4.3 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSpecialCum putem depozita cărţile

Cum putem depozita cărţile

Pe zi ce trece, adunaţi tot mai multe cărţi şi constataţi că nu mai aveţi locuri adecvate pentru depozitarea lor.

 

Desigur, dacă spaţiul vă permite, clasica bibliotecă este soluţia optimă, dar veţi vedea că nu şi singura. Fiţi creativi, inventaţi sau măcar încercaţi ceva nou. Iată ­câteva sugestii.

Rafturi invizibile

La prima vedere, par nişte cărţi plutitoare. Dacă te uiţi mai atent, vei vedea că aceste cărţi nu plutesc, ci sunt expuse pe rafturi invizibile. Un astfel de suport este conceput în aşa fel încât să „dispară” atunci când aşezăm cărţile. Mecanismul este următorul: una dintre coperţi ­„îmbracă” suportul, intrând în ­micile margini ascunse dedesubt. ­Restul cărţii vine deasupra, următoarele cărţi fiind aşezate normal. Un asemenea raft nu este transparent, aşa cum ţi-ai putea imagina, ci este mascat de coperta cărţii care stă la baza teancului.

Suporturi originale

Dacă eşti o fire modernă şi nonconformistă, cu siguranţă vei cău­ta să aranjezi cărţile într-un mod original. Asta cu atât mai mult cu cât spaţiul de care dispui este puţin, iar cărţile tale nu sunt atât de multe încât să umple o bibliotecă. Soluţia? „Dotează” peretele de deasupra biroului cu o serie de rafturi atipice, pe care să păstrezi cărţile preferate, avându-le mereu la îndemână. Modelul din imagine este doar un exemplu. Poţi cumpăra sau comanda suporturi independente, pe care să le aranjezi într-o varietate de moduri, astfel încât să rezulte combinaţii originale. De pildă, poţi aranja cărţile în aşa fel încât să ia forma unor litere (H, T etc.) sau a unor figuri geometrice.

Nişă în perete

E adevărat, cea mai bună soluţie pentru depozitarea cărţilor o reprezintă clasica bibliotecă. Există însă şi situaţii când nu avem suficient spaţiu pentru amplasarea acesteia sau când camera este deja ocupată cu alte unităţi de depozitare. Ce poţi face în aceste condiţii? Iată o soluţie simplă: creează o nişă în perete (dacă nu cumva ai una gata construită), după care montează în ea câteva rafturi/poliţe înguste pentru depozitarea cărţilor şi a CD-urilor. Nu doar că va fi estetică, dar va constitui o bibliotecă originală.

Clasica bibliotecă

Şi vechea ta bibliotecă (sau chiar o simplă poliţă destinată cărţilor) poate căpăta un aer original, cu ajutorul unui accesoriu nou şi inspirat, cum sunt bookend-urile. Acestea susţin cărţile şi decorează rafturile. Modelele sunt care mai de care mai ingenioase şi mai spectaculoase.

O colecţie bogată de cărţi necesită şi o bibliotecă pe măsură. Comandă sau cumpără una care să se integreze din punct de vedere estetic în decor, dar care să răspundă şi nevoilor tale de depozitare. În cazul în care dispui şi de cărţi vechi, pe care nu doreşti să le ţii la vedere, urmăreşte ca biblioteca să aibă şi câteva dulapuri închise. Dacă nu beneficiezi de suficient spaţiu pentru o bibliotecă mare, orientează-te către dulapuri înguste şi înalte, în care să aşezi cărţile pe verticală, şi nu pe orizontală. 

Cele mai citite

Guvernul Ciolacu nou învestit a dat prima OUG. Ce măsuri prevede la nivelul administraţiei publice centrale

Guvernul a aprobat, în şedinţa de luni seara, Ordonanţa de urgenţă privind stabilirea unor măsuri la nivelul administraţiei publice centrale, care transpune în legislaţie...

Acuze de transfer pe bani al parlamentarilor de la opoziție la putere. În ce condiții s-ar duce Marcel Ciolacu la POT

Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, a afirmat, luni, imediat după votul de învestitură, că oricine are dovezi că social-democraţii ar oferi sume de...

Aterizare de urgență a unui avion al companiei Swiss ce zbura de la București la Zurich. Fumul a ajuns în cabină

Un avion al companiei aeriene elveţiene Swiss, care zbura între Bucureşti şi Zurich, a fost nevoit să aterizeze de urgenţă luni la Graz, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă