15.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialCum controlezi "mincinosii profesionisti" de la CIA?

Cum controlezi „mincinosii profesionisti” de la CIA?

» Trei scandaluri de coruptie si sexuale, implicand agenti de top ai CIA pun sub semnul intrebarii practicile organizatiei.

» Acuzatiile merg de la inselatorii financiare si presiuni pentru promovarea unei amante pana la drogare si viol.

CIA a devenit tinta unor critici extrem de dure din cauza unor scandaluri in care sunt implicati agenti de varf,  scrie "Washington Post". Cele mai recente dezvaluiri il vizeaza pe fostul sef al statiei CIA din Algeria Andrew Warren, acuzat de doua femei din tara in care activa ca le-a drogat si le-a violat, filmand una dintre partidele de sex. La sase saptamani dupa ce acuzatiile au fost facute publice, directorul CIA, Leon E. Panetta, l-a informat oficial pe Warren ca va fi demis, dar prejudiciile aduse imaginii agentiei sunt dificil de remediat.

Warren a fost precedat in ipostaza de protagonist de scandal de un fost numar 3 in ierarhia CIA, Kyle "Dusty" Foggo, trimis in judecata sub acuzatia de coruptie, si de Steve Levan, un analist care lucra de 16 ani in Agentie, acuzat de deturnare de fonduri prin folosirea unor carduri de credit emise pentru agenti sub acoperire.

Anchetele in aceste cazuri au aratat ca semnale de alarma au existat in privinta celor trei agenti de mult timp. De exemplu, locurile preferate de Warren pentru recrutarea unor posibili agenti si pentru intarirea legaturilor cu acestia erau cluburile de striptease si bordelurile. Cat despre Foggo, doua rapoarte de personal din 1989 il descriau ca fiind o persoana care "interpreteaza extrem de libertin si in folos propriu regulile agentiei" si chiar ca pe un "risc de securitate din cauza nechibzuintei". In 2003, el a facut presiuni pentru promovarea amantei sale in cadrul agentiei si, cand rezultatele slabe obtinute de amanta au determinat-o pe supervizoarea acesteia sa faca un raport defavorabil, a facut in asa fel incat sefa, care lucra de 20 de ani pentru CIA, sa fie mutata la Departamentul Apararii.

Un fost sef al diviziei europene a CIA, Tyler Drumheller, care a supervizat sute de agenti, a aratat ca este extrem de dificil sa impui standarde morale unei "organizatii de mincinosi profesionisti". Un alt fost responsabil al CIA, John Radsan, a explicat pentru "Washinton Post": "Se doreste crearea unei culturi care valorizeaza inovatia si creativitatea si care nu se opune incalcarii legilor altor tari dar, in acelasi timp, se cere respectarea unor reguli si onestitate. Aceasta este o contradictie intrinseca."

Cele mai citite

Comisia Europeană ajută Apple să se conformeze obligațiilor de interoperabilitate

Comisia Europeană a inițiat pe 19 septembrie două proceduri oficiale pentru a ajuta Apple să se conformeze obligațiilor de interoperabilitate prevăzute în Regulamentul privind...

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a suferit o pierdere imensă. Ana Karina Schneider s-a stins din viață

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a suferit o pierdere profundă cu decesul conf. univ. dr. habil. Ana-Karina Schneider, o personalitate remarcabilă în domeniul Literaturii...

Comisia Europeană ajută Apple să se conformeze obligațiilor de interoperabilitate

Comisia Europeană a inițiat pe 19 septembrie două proceduri oficiale pentru a ajuta Apple să se conformeze obligațiilor de interoperabilitate prevăzute în Regulamentul privind...
Ultima oră
Pe aceeași temă