Ia amploare scandalul referitor la traficul de influenţă pe care baronul PSD Adrian Duicu l-ar fi făcut din biroul premierului Victor Viorel Ponta pentru recompensarea familiei Ponea, care, prin instanța Curții de Apel Craiova, l-ar fi ajutat pe șeful aleșilor PSD să scape definitiv de incompatibilitate.
Una dintre recompensele lui Duicu ar fi fost promovarea Elisabetei Ponea în funcţia de şef al Secţiei Judiciare a DNA, prin ministrul Justiției, Robert Cazanciuc.
Ministrul Justiției a negat că ar fi trimis adresa de propunere a Elisabetei Ponea pentru funcție , însă îl contrazice, în afară de referatul procurorilor DNA, chiar președintele CSM, Adrian Bordea, care a declarat pentru România Liberă: „Am investigat și eu și am aflat că adresa cu propunerea doamnei Elisabeta Ponea a avut și număr de ieșire de la Ministerul Justiției”.
Adrian Duicu este președintele Consiliului Județean Mehedinți, președintele organizației județene a PSD și șeful tuturor aleșilor locali ai PSD. El coordonează tot ce înseamnă PSD în teritoriu, având un rol important și în obținerea voturilor la alegeri.
După ce a fost arestat pentru multe fapte de corupție, alături de șeful IPJ Mehedinți, Ștefan Ponea, și de președintele PSD Orșova, Constantin Popescu, premierul Victor Ponta a sărit în apărarea lui Adrian Duicu.
În documentele depuse de procurori la instanţă referitoare la arestarea lui Adrian Duicu se menţionează și adresa trimisă de Ministerul Justiţiei la CSM, pentru promovarea procurorului Elisabeta Ponea. Iată fragmentul: ” La data de 2 septembrie 2013, inculpatul Ioan Adrian DUICU i-a transmis inculpatului Ștefan Constantin PONEA un mesaj SMS cu următorul conținut : <<Zilele.astea.o.sa.fie.contactata.sotia.ta>>.
La data de 4 septembrie 2013, Ministerul Justiției a transmis Consiliului Superior al Magistraturii propunerea ca numita PONEA ELISABETA să fie numită în funcția de procuror șef al secției Judiciare a Direcției Naționale Anticorupție”.
Potrivit procedurilor, propunerile pentru funcții de conducere în Parchete sunt făcute DOAR de către ministrul Justiției, în acest caz Robert Cazanciuc, în urma unui interviu. Apoi, CSM, la rându-i, îi audiază pe candidați și înaintează propunerile președintele țării, care îi numește pe funcții.
De ce nu a spus adevărul ministrul Justiției?
La scurt timp după declanșarea scandalului de trafic de influență făcut de baronul Duicu din biroul premierului, ministrul Robert Cazanciuc spunea la un post de televiziune despre Elisabeta Ponea că „ este un procuror cu foarte multă experiență (…) dar ea nu se regăsește pe listele de propuneri ale ministerului pentru vreo funcție, nici la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, nici la DNA”.
Ministrul Cazanciuc nu ne-a răspuns la telefon pentru a ne spune de ce nu a recunoscut că a ieșit din minister adresa cu propunearea Elisabetei Ponea pentru funcția de șef secție judiciară la DNA.
De ce este importantă funcția de șef de secție judiciară la DNA
Șeful Secției Judiciare a DNA stabilește cine intră ca procuror de ședință la instanțele de judecată la care se judecă dosarele anticorupție. Șeful secţiei asigură managementul, organizează apărarea și susținerea în sălile de judecată a probelor adunate de secțiile investigative ale DNA. De procurorul de ședință depind în mare măsură obținerea soluțiilor de arestăre preventivă, prelungire a arestărilor preventive și sentințele finală în dosarele de corupție.
Dacă procurorul de ședință nu motivează convingător partea acuzării, atunci se pot obține mai ușor achitări, spre exemplu.
Cine este Elisabeta Ponea și ce recompense a primit familia ei pentru serviciul făcut lui DUICU ( anularea stării de incompatibilitate)
Elisabeta Ponea, fost procuror general al Parchetului Curții de Apel, care a avut în lucru dosarul „Bercea Mondial-Mircea Băsescu”, este soția lui Ștefan Ponea, șeful Inspectoratului Județean de Poliție Mehedinți, arestat alături de baronul PSD Duicu.
Ștefan Ponea, potrivit documentelor DNA, i-a obținut lui Duicu o hotărâre judecătorească definitivă de anulare a stării de incompatibilitate, pronunțată de instanța Curții de Apel Craiova. Din actele procurorilor anticorupție rezultă că, pentru a obține soluția favorabilă pentru Duicu, Ștefan Ponea ar fi apelat la sora sa, Adina Calotă Ponea, șefa secției Contencios de la Curtea de Apel Craiova. Dacă s-ar fi decis că e incompatibil, baronul PSD Duicu ar fi pierdut funcția de președinte al Consiliului Județean și, implicit, de șef al tuturor aleșilor PSD din țară.
Drept recompensă pentru soluția judecătorească prin care i-a fost anulată incompatibilitatea, baronul PSD i-a oferit lui Ștefan Ponea funcția de director adjunct la Direcția Generală de Ordine Publică din cadrul IGPR, soției acestuia, Elisabeta Ponea, funcția de șef de secție la DNA sau la Parchetul Înaltei Curți, iar tatălui acestuia, Constantin Ponea, două terenuri- proprietatea a statului – în Orșova.
Până la arestare, Duicu a reușit să obțină terenurile din Orșova pentru tatăl șefului Poliției Mehedinți și să-i treacă nevasta pe lista de propuneri de promovare pe funcții de conducere a ministrului Justiției, Robert Cazanciuc. De asemenea, la cabinetul premierului Victor Ponta, Duicu a obținut pentru Ștefan Ponea promisiunea de numire pe funcția de director adjunct în cadrul IGPR.
Pentru toate aceste recompense au fost angrenați, pe lângă ministru Justiției, Robert Cazanciuc, și ministrul de Interne de la acea vreme, Radu Stroe, și trei secretari de stat , între care Anghel Andreescu de la Interne. De asemenea, au fost implicați șeful Poliției Române, Petre Tobă, șeful cancelariei premierului, Vlad Stoica, alți înalți funcționari publici, între care primarul Orșovei și prefectul județului Mehedinți. În plus, sunt implicați magistrați, între care și Norel Popescu, președintele Tribunalului Mehedinți și membru intrimar al CSM.
Referatul DNA. Cum dă PSD funcții de conducere în Parchete
Iată câteva fragmente din referatul DNA referitor la cazul Adrian Duicu
„La data de 8 iulie 2013 inculpatul DUICU IOAN-ADRIAN l-a contactat telefonic pe numitul BĂDESCU ADRIAN-ŞTEFAN (consilier în cadrul Cancelariei Primului-ministru şi preşedinte al TSD Mehedinţi) căruia i-a spus să-i transmită numitului STOICA VLAD (şef al Cancelariei Primului-ministru) ca acesta din urmă să-i ducă premierului CV-ul numitei PONEA ELISABETA. În cadrul discuţiei inculpatul DUICU IOAN-ADRIAN a convenit cu numitul BĂDESCU ADRIAN-ŞTEFAN ca acesta să-i spună numitului STOICA VLAD că primii doi s-ar fi întâlnit şi că nu au discutat aceste aspecte „sensibile” la telefon:
ADI BĂDESCU: Aşa?
DUICU IOAN-ADRIAN: Să-i ducă CV-ul lu'… m-a întrebat de CV-ul lu' …
ADI BĂDESCU: VLAD?
DUICU IOAN-ADRIAN: Lu' madam PONEA. Da.
ADI BĂDESCU: A! Lu' … aşa? Am înţeles.
DUICU IOAN-ADRIAN: Lu' doamna… doamna lu' şefu' … a lu' PONEA.
ADI BĂDESCU: Aha. Am înţeles.
DUICU IOAN-ADRIAN: Ştii?
ADI BĂDESCU: Bine. Bine.
DUICU IOAN-ADRIAN: Spune-i lu' VLAD tu că eu nu pot să-i spun. Îi spun că o să-i spui tu ceva că eu… Că ţi-am spus ţie, că m-am întâlnit cu tine şi ţi-am spus, nu la telefon.
ADI BĂDESCU: Da. Da. Am înţeles.
DUICU IOAN-ADRIAN: Să ducă CV-ul pentru… pentru procuroru', pentru PONEA.
ADI BĂDESCU: Aha. Am înţeles.
DUICU IOAN-ADRIAN: Lu' doamna PONEA.
ADI BĂDESCU: Îhî.
DUICU IOAN-ADRIAN: Neapărat îi spui lu' VLAD! Da?
ADI BĂDESCU: Da.
DUICU IOAN-ADRIAN: M-a întrebat de el unde e.
La data de 2 septembrie 2013 inculpatul DUICU IOAN-ADRIAN i-a transmis inculpatului PONEA CONSTANTIN ŞTEFAN un mesaj SMS cu următorul conţinut: „Zilele.astea.o.sa.fie.contactata.sotia.ta”
La data de 4 septembrie 2013 Ministerul Justiţiei a transmis Consiliului Superior al Magistraturii propunerea ca numita PONEA ELISABETA să fie numită în funcţia de procuror şef al Secţiei Judiciare a Direcţiei Naţionale Anticorupţie”.