1.1 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialCum poţi să slăbeşti mâncând pizza

Cum poţi să slăbeşti mâncând pizza

Crezi că pizza nu poate face parte dintr-o dietă sănătoasă? Mai gândeşte-te o dată. Există sortimente de pizza cu multe legume şi chiar fructe care au puţine calorii.

Trebuie să urmezi câteva reguli simple dacă vrei ca pizza ta să fie sănătoasă fără să îşi piardă gustul delicios. Astfel, pentru a mări conţinutul de fibre cu 50% trebuie să foloseşti un blat din făină de grâu integral pe care îl poţi găsi în orice supermarket. Nu uita să verifici eticheta pentru a evita produsele care conţin grăsimi.

De asemenea, pentru a reduce nivelul grăsimilor şi al colesterolului poţi să înlocuieşti brânza normală cu mozzarella degresată. Şi nu uita de fructe – perele, merele sau ananasul pot fi ingredientele perfecte pentru o pizza delicioasă şi sănătoasă. Eatingwell.com propune câteva reţete de pizza sănătoasă şi cu puţine calorii.

Pizza verde

De ce să nu foloseşti legumele din congelator ca topping pentru pizza ta? Broccoli sau rucola sunt perfecte pentru o pizza uşoară care va avea doar 323 de calorii.
Rucola dă un gust amărui, uşor piperat mâncării tale, iar dacă vrei să obţii un gust mai delicat poţi folosi spanac.
Se serveşte cu felii de roşii proaspete, ulei de măsline, busuioc şi piper măcinat.

Ingrediente
• un blat de pizza, preferabil din făină de grâu integral
• două căni de broccolii tăiaţi bucăţele
• 1/4 de cană de apă
• 140 grame de frunze de rucola tăiate mărunt
• sare
• piper măcinat
• o jumătate de cană de pesto
• o cană de mozzarella degresată mărunţită
Mod de preparare
Preîncălziţi cuptorul la 230 de grade Celsius. Ungeţi o hârtie de copt cu ulei de măsline. Întindeţi blatul de pizza pe o suprafaţă pe care aţi presărat puţină făină înainte. Apoi puneţi blatul pe hârtia de copt şi băgaţi-l la cuptor 8-10 minute până când va deveni pufoasă şi puţin crocantă pe fund. Între timp, fierbeţi broccoli aproximativ trei minute la foc mediu, într-o oală mare, acoperită. Adăugaţi rucola şi amestecaţi aproximativ două minute, apoi condimentaţi cu sare şi piper. Întindeţi pesto-ul pe tot blatul şi adăugaţi topping-ul de legume şi mozzarella. Băgaţi pizza la cuptor şi coaceţi-o aproximativ zece minute până când va deveni crocantă şi aurie.

Pizza cu şuncă

Dacă foloseşti un blat din făină de grâu integral acoperit cu sos de roşii şi şuncă turcească vei obţine o pizza care va avea doar 280 de calorii. În plus dacă vrei să reduci caloriile poţi să înlocuieşti şunca cu ciuperci, ardei sau orice altă legumă.
Piureul de dovleac folosit pentru a face acest fel de pizza conţine un nivel ridicat de beta-caroten şi fibre, benefice pentru organismul tău.

Ingrediente

• un blat de pizza din făină de grâu integral
• o cană de piure de dovleac fără sare şi piper
• o jumătate de cană de bulion
• o jumătate de linguriţă de praf de usturoi
• o cană de brânză mozzarella mărunţită
• o jumătate de cană de parmezan ras
• 60 de grame de şuncă picantă de curcan tăiat cubuleţe sau felii
Mod de preparare
Preîncălziţi cuptorul la 230 de grade Celsius. Ungeţi o hârtie de copt cu ulei de măsline. Întindeţi blatul de pizza pe o suprafaţă pe care aţi presărat puţină făină înainte. Apoi puneţi blatul pe hârtia de copt şi băgaţi-l la cuptor 8-10 minute până când va deveni pufoasă şi puţin crocantă pe fund. Amestecaţi piureul de dovleac cu bulionul şi praful de usturoi într-un vas mic până se omogenizează. Întindeţi sosul peste blatul de pizza după care adăugaţi mozzarella, parmezan şi şunca. Coaceţi aproximativ 12 minute până când blatul va deveni crocant iar brânza s-a topit. Dacă vă rămăne bulion şi piureu de dovleac, folosiţi-le pentru a face un alt sos pentru pizza. Acest sos va rezista cinci zile la frigider sau până la trei luni la congelator.

Pizza cu pui

O reţetă de pizza care are 335 calorii şi poate fi savurată cu un topping adiţional de busuioc, alune sau piper roşu.
Ingrediente
• un blat de pizza din făina de grâu integral
• 1/4 cană de unt de arahide
• trei linguri de apă
• două liguriţe de sos de soia
• două linguriţe de oţet de orez
• două linguriţe de ghimbir proaspăt tocat
• un căţel de usturoi tăiat mărunt
• o linguriţă de ulei de canola
• 240 grame de piept de pui tăiat cubuleţe
• un ardei gras roşu tăiat cubuleţe
• patru bucăţi de arpagic tăiate în felii subţiri
• 2/3 de cană de mozzarella degresată

Mod de preparare
Preîncălziţi cuptorul la 230 de grade Celsius. Ungeţi o hârtie de copt cu ulei de măsline. Întindeţi blatul de pizza pe o suprafaţă pe care aţi presărat puţină făină înainte. Apoi puneţi blatul pe hârtia de copt şi băgaţi-l la cuptor 8-10 minute până când va deveni pufoasă şi puţin crocantă pe fund. Între timp amestecaţi untul de arahide, apa, sosul de soia, oţetul, ghimbirul şi usturoiul într-un vas până cănd se omogenizează. Încălziţi uleiul într-o tigaie la foc mare. Apoi adăugaţi puiul pentru aproximativ două-trei minute până când îşi va schimba culoarea. Puneţi puiul într-un vas şi adăugaţi piperul, arpagicul şi o lingură de unt de arahide. Amestecaţi bine. Scoateţi blatul din cuptor şi întindeţi pe el sosul de arahide rămas. Apoi adăugaţi puiul şi brânza, după care băgaţi din nou blatul la cuptor pentru 11-13 minute până când prinde o culoare aurie.

Pizza la grătar cu porumb si fasole neagră

O nouă metodă prin care poţi să prepari pizza este la grătar. Secretul este să ai ingredientele pregătite înainte de a încălzi grătarul. Această reţetă transformă un amestec de legume şi brânză într-o pizza savuroasă care are 316 calorii.

Ingrediente
• o roşie mare tăiată bucăţele
• o cană de fasole neagră fiartă
• o cană de porumb fiert
• două linguriţe de mălai
• un balat de pizza din făină de grâu integral
• 1/3 de cană de sos barbecue
• o cană de mozzarella degresată

Mod de preparare
Încălziţi grătarul. Amestecaţi roşia, fasolea şi porumbul într-un vas. Apoi presăraţi mălaiul pe o hârtie de copt mai mare peste care veţi întinde blatul. Puneţi blatul pe grătar pentru patru sau cinci minute până când va fi pufos şi va prinde o culoare uşor maronie. Întoarceţi blatul cu ajutorul unei spatule mari, apoi întindeţi pe el sosul barbecue şi cel de roşii împreună cu mozzarella. Lăsaţi blatul pe grătar până când brânza s-a topit şi devine crocant.

Pizza la grătar cu nectarine şi prosciutto

În această reţetă gustul sărat al şuncii se combină perfect cu aroma dulceagă a nectarinelor. Dacă nu aţi încercat până acum pizza la grill această reţetă vă va demonstra cum puteţi obţine o pizza perfectă. Avantajul gătitului la grătar este că vă permite să vă jucaţi cu ingredientele în timp ce vă bucuraţi de beneficiile aerului curat. Această reţetă de pizza are 299 de calorii.

Ingrediente
• 3 / 4 de cană de brânza provolone tocată
• 1 / 4 de cană de brânză albastră mărunţită
• două linguriţe de mălai
• un blat de pizza din făinâ de grâu integral
• trei linguri de pesto de busuioc
• 60 de grame de şuncă prosciutto feliată
• o nectarină sau piersică mare sau două piersici mai mici, fără sâmburi şi tăiate în felii subţiri
• o lingură de oţet balsamic
• 1 / 4 de linguriţă de piper

Mod de preparare
Încălziţi grătarul. Amestecaţi brânza provolone şi cea albastră într-un vas. Presăraţi mălaiul pe o hărtie de copt mare peste care întindeţi apoi aluatul de pizza. Folosiţi un făcăleţ pentru a întinde bine blatul în formă de cerc. Nu vă faceţi griji dacă nu vă iese o formă perfectă. Însă asiguraţi-vă că fundul blatului este acoperit în totalitate de mălai. Puneţi blatul pe grătar pentru aproximativ patru minute până când îşi va schimba culoarea. Întoarceţi blatul cu o spatulă mare şi apoi întindeţi pe el pesto-ul lăsând o margine de un centimetru. Presăraţi deasupra trei sferturi din brânză după care puneţi şunca şi fructele. Mai aşteptaţi un minut şi puneţi şi restul de brânză. Lăsaţi pe grill aproximativ opt minute până când brânza se va topi şi blatul va deveni crocant. Adăugaţi oţet balsamic peste pizza şi condimetaţi cu piper înainte de a o servi.

Cele mai citite

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...
Ultima oră
Pe aceeași temă