplu.
Există sub două forme:
– diabet zaharat de tip I, insulino-dependent, când pancreasul produce prea puţină insulină sau deloc
– diabet zaharat de tip II, insulino-independent, când pancreasul produce insulină suficientă, însă organismul nu o foloseşte în mod corespunzător
Care sunt principalele semne ale diabetului:
- Setea excesivă
Dacă vă este sete în permanenţă, în mod excesiv, atunci acesta ar putea fi un semn al diabetului. Nu vă alarmați decât dacă setea excesivă se se manifestă pe termen lung, nu numai o singură dată.
- Urinarea frecventă
Urinarea frecventă este, cele mai multe ori, asociată cu o infecţie urinară sau o răceală, însă, aceasta poate da de gol diabetul, mai ales dacă apare simultan cu alte simptome ale afecțiunii.
- Oboseala
Oboseala continuă și stările de ameţeală, în ciuda a multor ore de somn pot semnala, apariţia diabetului. Din cauza faptului că organismul nu a prelucrat corespunzător zahărul din sânge, pot apărea astfel de simptome.
- Scăderea în greutate
Dacă vi se întâmplă să aveţi scăderi bruşte şi neexplicabile de greutate, atunci ar trebui să consultaţi un medic, pentru a analiza starea pancreasului şi a glicemiei. Aceste fluctuaţii de greutate pot fi cauzate de o asimilare nefirească a zahărului din sânge.
- La copii, durerile de stomac
Mai ales la cei mici, durerile de stomac ce nu pot fi explicate prin motive de alimentaţie pot să dea de gol existenţa diebatului. De multe ori, aceste dureri se asociază cu stările de greaţă.
Mai multe informaţii despre principalele simptome ale diabetului puteţi găsi şi pe blogul diabetrix.ro.