15.4 C
București
joi, 31 octombrie 2024
AcasăSpecialCum însănătoşim interiorul cu ajutorul plantelor

Cum însănătoşim interiorul cu ajutorul plantelor

Multă vreme a existat concepţia că nu este sănătos ca plantele şi florile să fie ţinute în interior, mai cu seamă în dormitor.

Aerul din casele în care trăim e din ce în ce mai poluat, datorită emisiile volatile ale diverselor substanţe folosite în interiorul unei încăperi: vopsele, lacuri, adezivi, detergenţi, materiale plastice şi cauciuc sintetic, detergenţi etc. Multe plante absorb gazele nocive şi generează oxigen pur, putând reprezenta o soluţie. Ficusul este un bun purificator al aerului,  atrage energiile negative şi undele electromagnetice.

Aşa cum recomandă şi specialiştii în Feng Shui, în casă sunt mai degrabă recomandate plantele cu frunze mari şi groase şi nu cele care prezintă ţepi sau ghimpi. Desigur că trebuie să ne ferim de generalizări căci vom vedea, de exemplu, cactuşii foarte recomandaţi în anumite situaţii. Filodendronul, şi el nelipsit din ghivecele gospodinelor, elimină formaldehida, o toxină extrem de comună în interioarele moderne. Palmierul e un vajnic luptător cu aerul murdar. Feriga elimină poluanţii din aer şi, în acelaşi timp, prin transpiraţie creşte umiditatea din aer, fiind astfel recomandată pentru cei care au probleme de respiraţie. Dacă este pusă în dormitor şi după un timp se usucă, acesta este un semnal că în acel spaţiu condiţiile nu sunt propice nici pentru oameni, fiind necesară instalarea unui umidificator.

Copacul Dragon (Dragon Tree Plant) are grijă de poluanţii emişi de calculatoare, imprimante şi altele asemenea, deci ar trebui să fie nelipsit din spaţiile de birouri!

Anthuriumul se îngrijeşte uşor şi nu e doar o plantă decorativă frumoasă. Ca şi Palmierul Doamnei sau azaleea, acesta elimină amoniacul care se adună în încăperi, mai ales în bucătării.

Dracaena “luptă” împotriva compuşilor organici volatili (acetonă, etanol, benzen) eliminaţi de diferite spume folosite la fabricarea mobilei şi de picturi şi, de asemenea, preia undele electromagnetice.

Crassula (arborele de jad) “culege” din camere energiile negative. Aşa că, dacă eşti agitat, nervos sau supărat, pune-ţi o Crassula în cameră şi sigur te vei linişti.

Iedera este campioană la toate categoriile de antipoluanţi, putând absorbi 90% din benzen, un solvent care se găseşte frecvent în vopsea, cerneală, materiale plastice, cauciuc, detergenţi şi fum de ţigară. Pusă “pe casă“ poate ­asigura umbra şi deci izolarea termică a clădirii prin protejarea faţă de razele soarelui. Ca şi viţa de vie canadiană şi Mâna Maicii Domnului, însă, aceste plante pot provoca stricăciuni sau deranjamente prin rădăcinile lor, cât şi ­tencuielii.

Tocmai ai terminat de vopsit o cameră? Înainte de a te instala aici, pune pe un pervaz un ghiveci cu crizanteme. Ele absorb vaporii de la adezivi, vopsele şi lacuri.

“Exterminatorul” de amoniac prezent în produsele de curăţat vesela şi în degresanţii de orice tip este Palmierul Doamnei sau Rhapisul. Este indicat s-o ţii în apropierea chiuvetei. De asemenea, sunt bune şi azaleele.

Filodendronul degajă o cantitate mare de vapori de apă şi umidifică astfel camerele cu aer uscat. E bine ca planta să fie ţinută în încăperile în care se află sobe, pentru că prin arderea lemnelor se produce în cameră formaldehidă, care e neutralizată de filodendron. Formaldehida, despre care se spune că ar fi cancerigenă, se găseşte şi în materialele din care sunt confecţionate canapelele şi mochetele, aşa că puteţi plasa ghivece cu filodendron în apropierea acestora.

Cactuşii diminuează puternic efectul nociv al undelor electromagnetice generate de televizoare şi de computere, dacă sunt plasaţi în apropierea ecranelor. Spre deosebire de celelalte plante, cactuşii produc oxigen noaptea şi elimină monoxid de carbon ziua, aşa că şi dormitorul e un loc bun pentru ei.

Voalul miresei (Chlorophytum) absoarbe în 24 de ore până la 95% din monoxidul de carbon prezent în fumul de ţigară. Nu este o plantă pretenţioasă.

Un candidat foarte bun pentru postul de „vidanjor” al aerului din încăpere este Spathiphylum. Se mai numeşte şi „floarea păcii”, sau „crinul păcii”.

Virtuţile curative par a se explica prin aceea ca are frunze multe, a căror suprafaţă este destul de mare. Cu alte cuvinte, într-un ghiveci destul de mic aţi putea creşte un filtru de aer destul de mare. Îngrijirea acestei plante este simplă. Faţă de apă nu este pretenţioasă, dacă spaţiul în care este pusă nu e prea uscat se poate mulţumi cu o udare la patru, cinci zile iar excesul nu îi dăunează. Îi place lumina directă, dar poate sta şi la umbră. Nu are nevoie de fertilizare şi nu are dăunători. 

Ferigile elimină poluanţii, în timp ce dracaena compuşii organici volatili şi preia undele electromagnetice, ambele fiind recomandate pentru living

Sfatul specialistului

Anca Lupu, Designer ELTUNG IMPEX, tel.: 0722.933.622, ­e-mail: lupu_anca@­yahoo.com

Este recomandat să ţinem plante şi flori în casă?

În America, s-a format chiar un „Consiliu al Plantelor pentru Aer Curat” (”Plants for Clean Air Council”) ce militează pentru introducerea plantelor în interior, dar văzute nu numai în scop decorativ ci, ca o necesitate. Acum se folosesc aparate de măsurat unde electromagnetice care indică locul unde se vor pune plantele.

Oferiţi-ne câteva exemple privitor  la zonele în care este bine să punem plantele.

În living şi birou se pot pune Yucca, ficusul, dracaena, cactuşi, filodendron, Dragon Tree; în dormitor: crassula, cactuşi, feriga iar în bucătărie: azaleea şi Rhapis.

Dar în ceea ce priveşte florile?

Cu cât sunt mai mirositoare, trebuie evitată ţinerea buchetelor de flori şi a florilor în ghivece ca gardenia, crinul sau iasomia etc. în interior şi în nici un caz în dormitor. Acestea se pot pune pe balcon sau în locuri speciale. Dacă este vorba de copii mici, aceste flori pot, cu atât mai mult, să dezvolte alergii.

Cam cât costă plantele recomandate?

Aceste plante, care se pot găsi în magazinele de specialitate sau în supermarketuri au preţuri care variază în funcţie de mărimea plantelor: iedera: între 33 şi 90 lei, Voalul miresei (Chlorophytum): între 60 şi 167 lei, cactus: 4 – 70 lei, Palmierul Doamnei: 250 – 1.050 lei, azalee: între 20 şi 50 de lei, crizanteme: 20 – 35 lei, Filodendron: 50 – 200 de lei, Dracaena: 15 – 500 lei, Anthurium: 40- 160 lei, Crassula: 45 – 450 lei.

Cele mai citite

Juventus – Parma 2-2! Dennis Man contribuie decisiv la un punct important pentru „cruciați”

Formația lui Dennis Man și Valentin Mihăilă obține un punct valoros pe terenul lui Juventus, scor 2-2, în etapa a 10-a din Serie A. Juventus...

Creștere record a clasei de mijloc în România: cea mai amplă extindere din regiune

În România, ponderea populației din clasa de mijloc a ajuns la 61% în 2023, în creștere de la 51% în 2007, marcând astfel o...

Schimbările climatice au agravat evenimentele meteorologice devastatoare: peste 570.000 de decese în ultimele două decenii

O analiză realizată de reţeaua ştiinţifică World Weather Attribution arată că schimbările climatice au intensificat cele mai severe zece evenimente meteorologice din ultimele două...
Ultima oră
Pe aceeași temă