În prezent, RADET Constanţa a înregistrat 900 de cereri din partea cetăţenilor pentru debranşare de la sistemul de alimentare cu energie, comparativ cu aproximativ 1.000 de cereri înregistrate anul trecut.
Debranşarea de la sistemul centralizat de încălzire termică se poate face în intervalul în care furnizarea energiei termice pentru încălzirea locuinţei este oprită, adică în sezonul cald. Aprobările pentru deconectarea unui apartament se dau de către asociaţia de proprietari şi de vecinii care au pereţi, planşee sau tavane comune cu solicitantul, doar în condiţiile impuse de legiuitor. În plus, furnizorii de energie termică, inclusiv RADET Constanţa, au obligaţia să verifice legalitatea aprobărilor şi să emită un aviz favorabil sau nefavorabil, după caz. Pentru operativitatea verificării se va parcurge o procedură de debranşare, documentele putând fi procurate de la registratura RADET sau descarcate de pe internet.
„Gradul de debranşare la Constanţa este foarte mic faţă de portofoliul de locuinţe pe care îl avem, se situează în jurul a 1-2%, dar pentru că se desfăşoară an de an este un fenomen care ar trebui să ne îngrijoreze. Cu toate avantajele pe care le are sistemul de termoficare centralizat, sunt consumatori care doresc să aibă un alt sistem de încălzire. Este opţiunea fiecăruia, numai că trebuie parcurse nişte etape prevăzute de legislaţie. Nu putem să debranşăm un apartament sau un imobil în orice condiţii”, a declarat, ieri, directorul tehnic RADET Constanţa, Liviu Popa, în cadrul unei conferințe de presă.
Pe de altă parte, reprezentantul RADET subliniază faptul că la sediul instituţiei au fost înregistrate sesizări privind repartitoarele. „La apartamentele care au măsurat consumul de energie termică cu ajutorul repartitoarelor am constatat, în special în iarna precedentă, din reclamaţiile pe care consumatorii le-au făcut către noi, că o serie de lucrători din cadrul unor firme de repartitoare nu repartizează corect consumul măsurat cu aparatul de măsură la branşament, repartizarea făcându-se după formule sau după modul în care aceşti lucrători ai firmelor de repartitoare înţeleg mai mult sau mai puţin, dar rezultatul este că nemulţumesc foarte mult locatarii. Această nemulţumire este generată de costul cu valoarea încălzirii pe apartament în lunile de iarnă”, completează directorul RADET.
REVIZIE Pregătiri pentru sezonul rece
În aceste zile, RADET desfăşoară lucrări de reparaţii atât pe reţelele de distribuţie a agentului termic, cât şi în punctele şi centralele termice. Lucrările de investiţii aflate în curs prevăd înlocuirea pompelor vechi din 13 puncte termice. „Din cele 13 puncte termice programate, mai avem de atacat doar două puncte. Până la începerea furnizării căldurii vom finaliza toate lucrările necesare”, transmit reprezentanţii RADET. Tot în această perioadă, RADET recomandă asociaţiilor de proprietari să izoleze termic conductele aflate în subsoluri, pentru economisirea căldurii, să cureţe depunerile acumulate pe calorifere sau să monteze pe acestea robinete termostatate.
RADET Constanţa are în baza de date 85.320 de apartamente.
Reprezentanții RADET Constanța au explicat care este procedura pentru debranșare