Privindu-le din faţă, nu poate să nu te surprindă vederea panoramică marcată de deschideri foarte mari. Uneori se remarcă şi lipsa îngrădirilor, ceea ce oferă o senzaţie de libertate. Casele sunt lungi, dar bine proporţionate, numai în linii drepte, avangardiste, cu etaj şi terase, deschideri vitrate foarte largi, care oferă un iluminat -natural generos.
Tot mai des se pot desluşi mai multe caracteristici comune ale caselor moderne, putându-se deja vorbi de o anumită tipologie. Vederea panoramică, arhitectura lineară, cu planuri drepte, transparenţa şi fluiditatea spaţiilor, deschiderile extrem de largi şi comunicarea cu mediul exterior sunt cele mai importante caracteristici ale acestor locuinţe, iar la construirea lor sunt adoptate, în general, soluţii şi inovaţii care le încadrează în categoria caselor inteligente şi eficiente energetic.
Deschiderile vitrate -largi sunt folosite atât pentru aportul substanţial de lumină naturală, cât şi legat de creşterea eficienţei energetice. Sunt arhitecţi şi designeri care susţin că nu este departe momentul în care vor apărea case complet transparente. Este de remarcat faptul că şi în proiectele de casă distinse cu premii cu ocazia con-cursurilor de -arhitectură sau prezentate la diverse expoziţii se regăsesc elemente care au legătură -directă cu tipologia amintită.
Deschiderile vitrate foarte largi care oferă un iluminat natural generos se întâlnesc nu numai la parter, spre „zona verde“, ci şi la etaj.
O variantă care de asemenea prinde contur este cea a caselor de tip mediteranean modern, care au acoperişul puţin înclinat şi realizat cu olane, acestea contribuind şi ele la ambianţa generală, totdeauna de tip estival. De altfel, locul este esenţial. Este vorba de terenuri mari, de obicei în zone exotice, de preferat cu vedere spre un lac, mare sau ocean, chiar un teren gol, întins. Oricum, grădina cu piscina din faţă reprezintă elementul principal al arhitecturii, ce dictează orientarea şi conformarea tuturor celorlalte spaţii.
Deseori se creează o succesiune de grădini scufundate, supante, platforme şi terase conectate prin spaţii inedite, mereu surprinzătoare, iar alternanţa suprafeţelor solide cu cele trans-parente dă naştere unor efecte interesante de umbră şi lumină.
Caracteristica deschiderilor largi se aplică şi în cazul apartamentelor prin înlocuirea unui întreg perete exterior – în living, birou, dormitor sau chiar baie –, cu o suprafaţă vitrată. Este de remarcat faptul că această tendinţă coexistă perfect cu cele privind natura şi tradiţiile, care îşi găsesc o largă aplicabilitate la casele actuale.
Interiorul este de tip -lounge, la fel cum este de obicei şi continuarea sa spre exterior. Deci spaţiu generos tip open space cu bucătăria integrată, living de relaxare şi socializare în care sofalele sunt nelipsite. Cromatica, texturile şi decoraţiunile oferă mai -degrabă un spaţiu cald, cu finisaje din lemn masiv şi piele, alteori neutru, prin culori de pământ, dar niciodată rece. Mobilierul păstrează aceleaşi linii lungi şi drepte ale arhitecturii de exterior.
Mobilierul de living este în cea mai mare parte multifuncţional, de tip in-out, putând fi lesne mutat afară atunci când vremea o permite şi, în plus, să reziste bine şi în condiţii de umezeală şi ploaie.
Mix de stiluri
Stilul este modern, contemporan, dar se poate întâlni şi cel eclectic, mix de stiluri, în care pot apărea şi accente clasice. Operele de artă sunt nelipsite, de obicei spectaculoase, pregnante şi de dimensiuni mari. De asemenea, se apelează pe larg la accente cu obiecte sau opere de artă tradiţionale, din diverse culturi în consonanţă cu exotismul locului, emisfera sudică (America de Sud, Africa de Sud sau Australia) reprezentând din acest punct de vedere o nesecată inspiraţie, în plus oferind şi clima şi terenuri mai largi, premise favorabile pentru abordarea de proiecte de acest tip.
Dotările tehnice sunt la nivel maxim, avem de-a face cu case inteligente şi prietenoase cu mediul, întrucât folosesc din plin -tehnologiile de energii regenerabile, cum sunt panourile solare sau cele fotoelectrice. O serie întreagă de arhi-tecţi s-au specializat pe pro-iecte de acest tip, iar, pe de altă parte, foarte -mulţi aplică cel puţin în parte (în funcţie de datele reale din teren) elemente care fac parte din -această tipologie.
Casa Amber
Şi în România tendinţa începe să se facă simţită, casa Amber Gardens din Otopeni-Tunari, (proiect: arh. Andrei Comanac şi arh. Teodora Albu), câştigătoare a primului loc la prestigiosul concurs Anuala de Arhitectură Bucureşti din anul 2013, fiind un exemplu elocvent. Proiectul se remarcă prin utilizarea principiilor designului bioclimatic (orientarea faţadelor, direcţia vântului şi vegetaţia din jurul clădirii) şi standardelor energetice ale unei case pasive. Locuinţa verde este realizată pe sistemul constructiv clasic: cadre de beton armat cu zidărie „Porotherm light“, la care s-a adăugat o termoizolaţie de 20 cm.
La parter se află zona de zi de tip open space, cu bucătăria, diningul şi livingul ce comunică liber. Terasa din jurul piscinei, placată în totalitate cu lemn, reprezintă o prelungire a locuinţei la exterior. Piscina este amplasată în partea de sud, în continuarea terasei aferente livingului