14.1 C
Bucureศ™ti
joi, 10 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialCum pot fi ajutaศ›i copiii care nu au loc la ศ™coalฤƒ

Cum pot fi ajutaศ›i copiii care nu au loc la ศ™coalฤƒ

Se vorbeศ™te despre învฤƒศ›ฤƒmânt incluziv, mai precis despre accesul tuturor copiilor la educaศ›ie, indiferent de dificultฤƒศ›ile pe care le întâmpinฤƒ, însฤƒ în realitate nu sunt cu adevฤƒrat resurse pentru a asigura acest suport în toate ศ™colile. De aceea, luna aceasta, -împreunฤƒ cu Asociaศ›ia CONIL – organizaศ›ie neguvernamentale dedicatฤƒ integrฤƒrii copiilor cu cerinศ›e speciale în ศ™coala de masฤƒ –, tฤƒiem panglica unui astfel de proiect: un Centru de Resurse pentru Învฤƒศ›ฤƒmântul Incluziv.

Ce oferฤƒ proiectul, mai concret? În primul rând, Asociaศ›ia CONIL rฤƒmâne cu porศ›ile deschise pentru copii tipici ศ™i atipici aศ™a cum o face de peste 10 ani cu succes pentru a oferi o programฤƒ adaptatฤƒ tuturor copiilor de grฤƒdiniศ›ฤƒ ศ™i ศ™coalฤƒ. Având acest exemplu de bunฤƒ practicฤƒ, am decis ca aceastฤƒ expe-rienศ›ฤƒ sฤƒ fie valorizatฤƒ la un nivel mai amplu, în beneficiul mai multor copii. Cum?

Într-o primฤƒ etapฤƒ, asociaศ›ia va oferi cursuri pentru cadrele didactice acreditate M.E.C. pe douฤƒ direcศ›ii: abordarea copiilor cu cerinศ›e educaศ›ionale speciale ศ™i relaศ›ionarea cu pฤƒrinศ›ii.

Odatฤƒ consolidatฤƒ relaศ›ia cu cadrele didactice, vom concepe, la cererea acestora sau a pฤƒrinศ›ilor, programe de intervenศ›ie acolo unde apar dificultฤƒศ›i de integrare, situaศ›ii de bullying (hฤƒrศ›uire între elevi – n.n.) sau unde e nevoie de consiliere psihopedagogicฤƒ. Este cunos-cut faptul cฤƒ numฤƒrul de consilieri ศ™colari este redus raportat la numฤƒrul de elevi, iar numฤƒrul de profesori de sprijin de asemenea. Intenศ›ia nu este de a face ceea ce au aceศ™tia de fฤƒcut, ci de a veni în sprijinul situaศ›iilor pentru care nu se gฤƒseศ™te disponibilitate.     

Ne bazฤƒm pe interesul acestui subiect ศ™i periodic vom organiza conferinศ›e ศ™i evenimente pentru a facilita schimbul de experienศ›e între cadrele didactice, pฤƒrinศ›i, consilieri, precum ศ™i accesul la informaศ›ii avizate ศ™i autentice.

ศ˜i nu în ultimul rând, ne dorim sฤƒ mฤƒsurฤƒm rezultatele: pe termen scurt – în numฤƒr de elevi, profesori, situaศ›ii, iar pe termen mediu ศ™i lung – în adulศ›i asumaศ›i ศ™i integraศ›i.  

Povestea lui Kuky

Povestea din spatele acestor iniศ›iative este legatฤƒ de povestea lui Kuky, pe care v-o împฤƒrtฤƒศ™esc pentru cฤƒ am acordul mamei lui, pentru cฤƒ îmi place cum cântฤƒ la tobe, pentru cฤƒ mฤƒ lasฤƒ sฤƒ-l îmbrฤƒศ›iศ™ez când ne vedem ศ™i pentru cฤƒ este despre educaศ›ia pentru toศ›i ศ™i pentru fiecare în parte. 

În urmฤƒ cu câศ›iva ani, mama lui Kuky, femeie cunoscutฤƒ azi în mediul educaศ›ional în ceea ce priveศ™te integrarea copiilor cu cerinศ›e educaศ›ionale speciale, ศ™i-a dus copilul la grฤƒdiniศ›ฤƒ. Nimic neobiศ™nuit pânฤƒ aici. Numai cฤƒ uneori un copil aศ™a cum era Kuky la vremea aceea poate sฤƒ nu fie acceptat la grฤƒdiniศ›ฤƒ sau la ศ™coalฤƒ. De ce? Pentru cฤƒ este diferit. Diferit raportat la ce? Sฤƒ fie diferit raportat la cât acceptฤƒ fiecare diferenศ›ele dintre oameni? Sฤƒ fie diferit raportat la cât este pregฤƒtit fiecare sฤƒ accepte într-un anume context, mai exact, în învฤƒศ›ฤƒmântul de masฤƒ? Pentru cine este ศ™coala? Nu vฤƒ grฤƒbiศ›i sฤƒ cฤƒutaศ›i citate despre învฤƒศ›ฤƒmântul incluziv, cum scriam ศ™i mai sus: ศ™coala nu este astฤƒzi pregฤƒtitฤƒ pentru copii precum Kuky. El este un copil minunat, dar un diagnostic de ADHD ศ™i retard mediu îl face deosebit, atipic sau special. Ca el mai sunt copii în învฤƒศ›ฤƒmântul de masฤƒ, copii cu situaศ›ii speciale sau cerinศ›e speciale. Unele situaศ›ii rฤƒmân nedeclarate pentru cฤƒ pฤƒrinศ›ilor le este teamฤƒ de respingere, de stigmatizare.  

Uite cฤƒ se poate!

Povestea lui Kuky este un model de „uite cฤƒ se poate“. Pentru cฤƒ mama lui Kuky a primit multe refuzuri, uศ™i închise ศ™i a fost judecatฤƒ de cei care nu doreau sฤƒ se confrunte cu diferenศ›ele de comportament suficient cât sฤƒ îl accepte ศ™i pe bฤƒiatul ei, a luat o hotฤƒrâre: a deschis prima grฤƒdiniศ›ฤƒ pentru toศ›i copiii. A urmat încฤƒ una, ศ™i încฤƒ una, ศ™i apoi ศ™coala – cฤƒci povestea lui Kuky nu este singularฤƒ.

Mama lui Kuky se numeศ™te Adela Hanafi ศ™i este preศ™edinta Asociaศ›iei CONIL, pe porศ›ile cฤƒreia, în peste zece ani, au intrat sute de copii frumoศ™i ศ™i diferiศ›i care au primit acceptare, iubire ศ™i învฤƒศ›are.

Copii tipici ศ™i copii atipici care evolueazฤƒ împreunฤƒ, învaศ›ฤƒ împreunฤƒ ศ™i acceptฤƒ cฤƒ suntem diferiศ›i ศ™i cu nevoi diferite. Dacฤƒ mฤƒ întrebaศ›i pe mine, premiul cel mare pentru parenting se duce la pฤƒrintele care îศ™i lasฤƒ copilul sฤƒ înveศ›e alฤƒturi de oricare copil. ศ˜i la CONIL sunt mulศ›i pฤƒrinศ›i de acest fel.

Povestea continuฤƒ ศ™i azi. De ce? Pentru cฤƒ în învฤƒศ›ฤƒmântul de masฤƒ profesor de sprijin existฤƒ, dar mai mult pe hârtie. Pentru cฤƒ în învฤƒศ›ฤƒmântul de masฤƒ consilieri ศ™colari existฤƒ, dar unul la sute de  elevi. Sฤƒ mai zic de laboratoare, programฤƒ personalizatฤƒ, psihopedagogie specialฤƒ? Nu mai zic ศ™i mฤƒ alฤƒtur onoratฤƒ de invitaศ›ie Adelei Hanafi, pentru a tฤƒia panglica Centrului de Resurse pentru Învฤƒศ›ฤƒmânt Incluziv.

Nicoleta Larisa Albert este trainer, psiholog, psihoterapeut în formare în psihodramฤƒ clasicฤƒ ลŸi dezvoltฤƒ programe pentru pฤƒrinลฃi ลŸi profesori. Este mama a patru copii, aflaลฃi în grฤƒdiniลฃฤƒ, ลŸcoala primarฤƒ ลŸi liceu, în învฤƒลฃฤƒmântul de masฤƒ.

www.nicoletalarisa.ro, intrebฤƒri@nicoletalarisa.ro.

Cele mai citite

PSD vrea excluderea CCR de la validarea candidaturilor pentru prezidenศ›iale

PSD vrea excluderea CCR din validarea candidaturilor la prezidenศ›iale dupฤƒ cazul Diana ศ˜oศ™oacฤƒ, se aratฤƒ รฎntr-un proiect de lege depus miercuri รฎn Parlament de...

PSD vrea excluderea CCR de la validarea candidaturilor pentru prezidenศ›iale

PSD vrea excluderea CCR din validarea candidaturilor la prezidenศ›iale dupฤƒ cazul Diana ศ˜oศ™oacฤƒ, se aratฤƒ รฎntr-un proiect de lege depus miercuri รฎn Parlament de...

Un accident teribil a avut loc รฎn nordul Capitalei. O tรขnฤƒrฤƒ este รฎn stare gravฤƒ

Un accident รฎngrozitor s-a produs, miercuri searฤƒ, รฎn zona de nord a Capitalei. O tรขnฤƒrฤƒ a fost grav rฤƒnitฤƒ ศ™i a fost transportatฤƒ la...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ