-0.2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialCum decorezi o camera prea mică

Cum decorezi o camera prea mică

Multe apartamente şi mai ales garsonierele au camere foarte mici şi înghesuite. Dacă te numeri printre persoanele care au probleme cu spaţiul, cel mai probabil îţi doreşti mai mult loc pentru activităţile zilnice. Pentru asta nu ai însă neapărat nevoie de o cameră mai mare, ci de câteva idei şi trucuri care te pot ajuta să transformi spaţiul pe care îl ai la dispoziţie într-un loc confortabil şi adaptat stilului tău, potrivit site-ului homedecorators.com.

Treci de la senzaţia de claustrofobie la cochet, cu ajutorul nuanţelor mai închise şi a iluminării potrivite. Luminile puternice dau iluzia de spaţiu mai larg. Probabil ai auzit sfatul comun de decorare care spune că nu ar trebui să foloseşti niciodată culori închise într-o cameră mică. Cu toate că este un sfat sănătos, nu este întotdeauna corect. Iluminarea potrivită poate face ca un perete vopsit în culori închise să dea impresia de mult mai mult loc decât înainte.

Dacă le combini cu lumină dramatică şi tapiserie delicată, culorile închise pot transforma un spaţiu strâmt într-un colţisor cochet şi călduros. Iluminarea ambientală în perete este perfectă pentru spaţiile mici, deoarece măreşte vizual camera. Încearcă să montezi în perete un spot mare cu sticlă colorată sau un alt dispozitiv care să difuzeze lumina în sus, pentru acelaşi efect.

Mobila potrivită face diferenţa într-o cameră mică. Ai auzit probabil că ochii se mişcă mult mai repede într-un spaţiu mic, deci este important să întrerupi această mişcare cât mai puţin posibil. Pentru a realiza acest lucru, elimină obstacolele din cameră. Alege piese mai puţine, dar mai mari, în locul mai multor piese mici, care ar putea crea un aspect dezordonat şi înghesuit. Cu cât ochii pot vedea mai departe în cameră, cu atât mai bine.

Scaunele fără braţe, băncile joase şi divanele sunt ideale pentru a deschide un spaţiu mic. Alegeţi piese cu dublă funcţionalitate, cum ar fi bănci care au dedesubt o ladă mică pentru a depozita diverse lucruri. Nu numai că arată chic, dar sunt şi foarte practice pentru lipsa de spaţiu.

Evită să blochezi ferestrele şi uşile atunci când aranjezi mobila şi încearcă să laşi libere unele zone ale podelei. Optează pentru culori şi materiale deschise şi uşoare pentru piesele de mobilier, care vor părea că „împing” pereţii şi fac spaţiul mai mare. O cromatică foarte bună o reprezintă culoarea untului, verdele pal şi bleul.

Când vine vorba de acoperirea podelei, alege un covoraş într-o culoare vie sau cu un model care să nu fie prea încărcat. În plus, asigură-te că este suficient de mic încât să fie la o distanţă acceptabilă de fiecare perete. Spaţiul dintre marginea covorului şi marginea podelei vor face cameră să pară mai mare decât este de fapt.

Atunci când cauţi obiecte de artă pentru spaţii mici, un tablou mare este o alegere mai bună decât mai multe tablouri mici. O altă variantă potrivită pentru decorarea unui perete într-un asemenea spaţiu este o oglindă mare. Oglinzile reflectă mai multă lumină naturală şi par să lărgească încăperea.

Evită dezordinea şi înghesuiala cu orice preţ. Toţi avem foarte multe nimicuri inutile, dar nu putem pur şi simplu să ne descotorosim de ele atunci când ne mutăm într-un spaţiu mic. Rezolvarea este să găseşti soluţii foarte bune de depozitare.

Uită-te prin cameră şi întreabă-te ce lucruri îşi au cu adevărat rostul acolo. Primul pas în combaterea înghesuielii este să depozitezi toate obiectele pe care nu le foloseşti. Ai de exemplu în sufragerie perne sau pături care ar trebui să fie în altă cameră? În timpul lunilor călduroase, păstrează-le în lada de la canapea.

Creează un loc special pentru obiectele care chiar îşi au locul în cameră. Decât să îţi cari corespondenţa şi cheile prin toată casa şi să le pui până la urmă pe masa din bucătărie, mai bine improvizezi un dulăpior special pentru aceste mici obiecte la intrarea în cameră. În plus, este o suprafaţă numai bună pentru a scrie lista de cumpărături sau pentru a ţine facturile pe care trebuie să plăteşti.

Cel mai important lucru pe care trebuie să îl faci atunci când decorezi un spaţiu mic este să îţi dai seama ce se potriveşte cel mai bine în căminul tău. Deşi o cameră poate să fie foarte frumoasă, este necesar să fie şi practică. Decorarea unei camere mici este o provocare şi reprezintă momentul perfect să îţi pui la treabă creativitatea şi să încerci idei noi.

Elena David
Elena David
Elena David, redactor Rl online
Cele mai citite

UE analizează piețele agricole post-invazie în Ucraina: măsuri urgente pe masa Consiliului Agricultură și Pescuit

Miniștrii Agriculturii pregătesc strategii pentru 2025 la reuniunea Consiliului UE de la Bruxelles Miniștrii Agriculturii din statele membre ale Uniunii Europene se reunesc luni, la...

Mircea Geoană, sprijinit de Sir George Iacobescu în cursa pentru președinția României

Sir George Iacobescu este singurul român înnobilat de Regina Marii Britanii pentru contribuțiile sale excepționale în domeniul caritabil, comunitar și al serviciilor financiare Mircea Geoană,...

Firmele mici, obligate să implementeze SAF-T de la 1 ianuarie. Fără softuri, nu se poate

Pentru companiile mici, aceste softuri reprezintă un demers care presupune costuri suplimentare Începând cu 1 ianuarie 2025, firmele mici din România vor fi obligate să...
Ultima oră
Pe aceeași temă