2.3 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialCum o scapă legea pe judecătoarea Costiniu

Cum o scapă legea pe judecătoarea Costiniu

Inspecţia judiciară a CSM a decis ieri că judecătoarea Viorica Costiniu de la Curtea de Apel Bucureşti nu se află în nici unul din cazurile de incompatibilitate prevăzute de procedura penală şi nu încalcă statutul magistraţilor, aşa că îşi poate desfăşura în continuare activitatea. De asemenea, în ciuda unei „aparenţe de imparţialitate,” nu există elemente care să sugereze că judecătoarea s-ar putea lăsa influenţată în judecarea cauzelor instrumentate de procurorii anticorupţie.

 

Analiza inspecţiei judiciare a fost făcută la cererea DNA, care a solicitat CSM să ia măsuri pentru a înlătura suspiciunea cu privire la afectarea imparţialităţii soluţionării dosarelor DNA de către judecătoarea Viorica Costiniu. Soţul acesteia, fostul judecător Florin Costiniu, a fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie, în dosarul senatorului PSD Cătălin Voicu.

DNA spune că există „aparenţa de afectare a imparţialităţii” Vioricăi Costiniu ca urmare „a resentimentelor” acesteia şi că suspiciunea existenţei unui conflict între interesele de familie ale lui Costiniu şi interesul public trebuie eliminată prin măsuri administrative. DNA sesizase inspecţia judiciară a CSM după ce judecatoarea a eliberatopt dintre vameşii din lotul Albiţa, arestaţi  pentru lucare de mită.

În urma analizării cererii DNA, inspecţia judiciară a CSM a recomandat reglementarea unui nou caz de incompatibilitate, pentru a putea tranşa situaţii de genul celei în care se află judecătoarea Costiniu.

Secţia de judecători a Consiliului a respins concluziile şi recomandările inspecţiei judiciare, spune purtătoarea de cuvânt a instituţiei, Monica Prejmereanu. Cu alte cuvinte, CSM nu este de acord cu reglementarea acestui tip de incompatibilitate. Pe de altă parte, Viorica Costiniu îşi poate desfăşura în continuare activitatea de judecător, fără oprelişti.

Georgiana Iorgulescu, director executiv al Centrului pentru Resurse juridice, consideră că acest caz nici nu ar fi trebuit să ajungă la CSM, pentru că DNA a forţat nota în cazul judecătoarei Costiniu, acuzând-o de imparţialitate fără a avea probe. „Ce face DNA e grav. Pornim la o vânătoare de vrăjitoare. Nu putem să pedepsim oameni fără probe, doar pentru că prezumăm că din motive emoţionale ar fi imparţiali,” conchide ea.

Monica Bonea
Monica Bonea
Monica Bonea, editor Rl online
Cele mai citite

Schengen 2025: România desființează peste 30 de puncte de frontieră, de la 1 ianuarie 2025

România se confruntă cu o migrație ilegală, având în vedere poziția sa geografică, la confluența dintre Orient și Occident Începând cu prima zi a anului...

București-Ilfov, regiunea cu cel mai scăzut risc de sărăcie din Uniunea Europeană

Cele mai mari riscuri de sărăcie au fost înregistrate în regiunea ultraperiferică franceză Guyane, Calabria și Sicilia Regiunea București-Ilfov este lider european în ceea ce...

Energia nucleară, soluția marilor companii pentru inteligența artificială

Alimentarea centrelor de date necesită cantități uriașe de electricitate, investiții pe măsură, dar și riscuri semnificative Creșterea explozivă a inteligenței artificiale (AI) determină giganții tehnologici...
Ultima oră
Pe aceeași temă