3.7 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialCum poate să te ucidă o pereche de blugi

Cum poate să te ucidă o pereche de blugi

Jeanşi. Acest cuvânt defineşte pantalonii din denim care se mulează pe picioare. Dar la fel de bine defineşte şi bolile de plămâni de care se vaită muncitorii din fabricile de blugi din Bangladesh, scrie BBC News.

„Am probleme cu respiraţia… Când mă întorc de la muncă, mă simt foarte obosit. Mă dor ochii de atâta praf.” Sunt vorbele unui băiat care la doar 18 ani lucrează într-o fabrică de profil. Sablează blugi, adică le dă un aspect uzat, 11 ore pe zi ca la sfârşit de lună să numere cei 70 de dolari primiţi salariu.

Toţi ştim că blugii sunt cei mai cumpăraţi dintre toate articolele vestimentare. Aşa că Bangladesh este casă celor 4.000 de fabrici de haine şi una dintre primele ţări ale lumii unde firmele de jeanşi îşi lucrează produsele.

„Ştiu cum îmi afectează sănătatea, dar continui să fac asta pentru că trebuie să mă hrănesc pe mine şi familia mea”, a spus băiatul. „Sunt sărac, aşa că fac asta ca să supravieţuiesc.”

Sablează blugi manual. Are nevoie de un furtun, un compresor cu aer şi nisip, ca să înmoaie materialul din care sunt făcuţi blugii şi să le dea un aspect uzat. Iar toată operaţiunea asta se numeşte în termini medicali „silicoză”, o boală pulmonară cauzată de particulele de praf de siliciu din nisip care se stabilesc direct în plămâni.

Silicoza este incurabilă. Provoacă dificultăţi de respiraţie, tuse, stare de slăbiciune şi pierdere în greutate. Iar când ajunge în fază acută, este fatală.

Pantalonii din denim mai pot fi sablaţi şi folosind lasere, răzuindu-i cu mâna sau cu un aparat special. Dar şi aşa, cumpărătorii nu ştiu că blugii pe care îi îmbracă vin din mâinile unor oameni care se îmbolnăvesc muncind în partea cealaltă a lumii.

Turcia – următoarea ţară unde silicoza este un diagnostic frecvent şi unul dintre marii exportatori de jeanşi. Aici, 27 de oameni au murit de silicoză, iar 1.200 sunt suspectaţi de aceeaşi boală. În acelaşi timp, alţi lucrători se îmbolnăvesc în China, Pakistan şi Egipt. Cauza: blugii.

E greu ca jurnaliştii să intre în fabrici, dar una dintre ele a lăsat echipa de la BBC News să-i dea un tur.

„Cumpărătorii noştri sunt 100% din afara ţării”, a spus directorul executiv de la o fabrică din Bangladesh. „Nu este de ajuns să spunem ‘De acum, nu mai facem asta’. Firmele trebuie să fie responsabile faţă de muncitorii care s-au îmbolnăvit. Fără tratament, vor avea o moarte destul de oribilă”, a completat directorul.

Ce-i drept, marile branduri au renunţat la blugii şterşi. Chiar Orsola de Castro, fondatorul firmei From Somewhere, susţine că astfel de produse sunt „un semn al modei la cel mai ridicol nivel”.

Armani, Benetton, Bestseller, Burberry, C&A, Carrera Jeans, Charles Voegele, Esprit, Gucci, H&M, Levi Strauss & Co, New Yorker, Mango, Metro, New Look, Pepe Jeans, Replay, The Just group şi Versace au interzis deja sablarea jeanşilor.

Unele companii susţin că nu produc acest tip de blugi, dar nu au declarat niciodată că sunt împotriva sablării. Iar alte încă promit că se vor opri din îmbolnăvirea muncitorilor cu silicoză.

Ar trebui să nu-i mai cumpărăm?

 

Cele mai citite

BEJ Argeș: Alina Gorghiu a încălcat legea electorală printr-o postare după încheierea campaniei

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a contestat decizia la Biroul Electoral Central, susținând că nu a încălcat legea Biroul Electoral Județean Argeș a transmis că ministrul...

Referendumul din București validat: Peste 40% prezență la vot până la ora 20:00

Bucureștenii au fost chemați duminică, 24 noiembrie 2024, să participe la un referendum local organizat de primarul general Nicușor Dan, desfășurat simultan cu primul...

Klaus Iohannis a votat, dar a refuzat să facă declarații

Elena Lasconi a venit cu prăjituri „fără blat” la secția de votare Președintele Klaus Iohannis a votat la ora 10:00, la Liceul Jean Monnet din...
Ultima oră
Pe aceeași temă