ANAF va suspenda activitatea unei firme doar de la a doua abatere în 24 de luni.
După criticile publice aduse Guvernului în urma închiderii unor firme pentru plusuri sau minusuri în gestiune de ordinul leilor – au acuzat cei verificaţi, cabinetul Ponta a modificat zilele trecute prevederile fiscale referitoare la sancţiunile aplicate firmelor, alături de adoptarea unor prevederi privind impozitarea bacşişurilor. Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care reglementează sancţiunile aplicate dacă se constată diferenţe între sumele existente la un operator economic şi cele înregistrate în casa de marcat a acestuia.
NU în orice condiţii activitatea firmelor la care se găsesc plusuri sau minusuri în gestiune va fi suspendată. Astfel, dacă diferenţa constatată de inspectorii fiscali este de până în 3% inclusiv, dar nu mai mult de 300 lei inclusiv din valoarea înregistrată în casa de marcat până la ora controlului, fapta se sancţionează doar cu avertisment. Pentru diferenţe peste 3%, dar până în 300 lei, se aplică amendă de la 2.000 lei la 5.000 lei. În cazul unei diferenţe între 300 lei şi 1.000 lei inclusiv, dar mai mică de 3% din valoarea înregistrată în casa de marcat, amenda este cuprinsă între 10.000 lei şi 15.000 lei.
Activitatea va fi suspendată pentru 30 de zile dacă diferenţa este între 300 lei şi 1.000 lei inclusiv, dar peste 3% din valoarea înregistrată în casa de marcat. Una dintre condiţiile suspendării este ca abaterea să fie a doua constatată într-un interval de doi ani, indiferent pentru care dintre situaţii s-a constatat prima abatere. În acest caz se va aplica şi o amendă cuprinsă între 15.000 lei şi 20.000 lei.
Dacă diferenţa este mai mare de 1.000 lei, dar sub 3% inclusiv, amenda este între 20.000 lei şi 25.000 lei, fără aplicarea suspendării activităţii, iar dacă diferenţa depăşeşte 1.000 lei şi peste 3% din valoarea înregistrată în casa de marcat, sancţiunea este între 20.000 şi 30.000 lei, cu suspendarea pentru 30 de zile a activităţii, de la a doua abatere într-un interval de 2 ani.
Ministrul Finanţelor, Eugen Tedorovici, a anunţat, miercuri, că operatorii economici au posibilitatea achitării amenzii şi a unei sume egale cu de zece ori suma amenzii aplicate pentru ca sancţiunea suspendării activităţii să înceteze la 24 de ore de la prezentarea dovezii achitării la organul constatator. Ordonanţa prevede şi o sancţiune corelativă pentru nerespectarea obligaţiei angajaţilor de a prezenta organelor de control sumele de bani aflate asupra lor, respectiv o amendă contravenţională între 1.000 și 1.500 lei aplicată salariatului care refuză prezentarea sumelor de bani. La solicitarea organelor de control, atunci când se află în incinta unităţii de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor în care îşi desfăşoară activitatea şi în timpul programului de lucru, angajaţii operatorului economic sunt obligaţi să prezinte sumele de bani aflate asupra lor.
La ora începerii programului de lucru, banii personali deţinuţi de angajaţii firmei care îşi desfăşoară activitatea în unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, sunt înregistraţi într-un registru de bani personali, special întocmit în acest sens.
Orice sumă de bani înregistrată în plus faţă de suma înregistrată la ora începerii programului de lucru se va considera drep nejustificată. Modelul, conţinutul registrului de bani personali, precum şi procedura de înregistrare a acestuia la organul fiscal, urmează să facă obiectul reglementărilor ulterioare.
Consultanții fiscali aprobă modificările
Deşi prevederi asemănătoare referitoare la controlul banilor deţinuţi de angajaţi au fost declarate neconstituţionale acum câţiva ani, Adrian Benta, consultant fiscal la bentaconsult.ro, salută modificările aduse.
“Este un mare progres căci se defineşte structura bacşişului. A doua componentă mare a ordonanţei de urgenţă ce nu a fost încă publicată este faptul că se reintroduce registrul de bani proprii. Este o problemă căci în 2008-2009 a fost declarată neconstituţională obligarea salariaţilor să declare banii avuţi în buzunar. Vom vedea ce se va întâmpla, dar este mai bine să întrebi un angajat despre banii avuţi asupra sa decât să închizi o firmă. A treia chestiune adusă de ordonanţă este reprezentată de sancţiunile aplicate. Cât priveşte dreptul Fiscului să verifice angajaţii nu este absurd. Fiscul este organ al statului, are dreptul să facă acest lucru iar plata impozitelor este obligatorie”, spune Adrian Benta.