Reprezentanţi ai US Marshals şi ai Departamentului de Justiţie al SUA au oferit expertiză autorităţilor române, pentru a pune la punct sistemul prin care bunurile şi banii crimei organizate să poată fi confiscate şi valorificate. Raportul de evaluare întocmit de specialiştii americani a venit în completarea expertizei oferite anul trecut de Marea Britanie, privind recuperarea creanţelor apărute în urma cazurilor de crimă organizată sau corupţie.
Pentru a pune în mişcare acest sistem aflat la început de drum în România, Ministerul Justiţiei a înfiinţat Biroul pentru Prevenirea Criminalităţii şi de Cooperare cu Oficiile de Recuperare a Creanţelor din Statele Membre ale UE. „Înfiinţarea Biroului demonstrează interesul Ministerului Justiţiei pentru recuperarea produselor economice ale infracţiunilor. Vrem să găsim şi să confiscăm resursele financiare produse prin corupţie şi crimă organizată”, a declarat Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei.
Raportul experţilor americani cuprinde recomandări pentru noul Birou, precum şi îndrumări privind propuneri legislative care trebuie adoptate. Americanii au constatat că, deşi autorităţile române „şi-au declarat în mod unanim dorinţa” de a ataca averile crimei organizate, „nu au reuşit să confişte sume semnificative, din cauza incertitudinilor privind cadrul legislativ şi a lipsei unei strategii oficiale”.
Prima iniţiativă legislativă pe care Biroul proaspăt înfiinţat a promovat-o este modificarea Codului de Procedură Penală şi a legii privind modul în care pot fi valorificate bunurile sechestrate de organele judiciare. Astfel, valorificarea se va putea face înainte de terminarea procesului, la cererea sau cu acordul proprietarului. Dacă nu există acest acord, autorităţile o vor putea face oricum, în cazul autovehiculelor, a produselor petroliere sau inflamabile sau a bunurilor a căror valoare a scăzut cu cel puţin 40% pe parcursul unui an de la sechestrare. Alte excepţii vor fi bunurile a căror depozitare sau întreţinere costă statul mai mult decât valorează bunurile, precum şi bunurile cărora riscă să le expire termenul de garanţie. Proiectul de lege a fost aprobat de Guvern şi se află în dezbaterea Senatului.
În perioada 2009-2010, experţi din Marea Britanie au ajutat autorităţile române să-şi consolideze sistemul de recuperare de creanţe rezultate din infracţiuni de crimă organizată şi corupţie. Proiectul a cuprins şi antrenarea unor procurori şi anchetatori români în acest domeniu, în Marea Britanie şi Irlanda. Cea mai mare problemă pe care britanicii au identificat-o atunci în România a fost slăbiciunea cadrului legislativ din domeniu, lucru constatat şi de experţii SUA.