2.3 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialCum „lucra" cu şpaga şeful forţei de muncă

Cum „lucra” cu şpaga şeful forţei de muncă

Silviu Bian, şef al ANOFM şi vicepreşedinte al PDL Alba, este acuzat că a primit peste 100.000 de lei şi 22.000 de euro de la angajaţii Agenţiei pentru Forţa de Muncă din Braşov, în schimbul păstrării locurilor de muncă.

 

Angajaţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea For­ţei de Muncă din Braşov i-au dat de două ori şpagă lui Bian din banii de salarii, potrivit procurorilor Departamentului Naţional Anticorupţie. Prima dată, pe 17 septembrie, oamenii au pus mână de la mână şi i-au oferit lui Bian 22.000 de euro şi 19.000 de lei. Potrivit DNA, şeful Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă ar fi cerut bani de la funcţionarii structurilor judeţene pentru a le vira 25% din costul proiectelor finanţate din fonduri europene, reprezentând cofi­nan­­ţarea proiectelor din fonduri proprii.

 

Circuitul banilor de salarii la ANOFM

A doua tranşă a banilor a venit pe 15 octombrie. Mai mulţi angajaţi ai agenţiei judeţene, ameninţaţi cu disponibilizarea, şi-ar fi pus la bătaie salariile pe septembrie pentru a-l convinge pe Bian să îi păstreze în funcţii. Potrivit Ministerului Muncii, „există suspiciuni” că Bian ar fi pretins bani în schimbul renunţării la disponibilizări. AJOFM Braşov spune însă că nu erau anunţate disponibilizări în agenţie.

Unul din angajaţii AJOFM, care îşi sărbătorea sâmbătă ziua de naştere, l-a chemat pe Bian la aniversarea sa pentru a-i da banii. La petrecere au fost însă invitaţi şi procurorii DNA, care au organizat un flagrant.

Bian a fost adus la Bucureşti, unde procurorii l-au audiat timp de mai bine de cinci ore. Pe numele său s-a emis apoi mandat de reţinere pentru 24 de ore,  iar Tribunalul Bucureşti urmează să decidă dacă şeful ANOFM rămâne în arest preventiv pentru 29 de zile.   Avocatul lui Bian,  Cristian Ene, spune că şeful ANOFM nu se consideră vinovat de acu­zaţia de luare de mită şi că ar fi primit banii într-o pungă, fără să ştie ce conţine aceasta. „I s-a spus că este o sticlă de băutură din partea denunţătorului. A luat-o, nu a controlat punga”, a adău­gat avocatul.

O dată cu reţinerea lui Bian, procurorii anticorupţie au per­che­­ziţionat şi locuinţa acestuia din Bucureşti, de unde au ridicat 1.300 de euro, 160 de dolari şi două agende. DNA încearcă acum să afle dacă au existat cazuri similare la nivelul altor agenţii judeţene pentru forţa de muncă.

Potrivit declaraţiei de avere, Bian are patru terenuri, patru locuinţe, două autoturisme şi un tractor. Salariul lui la ANOFM este de 4.500 de lei pe lună. Declaraţia de avere de anul acesta nu este diferită faţă de cea din 2010.

Bian, care este vicepreşedinte al PDL Alba, conduce ANOFM din 2009. El a mai ocupat această funcţie în perioda 2005-2007.

Bian va fi revocat din funcţie

În urma reţinerii lui Bian, Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a anunţat că acesta va fi revocat din funcţie. „Fiecare angajat din Ministerul Muncii să răspundă pentru faptele sale (…) Toleranţa în Ministerul Muncii pentru fapte de corupţie este 0″, a spus Barbu. Ea a precizat că acţiunea DNA de sâmbătă este o dovadă „că justiţia este liberă în România să facă curăţenie acolo unde este cazul”.

„Într-o ţară coruptă trebuie să existe şi corupţi”

Andreea Paul Vass, consilier al premierului Emil Boc, a subliniat la rândul său că reţinerea lui Bian este „semnalul cel mai autentic că politicul nu se amestecă în treaba procurorilor şi a Justiţiei”. Pe de altă parte, ea a adăugat că „într-o ţară coruptă trebuie să existe şi corupţi”.

Acuzaţiile la adresa şefului ANOFM nu au rămas fără ecou nici în PDL. Europarlamentarul Cristian Preda spune că Bian ar trebui suspendat din partid pentru că, în caz contrar, adversarii politici vor putea „să acuze PDL ca întreg” de corupţie.   

Fiul – accident mortal

Fiul lui Silviu Bian, Alin George, este şi el judecat pentru că a accidentat grav un bărbat pe o trecere de pietoni din Alba Iulia. Bărbatul de 62 de ani a murit în spital după două luni. Alin Bian a fost trimis în judecată în iulie 2010, iar la următorul termen, din 1 noiembrie 2011, trebuie să fie adus în faţa instanţei cu mandat, deoare­ce a lipsit la ultimele termene de ju­decată. În momentul accidentului, Alin Bian avea 18 ani şi îşi luase recent per­misul de conducere. În primă fază, părţile s-au împăcat, iar victima şi-a retras plângerea. Soţia bărbatului accidentat ar fi fost ameninţată în acest sens. După moartea soţului, aceasta a cerut redeschiderea dosarului.

Monica Bonea
Monica Bonea
Monica Bonea, editor Rl online
Cele mai citite

Schengen 2025: România desființează peste 30 de puncte de frontieră, de la 1 ianuarie 2025

România se confruntă cu o migrație ilegală, având în vedere poziția sa geografică, la confluența dintre Orient și Occident Începând cu prima zi a anului...

România deschide ușa șoferilor non-UE: străini angajați pe Uber sau Bolt, din 2025

Germania a adoptat un model similar în primăvară, permițând susținerea examenului de calificare în 8 limbi, inclusiv română, ca răspuns la criza forței de...

Economistul Bogdan Glăvan: România, un stat eșuat, în pragul colapsului financiar

Glăvan atrage atenția că o treime din cheltuielile statului român sunt acoperite din împrumuturi, ceea ce face economia extrem de vulnerabilă România se află pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă