13.6 C
București
luni, 28 octombrie 2024
AcasăSpecialCum goleşte bugetul public stadionul ClujArena

Cum goleşte bugetul public stadionul ClujArena

În urmă cu un an, cel mai modern stadion din Transilvania, ClujArena, era inaugurat cu surle şi trâmbiţe. Autorităţile judeţene explicau cum va deveni acest stadion „căminul Universităţii Cluj” şi cum va aduce profit bugetului Consiliului Judeţean, prin organizarea de partide de fotbal ori de concerte şi prin închirierea spaţiilor comerciale amenajate sub tribune. La un an distanţă, stadionul a generat mai mult scandal decât profit. Unul dintre cei care tăiau panglici la inaugurarea stadionului, fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Radu Bica, a fost condamnat pentru fapte de corupţie, pe motiv că a luat şpagă pentru a „aranja” licitaţia pentru întreţinerea stadionului. La rândul său, clubul de fotbal Universitatea Cluj este pe cale să plece din nou în pribegie, la Buzău, pentru că noul manager al clubului, Anamaria Prodan, se plânge că nu are bani pentru plata chiriei de 7.500 de euro pe meci, cerută de autorităţile judeţene care administrează stadionul prin intermediul unei societăţi comerciale. Şantajul conducerii echipei de fotbal a stârnit proteste de stradă ale suporterilor clujeni, iar societatea care administrează arena sportivă este pe pierdere. În acest context, consilierii judeţeni pregătesc o ofertă – şoc, menită să asigure menţinerea Universităţii Cluj pe stadionul inaugurat anul trecut, precum şi plata utilităţilor curente ale stadionului.

 

Chirie zero

Oferta a fost avansată de consilierul judeţean PDL Călin Tuluc. „Noi propunem ca, pentru o perioadă limitată de timp, Universitatea Cluj să plătească chirie zero. Clubul trebuie să plătească doar utilităţile consumate cu prilejul organizării meciurilor de fotbal. Este vorba de o sumă cuprinsă între 3.000 şi 6.000 de lei pe meci. Oricum, Universitatea Cluj obţinea profit doar din vânzarea biletelor. La o medie de 7.000-8.000 de spectatori plătitori, clubul încasa 35.000-40.000 de euro. Cheltuielile pentru utilizarea ClujArena erau formate din 7.500 de euro chiria şi din 1.500 de euro utilităţile. La meciul cu Steaua Bucureşti, Universitatea Cluj a avut încasări din bilete de 150.000 de euro”, a spus Călin Tuluc.

El a subliniat faptul că oferta este limitată la actualul an competiţional şi a spus că ea va fi făcută tuturor echipelor din judeţ, care sunt agrenate în competiţii oficiale româneşti, cum ar fi campionatul naţional de fotbal ori Cupa României.

„Pe de o parte, managementul Universităţii Cluj nu va mai avea nici un pretext ca să ameninţe cu mutarea echipei. Pe de altă parte, dacă mergem pe formula chirie zero, trebuie să oferim aceeaşi oportunitate tuturor echipelor din judeţ, pentru că noi trebuie să fim echidistanţi”, a spus un alt consilier judeţean, Alexandru Coroian.

Astfel că pe ClujArena ar putea juca şi campioana României la fotbal, CFR Cluj, dacă oficialii clubului vor considera de cuviinţă acest lucru. 

Patroni discutabili

Problemele la Universitatea Cluj au început după ce fostul patron al echipei, Florian Walter, a mutat cei mai mulţi dintre jucătorii Universităţii Cluj la noul său club, Petrolul Ploieşti. Motivul a fost legat de faptul că firma sa de salubritate, Romprest, nu a obţinut nici un contract consistent cu autorităţile clujene, aşa cum spera controversatul Florian Walter. Acest om de afaceri şi-a schimbat numele, din Florian Buşcă, după o condamnare penală. La conducerea Universtăţii Cluj a fost instalat tandemul Anamaria Prodan – Ioan Mărginean. Până acum, Anamaria Prodan s-a mărginit să ceară bani autorităţilor clujene şi să ameninţe cu mutarea echipei într-un alt oraş.

 

ClujArena a ajuns din nou sămânţă de scandal

Cele mai citite

Sancțiuni severe după derby-ul FCSB – Rapid! Amenzi pentru bannerul ofensator și petardele aruncate pe teren

Jandarmeria București a impus sancțiuni financiare substanțiale după ce comportamentul neadecvat al ultrașilor a dus la tulburări și incidente neplăcute în timpul derby-ului FCSB...

Moment emoţionant la concertul lui Adele din Las Vegas! De ce s-a întrerupt concertul

În cadrul concertului său din Las Vegas, Adele a trăit un moment de mare emoție atunci când a remarcat-o în public pe Celine Dion,...

WhatsApp va avea securitate sporită. Vei pute verifica orice link primit sau trimis

WhatsApp continuă să evolueze, aducând constant actualizări care îmbunătățesc experiența utilizatorilor și răspund nevoilor de comunicare în continuă schimbare. WhatsApp te ajută să verifici linkurile...
Ultima oră
Pe aceeași temă