16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialCum isi amana "rechinii" procesele

Cum isi amana „rechinii” procesele

Imaginatia inculpatilor nu are limite in incercarea de a amana un proces penal. Odata trimisi in judecata, cei vizati recurg la metode dintre cele mai diverse pentru a mai obtine un termen si a amana pedeapsa definitiva. Destui judecatori se dovedesc extrem de ingaduitori si accepta toate scuzele avocatilor, procesele durand ani de zile.

Orice cauza care implica nume sonore incepe cu o amanare. Desi, de regula, sunt trimisi in judecata de mai bine de o luna, inculpatii se prezinta in fata judecatorilor si declara senin ca nu au avut timp sa-si angajeze un avocat. Magistratii accepta fara sa stea pe ganduri si acorda un nou termen – de regula alte 30 de zile – dupa care sedinta se incheie.
Toti "marii rechini" judecati in stare de libertate se declara nevinovati, sustinand ca au incredere in justitie si abia asteapta sa ajunga in fata instantei pentru a-si demonstra nevinovatia. Ulterior trag de timp, facand uz de toate tertipurile posibile.
Cel mai recent exemplu este al lui Adrian Nastase, care a avut termen in dosarul "matusa Tamara" la data de 19 septembrie. Procesul a fost amanat de judecatorii instantei supreme pe motivul pueril ca fostul prim-ministru este plecat intr-o vizita in Israel. Mai mult, avocatul celuilalt inculpat din proces, Ioan Melinescu, s-a imbolnavit, trimitand instantei in acest sens o adeverinta medicala. Rezultatul? O amanare a judecatii cu o luna.

Citatii incomplete si exceptii de neconstitutionalitate
Multi dintre inculpatii cu "dare de mana" au mai multe adrese. Daca nu primesc citatie la toate domiciliile inscrise in dosar, nu se prezinta in fata judecatorilor pe motiv ca nu au fost instiintati de termen. De acest tertip s-a folosit fostul general SRI Ovidiu Soare, judecat pentru luare de mita.
Exceptiile de neconstitutionalitate sunt un alt mod de a scapa lejer de judecata intre sase luni si un an, timp in care procesul este suspendat. De aceasta metoda s-au folosit Adrian Nastase, Gheorghe Copos, Dan Ioan Popescu, serban Mihailescu si alti actuali sau fosti demnitari care au probleme cu justitia. Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, ne-a declarat ca in mai putin de doua saptamani va promova o ordonanta de urgenta care sa prevada nesuspendarea proceselor care ajung la Curtea Constitutionala. Au trecut de atunci patru luni si nici urma de initiativa lui Chiuariu. Surse judiciare ne-au declarat ca respectivul proiect de lege nu va fi promovat niciodata de actualul ministru, chiar daca a promis ca-l va trimite Parlamentului spre avizare.

Schimbi avocatul si obtii o amanare
O alta tactica care urmareste blocarea judecatii se materializeaza prin schimbarea aparatorilor in timpul procesului. Inculpatul se prezinta senin in fata judecatorului si declara ca si-a schimbat avocatul. Cel din urma solicita instantei acordarea unui nou termen pentru a lua la cunostinta de actele de la dosar. Inca o luna de zile pierduta. De acest tertip s-a folosit Maricica Iovita, judecata alaturi de procurorul Ioan Ciofu intr-un dosar de dare de mita.
Daca avocatul unei singure parti nu se afla in sala, judecata se amana. S-a intamplat in aceeasi cauza, cand un avocat a lui Ciofu era plecat pentru alt dosar la Alba Iulia. Se pare ca cei doi inculpati au devenit experti in amanari, in iunie anul acesta Iovita cerand recuzarea magistratilor care judeca dosarul.

Un martor lipsa, un nou termen
Lipsa unui martor sau nedepunerea expertizelor contabile conduce la o alte amanari. Este cazul deputatului revolutionar PSD Emilian Cutean care se judeca de mai bine de un an, fara nici un rezultat. Ultimul termen de judecata a lui Ion Tiriac jr. s-a amanat pentru un motiv similar.
In aceeasi situatie se afla si dosarele RAFO de la Tribunalul Bucuresti, unde protagonisti sunt Corneliu Iacubov si Ovidiu Tender. Expertize peste expertize – cerute atat de avocati, cat si de judecatori – au condus la prelungirea peste masura a duratei proceselor, nici unul dintre ele nejudecandu-se pe fond, desi sunt trimise in instanta de mai bine de un an.
Dosarul Rompetrol este in aceeasi situatie. Mai mult, aceste ultime trei dosare s-au amanat la ultimul termen din septembrie 2007 pe motivul ca magistratul care le judeca a intrat in concediu prenatal!
De multe ori, pentru a nu avea batai de cap, magistratii fac cereri de abtinere in cazul unor dosare complexe. Respectivele doleante sunt acceptate, in acest caz aflandu-se magistratul care a judecat la un moment dat dosarul medicului serban Bradisteanu.
Amanarile succesive acceptate extrem de usor de judecatori fac ca un proces sa dureze cate 3-4 ani, in timp ce ministrul Chiuariu evalueaza activitatea Parchetelor dupa numarul sentintelor definitive care confirma acuzatiile procurorilor. Criteriu nedrept si incorect, fiindca odata ce un dosar ajunge in instanta procurorii nu au nici o posibilitate de a-i grabi judecarea.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă