O fereastră incorect montată îşi va înjumătăţii performanţele de izolare şi etanşeitate. De aceea, montajul trebuie efectuat de către o firmă specializată sau de persoane autorizate care au cunoştinţele specifice în acest sens. Apoi, atunci când aţi început lucrările de înlocuire a ferestrelor şi uşilor este indicat să nu le suprapuneţi cu lucrările de amenajare interioară de tipul aplicării gresiei şi faianței sau zugrăvelii, întrucât astfel va fi favorizată apariţia condensului. Recomandat ar fi să lăsaţi să iasă mai întâi umezeala din pereţi apărută în urma acestor lucrări şi abia apoi să montaţi tâmplăria. Foarte important este ca atunci când montaţi ferestrele şi uşile să nu acceptaţi spărturi suplimentare în zid, pentru că acestea pot modifica faţada clădirii şi influenţează rezistenţa peretelui, dacă este unul de rezistenţă.
Etape de montare a tâmplăriei
1. Poziţionarea ramei
Rama ferestrei se aşează pe poziţie şi se fixează cu pene din lemn. Se verifică poziţia acesteia cu ajutorul unui poloboc, după cum urmează: se verifică verticalitatea şi alinierea ramei cu peretele, punând polobocul pe toate cele trei axe.
2. Fixarea ramei
După stabilirea poziţiei perfecte a ramei se trece la fixarea definitivă a acesteia. Perforarea ramei şi a peretelui trebuie să se facă cu multă atenţie pentru a se evita modificarea poziţiei stabilite anterior.
3. Fixarea penelor
În interiorul ramelor din PVC se poziţionează pene speciale din plastic. Acestea au rolul să fixeze cât mai bine geamul în ramă, deoarece dimensiunile celor două elemente sunt diferite.
4. Aşezarea geamului pe poziţie
Geamul se aşază pe poziţie şi imediat se verifică distanţa dintre el şi ramă. Dacă penele poziţonate anterior nu sunt suficiente pentru a-l fixa, atunci se introduc noi pene până când geamul se fixează.
5. Montajul baghetelor
Fixarea definitivă a geamurilor în rame se face prin intermediul unor baghete din PVC. Acestea se introduc, prin presare, în zona de îmbinare a celor două elemente, fixarea lor definitivă făcându-se cu un ciocan din cauciuc.
6. Aplicarea spumei poliuretanice
În zonele de îmbinare se introduce spumă poliuretanică. La contactul cu aerul, spuma îşi măreşte volumul de trei ori şi, în felul acesta, acesta ocupă tot spaţiul disponibil. După perioada indicată de producător, excesul de spumă poate fi eliminat..